Jakie powinno byc ładowanie ?
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
Jakie powinno byc ładowanie ?
byłem u mechanika żeby wymienić szczotki w alt. bo mam słabe ładowanie zmierzył wyszło mu coś ok 13.50 V na zapalonym silniku bez świateł itd. powiedział że mam b.dobre ładoanie. jak na moje oko to powinno być powyżej 14v
jak odpalę to świeci się kontrolka ładowania i nie rusza się obrotomierz dopóki gazu nie dodam .
jak odpalę to świeci się kontrolka ładowania i nie rusza się obrotomierz dopóki gazu nie dodam .
- Zico63b
- Mistrz KieroVWnicy
Marne ładowanie, jak Kolega Qto napisał;
Marny miernik - jak świeci kontrolka i nie ładuje to napięcie pewnie nie przekracza 13V;
Prawdopodobnie odpięta kostka od alternatora lub w innej wersji alternatora odpięte albo zamienione ze sobą cienkie kabelki do alternatora.
Czarno-czerwony do styku W a niebieski do śruby D+.
Marny miernik - jak świeci kontrolka i nie ładuje to napięcie pewnie nie przekracza 13V;
Prawdopodobnie odpięta kostka od alternatora lub w innej wersji alternatora odpięte albo zamienione ze sobą cienkie kabelki do alternatora.
Czarno-czerwony do styku W a niebieski do śruby D+.
Ostatnio zmieniony pn gru 14, 2009 23:48 przez Zico63b, łącznie zmieniany 1 raz.
to co proponujecie zrobić ? szczotki ?
[ Dodano: 14 Gru 2009 22:52 ]
a jak juz dodam gazu to nigdy kontr. ładowania nie zapala się
[ Dodano: 14 Gru 2009 22:52 ]
no elektromechanik bynajmniej powieniem mieć dobry chyba pokazał 13.58 VZico63b pisze:Marny miernik - jak świeci kontrolka i nie ładuje to napięcie pewnie nie przekracza 13V;
a jak juz dodam gazu to nigdy kontr. ładowania nie zapala się
- Paweł Marek
- V.I.P.
nie bogato ale bez tragedii. Jeśli nie brakuje prądu ogólnie w aucie mozna jeździć i pomału szykować kaskę na naprawę altka ( to będzie raczej coś wewnątrz z uzwojeniami ale nigdy nie wiadomo). Ja jeżdziłem z ładowaniem 12.8 V kilka lat i dawało rady, a winien był uszkodzony wirnik.psp pisze:13.50 V
Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.
- Paweł Marek
- V.I.P.
Zico63b, ja daltego myślę o uszkodzeniu raczej wewnętrznym. Uszkodzony regulator to cześciej zawyżone a nie zaniżone napięcie. Szczotki fakt moe za krótkie, ale obrotek podpięty do kabla kontrolki nie ruszy wcale zapewniam.
Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.
('psp, ')i jak laduje po zgasnieciu kontrolki to jest wszystko ok
Ostatnio zmieniony wt gru 15, 2009 00:19 przez damian81Z, łącznie zmieniany 1 raz.
[size=100][b]swiadomy praw i obowiązkóV Wybrałem VW [/b][/size]
[b]"Ktoś o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu"[/b]
[b]"Ktoś o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu"[/b]
Nie powinno być mniej niż 13.5V ( światła, dmuchawa itp. włączone ) jeżeli wszystko jest sprawne w 100%. Regulatory zazwyczaj są na 14V. Czasem 14.4V. I takie ładowanie powyżej 14V powinno być na odpalonym silniku bez włączonego czegokolwiek. Zacznij od wymiany szczotek-regulatora ( jakiejś lepszej firmy nie chińszczyzna ) to jest tańsza opcja. Może być także stojan albo wirnik, lub coś innego. Mogły styki zaśniedzieć na przykład. Jest dużo opcji.
psp, a ile robisz kilometrow po odpaleniu? ,sprawdzales gestosc elektrolitu, bo 13,5V to dobre ladowanie
[size=100][b]swiadomy praw i obowiązkóV Wybrałem VW [/b][/size]