Skraplacz klimatyzacji

Masz problem ze swoim VW?
Napisz tutaj co go boli :)

Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP

Awatar użytkownika
sHpAaKu
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia

Skraplacz klimatyzacji

Post autor: sHpAaKu » sob wrz 26, 2009 22:31

Mam w aucie pas przedni z 1 wiatrakiem i na małą chłodnicę silnika.

Obrazek

W taki pas wymiarami orygilany skraplacz z MK3 nie podejdzie, ale planuje zarzucić z Polo 6N.

Obrazek

Moje pytania do Was: Czy koniecznie powinienem pchać się w wymianę pasa na ten z dwoma wiatrakami? Chodzi oto że moja chłodnica silnika ma wyprowadzenia węży na strone kierowcy, a wszystkie duże chłodnice z tego co widziałem na stone pasażera. Czy może założyć pas na szeroką chłodnicę.

Obrazek

Dla silnika mała chłodnica robi robotę, ale zastanawiam się jaki wpływ na wydajność klimkatyzacji miałby ten mniejszy skraplacz z Polówki. Następna sprawa to czy ilość czynnika chłodniczego klimy w takim wypadku się rónież zmniejszy czy zostawić to gosciom od nabijania? Czy idąc po najmniejszej lini oporu wystarczy że założę przekaźnik "13" i mam rozwiązaną sprawę sterowania wentylatorem czy coś pominąłem? Rozumiem że na "podwójny pas" idzie całkiem inny, szerszy przekaźnik. Piszcie proszę rady i wskazówki czy dobrze kombinuje. Z góry dziękuję.

Obrazek 171KM / 380Nm

Obrazek

Awatar użytkownika
Paweł Marek
V.I.P.
V.I.P.

Post autor: Paweł Marek » sob wrz 26, 2009 22:45

sHpAaKu pisze:Rozumiem że na "podwójny pas" idzie całkiem inny, szerszy przekaźnik
to niema znaczenia, do klimy trzeba sterownika wentylatora ktory siedzi pod zbiorniczkiem płynu wyrównawczego (oprócz tego 13 oczywiście)

Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.

Awatar użytkownika
KrL
Grupa Tomaszowska
Grupa Tomaszowska
Kontakt:

Post autor: KrL » czw gru 17, 2009 00:15

Witam, żeby nie tworzyć nowego tematu...
Miałem małą krakse, uszkodziłem chłodnicę klimatyzacji, mam zamiar ją wymienić ale nigdzie takiej nie mogę znaleść... co się dzieje, dlaczego? proszę o pomoc, pokazuje jak to wygląda

Obrazek
Czy to był może jakiś prywatny wynalazek i muszę kupić zwykłą chłodnicę do benzyniaków. Czemu kontynuuje ten temat? Ponieważ poruszony został temat wymiany i kolega sHpAaKu ma identyczni pas przedni jak ja.
Wszystkie chłodnice mają jedno wyjście u góry po prawej stronie a drugie wyjście na dole po lewej stronie, a ta chłodnica którą posiadam ma wyjścia na jednej ściance bocznej na dole i na gorze i wychodzą po stronie lewej, jak to widać na zdjęciu.
Co Wy na to?? :)

Awatar użytkownika
sHpAaKu
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia

Post autor: sHpAaKu » czw gru 17, 2009 02:14

Skraplacz klimy nie jest uzależniony od paliwa na jakim jeździ i różnicy w budowie nie ma. Jak nie dojdziesz po jakiś symbolach na niej wyrytych skąd to jest to będzie ciężko ustalić . Musisz coś dobrać podobnego i albo węża wysoko-ciśnieniowego zakuwać i sztukować pod cokolwiek, bo raczej aluminiowego przewodu nie znajdziesz.
Ostatnio zmieniony czw gru 17, 2009 02:14 przez sHpAaKu, łącznie zmieniany 1 raz.

Obrazek 171KM / 380Nm

Obrazek

Awatar użytkownika
KrL
Grupa Tomaszowska
Grupa Tomaszowska
Kontakt:

Post autor: KrL » czw gru 17, 2009 21:58

Dowiedziałem się, że TDI miały inną niż benzyna dlatego mówię.
Żadnych oznaczeń nie ma.
a gdybym zajrzał do rozbitego golfa i takie przewody przerobić (zamienić)? żeby były dłuższe i sięgały tam gdzie powinny
Sam nie wiem co już pisać i nie wiem co z tym robić... w sklepach motoryzacyjnych mówią że pierwszy raz widzą taką chłodnicę w golfie...
Może inni użytkownicy coś powiedzą na ten temat

Awatar użytkownika
sHpAaKu
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia

Post autor: sHpAaKu » czw gru 17, 2009 22:31

skraplacz do mk3 ma symbol 1H0 820 413 - jest jeden i koniec kropka. Ze względu na swoje wymiary da się go założć tylko na pas z szeroką chłodnicą (pojedyńczy i podwójny wentylator). Przy pasie na małą chłodnicę to już jest kombinowanie. Tak jak pokazałem z POlo 6N wchodzi po odcięciu zbędnych uchwytów.

Obrazek 171KM / 380Nm

Obrazek

Awatar użytkownika
KrL
Grupa Tomaszowska
Grupa Tomaszowska
Kontakt:

Post autor: KrL » czw gru 17, 2009 22:51

Kupiłem chłodnicę wody normalną i tam rozstaw śrub żeby zamontować na niej chłodnice klimy to 56cm i 18cm, czemu nie ma żadnego takiego skraplacza pasującego z mocowaniami skoro chłodnicę wody kupiłem taką jak powinna, normalną jak wszystkie inne

Awatar użytkownika
sHpAaKu
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia

Post autor: sHpAaKu » czw gru 17, 2009 23:14

bo skraplacz ma rozstaw otworów 66cm x 18cm i pasuje na chłodnice największą (tą co ma radiator 630x320mm), Poprostu jak by pierwszy właściciel Twojego golfa zamówił klime w standardzie miałby pas na duża chłodnicę i normalny skraplacz, a tak jest zakombinowane, nie znaczy że źle, tylko że musisz się teraz dostosować do sytuacji.

Obrazek 171KM / 380Nm

Obrazek

Awatar użytkownika
KrL
Grupa Tomaszowska
Grupa Tomaszowska
Kontakt:

Post autor: KrL » czw gru 17, 2009 23:28

Rozumiemy, czyli odpowiedź jest prosta, auto nie miało w standardzie klimatyzacji. Teraz po prostu muszę szukać takiej, która by pasowała
Dzięki bardzo sHpAaKu
Powiedz jeszcze jak rozwiązałeś to u siebie? tak jak napisałeś, od polo 6n?
Ostatnio zmieniony czw gru 17, 2009 23:29 przez KrL, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
sHpAaKu
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia

Post autor: sHpAaKu » pt gru 18, 2009 01:21

Tak, z Polo przymiarkę robiłęm i pasuje. Jestem w trakcje zakładania i jeszcze szukam czegoś idealniejszego, żeby się z wężami nie męczyć tylko pod oryginalne podpiąć.

Obrazek 171KM / 380Nm

Obrazek

Zablokowany

Wróć do „Techniczne (archiwum)”