problem z odpaleniem MK4 wina komputera rozrusznika ?

Masz problem ze swoim VW?
Napisz tutaj co go boli :)

Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP

henio12323
Mały gagatek
Mały gagatek

problem z odpaleniem MK4 wina komputera rozrusznika ?

Post autor: henio12323 » sob gru 12, 2009 10:28

mam taki problem dzisiaj golf ( mk4 1.9 tdi 90 km ) jak co noc stał na podwórku temp spadła do -2 stopni nie wiem czy to jest przyczyną ale rano golfik nie chciał odpalic. z początku myslałem że to aku. ale swiatłami mozna bez problemu swiecic i nawet podpiołem się do drugiego aku i było tak samo. objawy są takie przekręcam kluczyk mam ikonke pompy jak zawsze jak zgaśnie zaczynam kręcic i jest objaw jakby słabego akumulatora. ale jednoczesnie wszystkie zamki w drzwiach wariują otwierają się zamykają ikonka na zegarach o zamykaniu drzwi mryga. co to moze byc ? da się zrobic jakis reset? od razu mi się zegarek skasował i licznik TRIP. dodam że mam nieoryginalny zestaw do otwierania dzwi z pilota czy to moze wpływac na to że nie mogę odpalic ? proszę o odpowiedz bo samochód jest mi potrzebny a nie chcę od razu go ciągac po mechanikach. z góry dzieki
Ostatnio zmieniony sob gru 12, 2009 10:34 przez henio12323, łącznie zmieniany 1 raz.

jackyz
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: jackyz » sob gru 12, 2009 10:39

Spróbuj odpalić z drugiego auta przez kable.Często jest tak że światła będą świecić czy mrugać,ale aku nie ma już mocy rozruchowej.Pierwsze to świece żarowe pobierają dużo prądu,a potem rozrusznik.Jak podłączysz go przez kable to daj się mu troche podładować.

Jacek

Awatar użytkownika
italiano_83
V.I.P.
V.I.P.
Auto: Alfa Romeo Giulietta 1.4 MA Turbobenzina
Silnik: 1.4T

Post autor: italiano_83 » sob gru 12, 2009 11:15

jackyz pisze:Spróbuj odpalić z drugiego auta przez kable.
henio12323 pisze:z początku myslałem że to aku. ale swiatłami mozna bez problemu swiecic i nawet podpiołem się do drugiego aku i było tak samo.
Raczej bez kogoś kto się zna na elektryce się nie obejdzie, wariujący centralny zamek podczas odpalania auta to nic normalnego, wątpliwe aby słaby akumulator miał na to wpływ..
Sprawdź na początek klemy akumulatora i oczyść bieguny, to podstawa.. Jak akumulator słabo kręci z rana to być może kończy żywot... jak masz miernik to sprawdz napięcie, lub gęstościomierzem gęstość elektrolitu ..

Było MK4 1.9 TDI ALH Generation 151PS 309Nm Techno blue metalic Obrazek

Alfa Romeo Giulietta 1.4 MultiAir Turbo Benzina 170PS 250Nm

Ducati Monster 696+

Obrazek

henio12323
Mały gagatek
Mały gagatek

Post autor: henio12323 » sob gru 12, 2009 11:51

dobra dzięki za odp ale okazało się że najzwyczajniej w świecie padł całkiem akumulator. podłączałem go do 2 auta chodził z 5 minut 2 samochód więc golf IV miał dobre ładowanie. ale to samo sie działo wywaliłem całkiem akumulator wsadziłem z golfa II 2 miesięczny aku tylko o mniejszym amprearzu i odpala z dotyku :D szczeże mówiąc to zawsze trzeba było kręcic nim a teraz dotyk i dziala. teraz mam dylemat czy kupic nowy aku do IV czy zamienic oba akumulatory ze sobą tylko tak do zakupu musiałbym ze 300 zl miec na aku. z kolei jak zamienie to oba samochody bedą niepewne golf IV moze miec za słabą moc rozruchową mimo wszystko natomiast w II pewnie szybko by padał. chyba raczej zdecyduje się na zakup nowego aku

[ Dodano: 12 Gru 2009 12:39 ]
a jeszcze spytam bo sie okazuje że stary aku z 4 pasuje spokojnie do 2 i bez problemu 2 odpala na nim. mimo tego że nie ma 1/5 elektrolitu w celach w jednej nie ma połowy. i odpaliłem 2jke z pycha 5 min jazdy i autko odpala bardzo dobrze. i teraz pytanie do was czy akumulator z 480 A (60 ah) bedzie dobry do golfa IV 1.9 TDI 90km ? czy mnie nie zawiedzie jak będzię -20 stopni ?
Ostatnio zmieniony sob gru 12, 2009 13:44 przez henio12323, łącznie zmieniany 1 raz.

Zablokowany

Wróć do „Techniczne (archiwum)”