[MkII] Gaźnik Pierburg 2e2 !! Need help!!
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
[MkII] Gaźnik Pierburg 2e2 !! Need help!!
Siema!
Samochod:
Golf mkII
rok produkcji 1983.
silnik 1.6 o oznaczeniu EZ
moc 55kW/75kM
Przebieg ok. 85000 km
automatyczna skrzynia biegow!
Gaznik Pierburg 2e2
Problem:
Autko ma problem z odpalenie gdy silnik jest zimny(podejrzewam pompke).Nie uruchamia sie automatyczne ssanie(dopiero w pozniejszym etapie!).Po odpaleniu,na chodzie sa tylko 2-3 cylindry(wraz z temperatura zalanczaja sie kolejne).Brak mocy po rozruchu.Auto gasnie na wolnych obrotach,przy kazdym dojezdzie do skrzyzowania (z racji,ze jest to automat! jest z tym spory problem). Swiece po odkreceniu sa kompletnie okopcone. Mozna zaobserwowac,ze z poczatku pojawia sie niebieskawy dymek z rury(czego wczesniej nie bylo) potem zwyczajna para,nastepnie czyste spaliny,a pozniej czarny osad...po tym etapie wszystkie cylindry juz chodza,wszystko jest ok,autko zagrzane,chodzi rowno,bez najmniejszego problemu jak szatan i jedyne co mozna wtedy zauwazyc "ulomnego",to naprawde,smoczy apetyt na paliwo...!!
Obsługa :
Wymienione na nowe:
-Swiece NGK (zgodnie z katalogiem do tego silnika)
-kable zaplonowe
-kopulka BERU
-palec BERU
-demontarz gaźnika
-przedmuchane dysze
-wymiana nieszczelnych przewodow podcisnien
-ustawiony zaplon
-regulacja mieszanki "na oko"
-regulacja wolnych obrotow "na oko"
Niby wszystko jest dobrze,ale tylko gdy silnik jest cieply!!
Na czym mi zalezy?!
Na wypowiedzi fachowca,ktory bedzie mogl stwierdzic co jest grane,czytajac opis problemu,na poszlakach od czego zaczac grzebanie!wtajemniczeni - wiadomo ocb!
Chetnie ogladnal bym dokladny schemat podcisnien w tym gazniku,co,gdzie i jak!
Moga tez byc jakies foty tego gaznika (dobrze dzialajacego) w takim silniku,moze na nich uda sie jakos oprzec!
Informacje o jego awaryjnosci,co i dlaczego najczesciej klęka!
Ewentualnie prosze o kontakt osoby z ktorymi moglbym pogadac o regeneracji takiego gaznika,osoby,ktora juz sie tym jakis czas zajmuje!
Chetnie skorzystam z namiarow do ekspertow - zakladow,mechanikow,handlarzy takim sprzetem lub do miejsca gdzie znajde podzespoly lub zestawy naprawcze!Njabradziej na reke bylby dla mnie Ślask lub okolice Krakowa!
Postaram sie odpowiedziec na kazde z pytan,moge wstawic wiecej zdjec,cokolwiek!
Zaznaczam od razu,ze nie pisze sie na odrestaurowane gazniki z allegro za 300-400 zl !
Ufam ludziom na tym forum i wierze,ze znajdzie sie ktos,kto moze z reka na sercu poswiadczyc swoje lub czyjes uslugi w tym temacie!
Z gory dzieki wielkie za pomoc!
Autka uzywam na co dzień,wiec wiadomo,ze zalezy mi na tym bardzo!!
Pozdrawiam,Siemanko!! ;]
Samochod:
Golf mkII
rok produkcji 1983.
silnik 1.6 o oznaczeniu EZ
moc 55kW/75kM
Przebieg ok. 85000 km
automatyczna skrzynia biegow!
Gaznik Pierburg 2e2
Problem:
Autko ma problem z odpalenie gdy silnik jest zimny(podejrzewam pompke).Nie uruchamia sie automatyczne ssanie(dopiero w pozniejszym etapie!).Po odpaleniu,na chodzie sa tylko 2-3 cylindry(wraz z temperatura zalanczaja sie kolejne).Brak mocy po rozruchu.Auto gasnie na wolnych obrotach,przy kazdym dojezdzie do skrzyzowania (z racji,ze jest to automat! jest z tym spory problem). Swiece po odkreceniu sa kompletnie okopcone. Mozna zaobserwowac,ze z poczatku pojawia sie niebieskawy dymek z rury(czego wczesniej nie bylo) potem zwyczajna para,nastepnie czyste spaliny,a pozniej czarny osad...po tym etapie wszystkie cylindry juz chodza,wszystko jest ok,autko zagrzane,chodzi rowno,bez najmniejszego problemu jak szatan i jedyne co mozna wtedy zauwazyc "ulomnego",to naprawde,smoczy apetyt na paliwo...!!
Obsługa :
Wymienione na nowe:
-Swiece NGK (zgodnie z katalogiem do tego silnika)
-kable zaplonowe
-kopulka BERU
-palec BERU
-demontarz gaźnika
-przedmuchane dysze
-wymiana nieszczelnych przewodow podcisnien
-ustawiony zaplon
-regulacja mieszanki "na oko"
-regulacja wolnych obrotow "na oko"
Niby wszystko jest dobrze,ale tylko gdy silnik jest cieply!!
Na czym mi zalezy?!
Na wypowiedzi fachowca,ktory bedzie mogl stwierdzic co jest grane,czytajac opis problemu,na poszlakach od czego zaczac grzebanie!wtajemniczeni - wiadomo ocb!
Chetnie ogladnal bym dokladny schemat podcisnien w tym gazniku,co,gdzie i jak!
Moga tez byc jakies foty tego gaznika (dobrze dzialajacego) w takim silniku,moze na nich uda sie jakos oprzec!
Informacje o jego awaryjnosci,co i dlaczego najczesciej klęka!
Ewentualnie prosze o kontakt osoby z ktorymi moglbym pogadac o regeneracji takiego gaznika,osoby,ktora juz sie tym jakis czas zajmuje!
Chetnie skorzystam z namiarow do ekspertow - zakladow,mechanikow,handlarzy takim sprzetem lub do miejsca gdzie znajde podzespoly lub zestawy naprawcze!Njabradziej na reke bylby dla mnie Ślask lub okolice Krakowa!
Postaram sie odpowiedziec na kazde z pytan,moge wstawic wiecej zdjec,cokolwiek!
Zaznaczam od razu,ze nie pisze sie na odrestaurowane gazniki z allegro za 300-400 zl !
Ufam ludziom na tym forum i wierze,ze znajdzie sie ktos,kto moze z reka na sercu poswiadczyc swoje lub czyjes uslugi w tym temacie!
Z gory dzieki wielkie za pomoc!
Autka uzywam na co dzień,wiec wiadomo,ze zalezy mi na tym bardzo!!
Pozdrawiam,Siemanko!! ;]
Ostatnio zmieniony czw gru 17, 2009 00:22 przez WonskI, łącznie zmieniany 2 razy.
[img]http://img255.imageshack.us/img255/4388/chockiklocki.jpg[/img]
Ostatnio zmieniony czw gru 17, 2009 01:06 przez Haki, łącznie zmieniany 1 raz.
Miarą inteligencji człowieka-jest umiejętność szukania w Google
MK IV Variant AGR NAPĘDZANY przez ON
MK IV Variant AGR NAPĘDZANY przez ON
- Paweł Marek
- V.I.P.
WonskI, skup się na działaniu ssania. Szukaj pod hasłami siłownik pulldown (pęknieta membrana) , sprężyna bimetalowa.
POza tym, sprawdź szczelność węzyków wszystkich koło gaźnika
dużo obrazków znajdziesz tu http://www.ruddies.business.t-online.de ... sweise.htm
porada o naprawie pull down na gaznik.pl
POza tym, sprawdź szczelność węzyków wszystkich koło gaźnika
dużo obrazków znajdziesz tu http://www.ruddies.business.t-online.de ... sweise.htm
porada o naprawie pull down na gaznik.pl
Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.
- sebastian1901
- Gadatliwa bestia
- Auto: Octavia I 1.8T RS
- Silnik: AUQ
- Kontakt:
Witam. Miałem jakieś 2 lata temu golfa 2 1.3 też na pierburgu i pewnego ranka jak jechałem do pracy to właśnie auto się dziwnie zaczeło zachowywyać tzn brak ssania, albo raczej nadmiar paliwa, ksztusiło się, nie chodziło na wszystkie cylindry ale jak się już rozgrzał było ok. Pojechałem do pewnego fachowca w okolicach Częstochowy i zrobił mi to za jak dobrze pamiętam 70zł. Rozebrał cały gaźnik przeczyścił go, przedmuchał, założył jakiś kawałek drucika żeby klapka się nie zamykała do końca po czym poskładał wszystko wyregulował mi analizatorem spalin na benzynie jak i na gazie i auto odżyło.
Mechanik powiedział, że po prostu ze starości strzeliła membrana w tym co zaznacze Ci na foto a to zasysa podciśnienie i otwiera taką klapkę co otwiera dostęp powietrza do gaźnika a jak jest zamknięte to ciągnie paliwo i go zalewa.
Nie gwarantuję ale zobacz może to to. Zatkaj jeden wlot i zassaj najlepiej ustami ten wężyk z drugim wlotem i zobacz czy to cięgno się cofa. Jak nie to masz to do wymiany bo membrana strzeliła.
Jakbyś chciał namiary na tego mechaniora to daj znać prześlę na PW. Pozdro
Mechanik powiedział, że po prostu ze starości strzeliła membrana w tym co zaznacze Ci na foto a to zasysa podciśnienie i otwiera taką klapkę co otwiera dostęp powietrza do gaźnika a jak jest zamknięte to ciągnie paliwo i go zalewa.
Nie gwarantuję ale zobacz może to to. Zatkaj jeden wlot i zassaj najlepiej ustami ten wężyk z drugim wlotem i zobacz czy to cięgno się cofa. Jak nie to masz to do wymiany bo membrana strzeliła.
Jakbyś chciał namiary na tego mechaniora to daj znać prześlę na PW. Pozdro
Ostatnio zmieniony czw gru 17, 2009 21:23 przez sebastian1901, łącznie zmieniany 1 raz.
Sebastian
super,prawie ideal,ale az szkoda,ze po germańskiemu!!Paweł Marek pisze:dużo obrazków znajdziesz tu http://www.ruddies.business.t-online.de ... weise.html
to własnie ten ciagnacy mieszek "pull down" o ktorym pisal wyzej Paweł Mareksebastian1901 pisze:strzeliła membrana w tym co zaznacze Ci na foto
na niego tez jest własnie podejrzenie,napewno go nie omine!
Dzieki chlopaki!
[img]http://img255.imageshack.us/img255/4388/chockiklocki.jpg[/img]