[mk2]Problem z lewarkiem biegów

Masz problem ze swoim VW?
Napisz tutaj co go boli :)

Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP

Awatar użytkownika
tauka
Forumowy spamer :)
Kontakt:

[mk2]Problem z lewarkiem biegów

Post autor: tauka » czw mar 02, 2006 14:14

Pewnego pieknego dnia jadac golfikiem(jakieś 2 miechy temu) zatrzymałem się na światłach. Wrzucam 1 a podczas wrzycania słyszę i czuję na drązku takie lekkie piszczenie jak metal po gumie czy cos w tym stulu by tarł. No to se mówię ta rurka co idzie od drazka do skrzyni gdzieś trze. Dojechałem do domu zalałem olejem i wszystko wporzo. po jakimś miechu znowu to samo. Zalałem olejem, ale wystarczyło juz tylko na tydzień. No to walnałem smarem grafitowym. Starczyło na 2 dni i znowu piszczy. I tak sie dzieje tylko jak ruszam drazkiem w lini 1-2 , podczas przesówania drazka jest takie piszczenie. Delikatne, ale czuć je na ręce i troche słychac. Wkurza mnie to. Ma ktos pojęcie co to może być i jak temu zaradzic??

Obrazek

greg

Post autor: greg » czw mar 02, 2006 14:29

w środku auta podnieś mieszek zakrywający wlot drążka do dołu - zobaczysz jak po lewej stronie drążka jest taki wąs który obciera o obudowę - przesmaruj w tym miejscu

Awatar użytkownika
tauka
Kontakt:

Post autor: tauka » czw mar 02, 2006 15:22

zobaczysz jak po lewej stronie drążka jest taki wąs który obciera o obudowę - przesmaruj w tym miejscu
No niestety to nie to :) Też o tym pomyslałem i posmarowałem. Ale to piszczenie jest nawet wtedy jak ten wąs nie obciera o ten plasticzek :)

Obrazek

greg

Post autor: greg » czw mar 02, 2006 15:50

no to dalej przechodzi drążek przez taki ślizg - tam przesmaruj a nastepnie to jabłko które jest już przed wybierakiem

Awatar użytkownika
tauka
Kontakt:

Post autor: tauka » czw mar 02, 2006 15:54

greg pisze:no to dalej przechodzi drążek przez taki ślizg - tam przesmaruj
Tak właśnie przypuszczałem, że to na tym piszczy. i tu jest właśnie problem. Czym to posmarować. Bo czym bym nie posmarował to po paru dniach znowu piszczy

Obrazek

Awatar użytkownika
Fox_00
Forum Master
Forum Master

Post autor: Fox_00 » czw mar 02, 2006 15:55

tauka pisze:
greg pisze:no to dalej przechodzi drążek przez taki ślizg - tam przesmaruj
Tak właśnie przypuszczałem, że to na tym piszczy. i tu jest właśnie problem. Czym to posmarować. Bo czym bym nie posmarował to po paru dniach znowu piszczy
tawotem najlepiej :helm:

Awatar użytkownika
tauka
Kontakt:

Post autor: tauka » czw mar 02, 2006 15:59

o to smarowałem i zwykłaym i grafitowym i nic nie pomaga...

Obrazek

Awatar użytkownika
Fox_00
Forum Master
Forum Master

Post autor: Fox_00 » czw mar 02, 2006 16:02

tauka pisze:o to smarowałem i zwykłaym i grafitowym i nic nie pomaga...
to aż dziwne, mi jak piszczało i posmarowałem tawotem to do dzisiaj nie piszy od dwóch lat :hmm:

Awatar użytkownika
tauka
Kontakt:

Post autor: tauka » czw mar 02, 2006 16:04

No widzisz, a ja musze smarowac co 2 dni. Mówimy oczywiście o smarowaniu wewnątrz auta, tego drązka przechodzacego do komory silnika widocznego po zdjęciu mieszka.

Obrazek

Awatar użytkownika
Fox_00
Forum Master
Forum Master

Post autor: Fox_00 » czw mar 02, 2006 16:17

tauka pisze:No widzisz, a ja musze smarowac co 2 dni. Mówimy oczywiście o smarowaniu wewnątrz auta, tego drązka przechodzacego do komory silnika widocznego po zdjęciu mieszka.
no dokładnie o tym mówimy...

[ Dodano: Czw Mar 02, 2006 15:18 ]
a o ten plastik czasami nie ociera, co prowadzi gałke przy przełączaniu na wsteczny ?

Awatar użytkownika
tauka
Kontakt:

Post autor: tauka » czw mar 02, 2006 19:31

Fox_00 pisze:a o ten plastik czasami nie ociera, co prowadzi gałke przy przełączaniu na wsteczny ?
No właśnie że nie. Też na to na poczatku obstawiałem, ale teraz zauważyłem, że piszczy nawet jak nie dotyka :(

Obrazek

greg

Post autor: greg » czw mar 02, 2006 23:44

czyli dwa wyjścia - skoro piszczy na drążku - smarujesz od środka i z zewnątrz na wałku... tam też trzeba bo zbiera piach i sól

Zablokowany

Wróć do „Techniczne (archiwum)”