STOP- "Kühlmittel püfen"
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
- MariuszBurgi
- Nowicjusz
- Kontakt:
Świece żarowe na 99%. Sprawdź która nie grzeje lub jak wolisz wymień wszystkie. Koszt ~ 25- 30 pln w zależności od producenta. NIestety w VW nie ma bezpośredniego info o uszkodzeniu świec żarowych, więc jak nie sprawdzisz to się nie dowiesz.kamska pisze: A powiedz mi MariuszBurgi jak Ci odpala rechocik na tym mrozie?
Bo moj gorzej niz w zeszlym roku. Być może to kwestia aku i świec.
Dziś przy -12c przekręcil ze 3-4 razy, a gdy zagadal, to nierowno, ale po doslownie sekundzie wszystkie gary zalapaly. Krecil wolno- brakowalo prądu.
U mnie świece sprawne, - 10, -15, pali od dotknięcia.
Z nagrzewaniem się TDI to temat rzeka
Ludzie dzwonią do serwisów, że wskazówka temp w mieście ledwo im się rusza, serwisy hurtowo wymieniają termostaty a faktem jest, że te siniki niestety tak mają. Jak temp otoczenia wynosi tyle co dziś a jeszcze dodatkowo włączymy 2,3 bieg dmuchawy to w mieście (korki) możemy zapomnieć o 90 st.
Ja wymieniłem termostat bo łudziłem się, że coś się poprawi- jak się okazało cała robota była niepotrzebna . Jak webastem nie dogrzeje układu to można zapomnieć w mieście o 90 st. Co ciekawe, jak było ok 0 st. to problemów nie było.
Pozdrawiam
MB
Sesja Adriatico
[img]http://forum.vwgolf.pl/images/photos/5efea7204ac3939a91980.jpg[/img]
MB
Sesja Adriatico
A czy to samo się tyczy 1.8T? Bo miałem dokładnie tak jak w temacie. Czyli:
W poniedziałek wieczorem odstawiłem auto na parking i nie ruszałem do wczorajszego poranka. Rano odpalam, a FIS zaczyna "krzyczeć", że coś z chłodziwiem. Ale pochodził ze 2-3 min. i komunikat zgasł i było wsio ok. Druga sprawa to to, że po południu wracałem z pracy i stojąc w mega korku zauważyłem właśnie, że temp. spadła do ok. 85-86 stopni. Stało się to po jakichś 40 min. stania w tym korku. Potem robiło się już coraz luźniej, aczkolwiek jazda do samego domu ograniczała się głównie do biegów 1,2,3 ale i tak tem. już nie wzrosła do 90.
Czy to jest normalka przy takich warunkach pogodowych jak wczoraj i dzisiaj, czy raczej zacząć grzebać i szukać awarii?
W poniedziałek wieczorem odstawiłem auto na parking i nie ruszałem do wczorajszego poranka. Rano odpalam, a FIS zaczyna "krzyczeć", że coś z chłodziwiem. Ale pochodził ze 2-3 min. i komunikat zgasł i było wsio ok. Druga sprawa to to, że po południu wracałem z pracy i stojąc w mega korku zauważyłem właśnie, że temp. spadła do ok. 85-86 stopni. Stało się to po jakichś 40 min. stania w tym korku. Potem robiło się już coraz luźniej, aczkolwiek jazda do samego domu ograniczała się głównie do biegów 1,2,3 ale i tak tem. już nie wzrosła do 90.
Czy to jest normalka przy takich warunkach pogodowych jak wczoraj i dzisiaj, czy raczej zacząć grzebać i szukać awarii?
Ostatnio zmieniony pt gru 18, 2009 18:26 przez Yuri, łącznie zmieniany 1 raz.
- acid85
- Nowicjusz
- Kontakt:
tez mnie to zastanawia bo odkad sa mrozy to czasem ten komunikat mi pokazuje i poziom plynu jest nizszy niz zawsze ale nie ponizej minimum a jak sie rozgrzeje to poziom wraca do normy.kamska pisze:Dziś znowu to samo- ten sam błąd.
Przyjrzałem sie jeszcze raz stanu cieczy chłodzącej bylo ciutkę pozniej MIN, dolałem ok. 100ml i po kłopocie
Tak sobie pozniej pomyslalem, ze pod wpływem duzego mrozu ciecz chłodząca może sie kurczyć i stąd ten mniejszy stan.
pozdrawiam
Ostatnio zmieniony sob gru 19, 2009 02:12 przez acid85, łącznie zmieniany 1 raz.
- MariuszBurgi
- Nowicjusz
- Kontakt:
Może "kasza" robi się w układzie?
Jak czytam te częste przypadki komunikatu "Kühlmittel püfen" to sugeruje abyście sprawdzili krzepliwość płynu chłodzącego. Płynu nie powinno raczej ubywać/przybywać samoistnie.
Krzepliwość powyżej -25 st sugeruje uzupełnienie płynu koncentatem... lub najlepiej jego wymianę.
Jak czytam te częste przypadki komunikatu "Kühlmittel püfen" to sugeruje abyście sprawdzili krzepliwość płynu chłodzącego. Płynu nie powinno raczej ubywać/przybywać samoistnie.
Krzepliwość powyżej -25 st sugeruje uzupełnienie płynu koncentatem... lub najlepiej jego wymianę.
Pozdrawiam
MB
Sesja Adriatico
MB
Sesja Adriatico
- Qto
- _
- Auto: MK 4
- Silnik: ASZ
- Kontakt:
Myślisz że przy temp +20* i -20* objętość płynu się nie zmieni...na fizyce uczyli mnie że jednak się zmieni. Poza tym po dolaniu 100ml wody destylowanej problemu nie ma...nie tylko ja tak napisałem.MariuszBurgi pisze:Płynu nie powinno raczej ubywać/przybywać samoistnie.
Temperatura zamarzania oczywiście też jest ważna jeżeli chcemy pojeździć całą zimę.
U mnie 3/4 to koncentrat G12 - reszta woda demi. Auto stało od środy - do dziś do godziny 16 - Grzanie świec - żadnych komunikatów - auto odpaliło od strzała praktycznie . Otwieram maskę - płynu w zbiorniczku między max a min - czyli tak jak w lecie.
Tak się zastanawiam czy te przypadłości o których piszą niektórzy nie wynikają z lipnej jakości samego płynu , lub źle zrobionej mieszanki - koncentrat - woda.
PS = wyłączone wszystkie wiatraki na climatronicu ( OFF ) po równych 12 minutach 90 stopni na zegarze. Nie wiem czy szybciej nie doszło , bo gadałem z kolegą w warsztacie .
Tak się zastanawiam czy te przypadłości o których piszą niektórzy nie wynikają z lipnej jakości samego płynu , lub źle zrobionej mieszanki - koncentrat - woda.
PS = wyłączone wszystkie wiatraki na climatronicu ( OFF ) po równych 12 minutach 90 stopni na zegarze. Nie wiem czy szybciej nie doszło , bo gadałem z kolegą w warsztacie .
Ostatnio zmieniony sob gru 19, 2009 18:19 przez Haki, łącznie zmieniany 1 raz.
Miarą inteligencji człowieka-jest umiejętność szukania w Google
MK IV Variant AGR NAPĘDZANY przez ON
MK IV Variant AGR NAPĘDZANY przez ON
- MariuszBurgi
- Nowicjusz
- Kontakt:
OK, prawa fizyki znam ale trochę mnie to dziwi bo sprawdzam dość często płyn i jak temp spadła do -10 st nie zauważyłem żeby płynu na zbiorniczku ubyło i przed zmianą termostatu żadnych komunikatów nie było.Qto pisze:Myślisz że przy temp +20* i -20* objętość płynu się nie zmieni...na fizyce uczyli mnie że jednak się zmieni.MariuszBurgi pisze:Płynu nie powinno raczej ubywać/przybywać samoistnie.
Teraz po zmianie zalałem Febi VW 3/4 do 1. Stan kreska nad maxem.
Faktem jest, że komunikat STOP włącza się na FIS dość wcześnie, gdy płyn nie ma jeszcze krytycznie niskiego poziomu. Świadczy to o dbałości producenta o bezpieczeństwo naszych motorków. Inna sprawa, że jak ktoś nie wie co jest grane to można zawału dostać jak zobaczy ten napis STOP.
Ostatnio zmieniony sob gru 19, 2009 19:28 przez MariuszBurgi, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam
MB
Sesja Adriatico
MB
Sesja Adriatico
- Marcin_ko7
- Użytkownik
U mnie w mk4 axr tez wczoraj wyswietlił sie ten komunikant. Poziom jest miedzy minimum a maximum. Dolac do maximum ? co zrobic zeby to znikneło ?
Wczoraj zapaliłem go zeby sobie pochodził, po dziesieciu minutach wracam a tam ten kumunikat, wiec od razu zgasiłem. Dzis znowu go zapaliłem i po minucie znow ten komunikat. Przyzam ze wystraszyło mnie to "STOP" . Czy moge go spokojnie zostawic zapalonego ?
Wczoraj zapaliłem go zeby sobie pochodził, po dziesieciu minutach wracam a tam ten kumunikat, wiec od razu zgasiłem. Dzis znowu go zapaliłem i po minucie znow ten komunikat. Przyzam ze wystraszyło mnie to "STOP" . Czy moge go spokojnie zostawic zapalonego ?