Problem z ręcznym!
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
Problem z ręcznym!
Przez przypadek zaciągnąłem ręczny dziś koło 12 i auto stało tak do 16. Ale potem odpaliłem trochę w miejscu pochodził i przejechałem nim koło 4 km, potem odstawiłem. Jadąc na noc do pracy poczułem że auto nie ma mocy, manetka ręcznego chodzi luźno około 15cm. Ale przejechałem tak 15km i chciałem zwolnić a tu pedał hamulca twardy jak kamień. Poleciały przewody? Coś nie tak?Dopiero sprawdzę rano, ale może ktoś powiedzieć czy ruszać go czy odczekać do południa...

Re: Problem z ręcznym!
Samo zaciągnięcie ręcznego na postoju nic nie robi - po to przecież go wymyślono i nie tylko po to. Nie napisałeś czy przypadkiem nie jechałeś później na zaciągniętym ręcznym - choć powinna zapalić się kontrolka i sygnał o tym ,że ręczny nie jest spuszczony.kodix13 pisze:Przez przypadek zaciągnąłem ręczny dziś koło 12 i auto stało tak do 16. Ale potem odpaliłem trochę w miejscu pochodził i przejechałem nim koło 4 km, potem odstawiłem. Jadąc na noc do pracy poczułem że auto nie ma mocy, manetka ręcznego chodzi luźno około 15cm. Ale przejechałem tak 15km i chciałem zwolnić a tu pedał hamulca twardy jak kamień. Poleciały przewody? Coś nie tak?Dopiero sprawdzę rano, ale może ktoś powiedzieć czy ruszać go czy odczekać do południa...
Ręczny jest na lince - więc sprawdziłbym najpierw zaciski kół tylnych , następnie poziom płyny hamulcowego w zbiorniczku...
Miarą inteligencji człowieka-jest umiejętność szukania w Google
MK IV Variant AGR NAPĘDZANY przez ON
MK IV Variant AGR NAPĘDZANY przez ON
- italiano_83
- V.I.P.
- Auto: Alfa Romeo Giulietta 1.4 MA Turbobenzina
- Silnik: 1.4T
Przeczytaj
http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?t=84749

http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?t=84749
Być może zatarła ci się linka w pancerzu...kodix13 pisze:manetka ręcznego chodzi luźno około 15cm
ciężko powiedzieć czy ruszyłem na ręcznym, ale fakt jest faktem że ręczny trzyma bo przy 90km/h brak mocyHaki pisze:Samo zaciągnięcie ręcznego na postoju nic nie robi - po to przecież go wymyślono i nie tylko po to. Nie napisałeś czy przypadkiem nie jechałeś później na zaciągniętym ręcznym - choć powinna zapalić się kontrolka i sygnał o tym ,że ręczny nie jest spuszczony.
Ręczny jest na lince - więc sprawdziłbym najpierw zaciski kół tylnych , następnie poziom płyny hamulcowego w zbiorniczku...
okaze się dziś rano, albo dopiero jutro u mechanikaByć może zatarła ci się linka w pancerzu...
niestety w nocy było cały czas na minusie, ale jakoś muszę wrócić do domulub tez zamarzła???
[ Dodano: 13 Gru 2009 17:10 ]
rano odpaliłem autko i wszystko wróciło do normy, choć ręczny ma luz na manetce to nie czuć by trzymał, pedał hamulca też jest ok, kurde nie wiem co się stało
Kodix
- lukiskwuki
- Użytkownik
- kamska
- Użytkownik
- Auto: Skoda Karoq Sportline FL 2.0 TDI, Suzuki Bandit 650N, Renault Premium 270dci, Kangoo 1,5 DCI
A jednak przy duzych mrozach niebezpieczne, zaleca sie zostawianie autka tylko na biegu.Haki pisze:Samo zaciągnięcie ręcznego na postoju nic nie robi - po to przecież go wymyślono i nie tylko po to
Kiedyś sam doświadczylem tej przyjemnosci- okładzina mi przymarzła do bębna, gdy ruszyłem zerwało okładzinę ze szczęk- masakra, ale to był Ford

pozdrawiam
ekspert w auto swiecie kiedys w artykule pisal zeby raczej nie uzywac recznego w duzy mroz bo moze nie odbic zpowrotem
oczywiscie gdy odmarznie powinien puscic 

Ostatnio zmieniony sob gru 19, 2009 06:48 przez sopelo, łącznie zmieniany 1 raz.
MK4 1.4 16V 75KM (AKQ)
MK5 1.9 TDI 105KM (BKC)
MK7.5 1.4 TSI 150KM (CZDA)
MK5 1.9 TDI 105KM (BKC)
MK7.5 1.4 TSI 150KM (CZDA)
u mnie na drugi dzień rano ręczny puścił ale jakimś 10% trzymał bo manetka ręcznego podnosiła sie luźno jakies 5cm, po wizycie u mechanika, stwierdzili że linki do wymiany, ale poluzowali szczęki i ręczy wrócił na miejsce. Teraz trzymam łapy z dala od ręcznego.
a przy tych prozach -14 st, nie trudno o zablokowanie ręcznego.

Ostatnio zmieniony sob gru 19, 2009 13:42 przez kodix13, łącznie zmieniany 1 raz.