El szyba znowu !! sobie świruje
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
El szyba znowu !! sobie świruje
Wita. Dzisiaj jak jechałem opuściła mi się sama przednia szyba kierowcy tak z 3cm, za chwile zaczęła się zamykać i opuszczać delikatnie ( świrować ) i po chwili " trykanie / pstrykanie " i wszystkie 4 szyby nie działają (bezpiecznik się zjarał ). Po powrocie do domu wymieniłem bezpiecznik i szyba dalej nie działa ( inne szyby OK ), ale reaguje deczko ( zazwyczaj w dół na otwieranie ) jak się otwiera czy zamyka szybę od strony pasażera z przycisku po stronie kierowcy (ten podwójny). Reakcji takiej nie ma otwierając szybę pasażera przyciskiem po stronie pasażera. W tej chwili szyba schowała się w drzwiach i auto stoi pod plandeką na podwórku, bo już ciemno i nić dzisiaj nie zrobie.
Co to może być ?
Przełącznik do szyb może to być ?
3 przewody w drzwiach są pęknięte, ale delikatnie i nie ma na nich zwarcia. Jutro sprawdzę czy przewodzą prąd.
Elektronika przy silniczku ? Jak coś mam drugą od poprzedniego podnośnika gdzie spalił się silnik, ale wolał bym wcześniej sprawdzić inne opcje zanim wyjmę cały mechanizm.
Najbardziej zastanawia mnie reakcja na szyby kierowcy na przycisk od szyby pasażera :/
Co to może być ?
Przełącznik do szyb może to być ?
3 przewody w drzwiach są pęknięte, ale delikatnie i nie ma na nich zwarcia. Jutro sprawdzę czy przewodzą prąd.
Elektronika przy silniczku ? Jak coś mam drugą od poprzedniego podnośnika gdzie spalił się silnik, ale wolał bym wcześniej sprawdzić inne opcje zanim wyjmę cały mechanizm.
Najbardziej zastanawia mnie reakcja na szyby kierowcy na przycisk od szyby pasażera :/
Ostatnio zmieniony pn gru 21, 2009 13:07 przez Gawior, łącznie zmieniany 1 raz.
- Paweł Marek
- V.I.P.
Gawior, to najpredzej zwarcie na przewodach, może te popękane jak zamkniesz drzwi to sie stykaja. A jesli nie to zdejmij boczek patrz na kable pod nim. Sam włącznik i sam moduł przy silniku rzadko sie psują, ale na tym etapie niczego nie mozna wykluczyć.
Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.
- Paweł Marek
- V.I.P.
sa kable biegnące od jednej do drugiej strony, i to potwierdza że musi byc zwarcie. Nie tyle chodzi o ciagłość tylko ze sie zapewne stykają odizolowane teraz juz pewnie przypalpne fragmenty
Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.
- Paweł Marek
- V.I.P.
Chodzi chyba o tą gumę łączącą kabinę z drzwiami = w środku idą przewody. Tak jak napisali koledzy - sprawdź też i tam - ściągając ją . U ojca w MK3 były totalnie poprzecierane przewodziki. Niemcy się nie postarali - kabelki jak włosGawior pisze:Guma z drugiej strony ? - nie bardzo rozumiem o co Ci chodzi.

Miarą inteligencji człowieka-jest umiejętność szukania w Google
MK IV Variant AGR NAPĘDZANY przez ON
MK IV Variant AGR NAPĘDZANY przez ON
Pisałem że ściągałem ta gumę łącząca drzwi i budę. I Paweł Marek pisał coś o "gumie z drugiej strony" ( może ta w drzwiach od pasażera ). Zresztą nie ważne.
Dzisiaj gdy wróciłem z objazdu po sklepach za towarem, zabrałem się za rozbieranie drzwi. Zdjąłem boczek i wygłuszenie drzwi, odłączyłem wtyczkę od silniczka i podłączyłem do samej elektroniki, która mi została z poprzedniego mechanizmu el.szyby ( szczotki się zjarały ).
Ta elektronika działała. Podłączyłem z powrotem te tej w drzwiach i ta też działała ( cudowne samo naprawienie ). Szyba chodzi jak wcześniej. Więc po izolowałem kable w drzwiach tak na wszelki wypadek wszystkie i poskręcałem drzwi ( na każdym etapie składania podłączałem przełączniki i sprawdzałem czy dalej działa :p żeby wykluczyć załamanie kabli co idą już w drzwiach bo są w fabrycznym oplocie z materiału i nic nie widać ).
W każdym bądź razie znowu działa, pytanie tylko jak długo ? :p
Bo dalej nie wiem co było przyczyną, a tego bardzo nie lubię.
Dzisiaj gdy wróciłem z objazdu po sklepach za towarem, zabrałem się za rozbieranie drzwi. Zdjąłem boczek i wygłuszenie drzwi, odłączyłem wtyczkę od silniczka i podłączyłem do samej elektroniki, która mi została z poprzedniego mechanizmu el.szyby ( szczotki się zjarały ).
Ta elektronika działała. Podłączyłem z powrotem te tej w drzwiach i ta też działała ( cudowne samo naprawienie ). Szyba chodzi jak wcześniej. Więc po izolowałem kable w drzwiach tak na wszelki wypadek wszystkie i poskręcałem drzwi ( na każdym etapie składania podłączałem przełączniki i sprawdzałem czy dalej działa :p żeby wykluczyć załamanie kabli co idą już w drzwiach bo są w fabrycznym oplocie z materiału i nic nie widać ).
W każdym bądź razie znowu działa, pytanie tylko jak długo ? :p
Bo dalej nie wiem co było przyczyną, a tego bardzo nie lubię.
- Paweł Marek
- V.I.P.
Załóż że już jest dobrze, bo co mozesz w tej sytuacji wiecej zrobić. A jak sie powtórzy to chyba bedziesz musiał porozwijać z oplotu wiązki w drzwiach. Czasem jak są źle ułozne to szyba o nie wadzi, jest na wiązkę taki uchwyt do wewnetrznej strony blachy, moze o nim zapomniałeś poprzednio montując?
Dzisiaj po spocie w Częstochowie szyba znowu się uchyliła tak z 3 cm i się spalił bezpiecznik. Wyjąłem go i dojechałem do domu. Teraz musiałem jechać, a szyba ( bez bezpiecznika :/ ) znowu zaczęła wariować ( bardzo lekko odsuwała się co jakiś czas i zasuwała o parę mm ) i cykał jakiś przekaźnik co chwile. Zgasiłem, odpaliłem auto i ustało cykanie z przekaźnika i szyba tez przestała się załączać.