[mk4]Wariują obroty w MK$ AHW

Masz problem ze swoim VW?
Napisz tutaj co go boli :)

Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP

Awatar użytkownika
stonefree
Mistrz KieroVWnicy
Mistrz KieroVWnicy
Kontakt:

[mk4]Wariują obroty w MK$ AHW

Post autor: stonefree » śr mar 01, 2006 22:58

Prosze o poradę jak w temacie.Golf 4 1,4 16V AHW ( ? ).Na biegu jałowym obroty czasem skaczą i utrzymuja sie na 2000/min.czasem falują.Dzieje się też tak podczas jazdy.Niedawno czyszczona była odma i przepustnica,bo olej rzygał do filtraa powietrza.W samochodzie "skacze" też wskaźnik temperatury wody.Pozdrawiam
Ostatnio zmieniony śr mar 01, 2006 23:27 przez stonefree, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
ksionc
Użytkownik
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: ksionc » ndz mar 05, 2006 22:24

hmmm moze silnik krokowy? a o skaczacych wskaznikach temp wody bylo juz na forum, zepewne czujnik. poszukaj na pewno znajdziesz

Mody mode on in one point najn ti di aj endzajn

Awatar użytkownika
stonefree
Mistrz KieroVWnicy
Mistrz KieroVWnicy
Kontakt:

Post autor: stonefree » ndz mar 05, 2006 23:59

Myślelismy o czujniku temperatury.Nie doś, że wskaźnik wariuje,to może i wzbogaca mieszankę jak dla zimnego silnika i stad te obroty?

Awatar użytkownika
ksionc
Użytkownik
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: ksionc » pn mar 06, 2006 11:44

hmmm i to jest tez pomysl, a dlugo utrzymuja sie takie wysokie obroty? 2000 obr/min to i tak za duzo, powinno byc chyba ok 1200 obr/min. a nie myslales zeby podpiac sie pod VAG`a? to powinno rozwiac wszelkie watpliwosci.

Awatar użytkownika
stonefree
Mistrz KieroVWnicy
Mistrz KieroVWnicy
Kontakt:

Post autor: stonefree » pn mar 06, 2006 18:50

Był podpinany BOSCH KTS ?czy costam?W każdym bąź razie fachowiec stwierdził,że nie ma błędów w układzie steerowania i cała wina leży w zaolejonej przepustnicy.Gdzie oprócz ASO mozna przetestować ten silnik?Wogole VAG jest programem komputerowym,czy to jakis tester?

Awatar użytkownika
ksionc
Użytkownik
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: ksionc » śr mar 08, 2006 01:13

VAG to komp obslugujacy autka Volkswagen Audi Group. prawie w kazdym lepszym warsztacie mozna trafic na kompa diagnostycznego, tylko zeby byl to dobry komp i fachowa obsluga. nie wiem czy bosch kts pokaze to samo co vag. ja podpinalem swoje autko pod kompa VAS w serwisie skody bo chcieli za to 60zl a ASO VW 150 zl :shock:

Awatar użytkownika
crook
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: crook » czw lis 19, 2009 13:52

Odświeżę trochę temat.

U mnie jest taki objaw:
Rano odpalam motor (odpala normalnie za pierwszym razem) i gaśnie, muszę mu trochę nogą pomóc żeby nie gasł i tak po około minucie już mogę puścić gaz ale obroty są bardzo niskie w granicach 500 obr/min.

Jak motorek się rozgrzewa to obroty zaczynają mu podwyższać się tak gdzieś do około 700-750 obr/min.

Po podłączeniu do VAG-COMa wyświetla błąd 282 Regulator położenia przepustnicy-V60 przerwa na wyjściu [VAG-COM 311.2].

Wyczyściłem przepustnice na błysk i tą podstawkę (niewiem jak to się właściwie nazywa) też wyczyściłem.
Wyczyściłem też obudowę filtra bo była zalana olejem i wymieniłem filtr bo był czarny od oleju i od razu odmę i przewód łączący odmę z filtrem.

Adaptacji nie przeprowadziłem bo wyskakuje ERROR podczas adaptacji.
Adaptację wykonywałem wg instrukcji http://www.vag-com.pl/adaptacja-przepustnicy.htm

Przepustnica uszkodzona?

Może ktoś wypowiedzieć się w tej kwestii czy da się naprawić taką przepustnicę czy trzeba kupić nową a może kupić używkę lub zamiennik np. na allegro?

Z góry dziękuję wszystkie sugestie i wypowiedzi.

Pozdrawiam.
Ostatnio zmieniony czw lis 19, 2009 13:52 przez crook, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
feniks
Forum Master
Forum Master

Post autor: feniks » czw lis 19, 2009 14:01

crook pisze:Przepustnica uszkodzona?

Może ktoś wypowiedzieć się w tej kwestii czy da się naprawić taką przepustnicę czy trzeba kupić nową a może kupić używkę lub zamiennik np. na allegro?
raczej tak - walczyłem z tym samym u siebie, odradzam zamienniki - kupiłem z Alldrogo i też wadliwa firmy Vika, wymiana na uzywkę w granicach 200PLNów mi pomogła :bigok:

Obrazek

Awatar użytkownika
crook
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: crook » czw lis 19, 2009 22:49

feniks79 dzięki jutro pojeżdżę po okolicznych szrotach.

[ Dodano: 09 Gru 2009 20:28 ]
Więc kupiłem nówkę w intercarsie, VDO.
Adaptacja bez żadnych problemów silnik pracuje elegancko i już nie gaśnie na zimnym.

Ale powiedzcie mi jak szybko może zabrudzać się przepustnica bo jak dziś wyjmowałem tą uszkodzoną to była tak mocno zabrudzona że nawet mogę stwierdzić że mocniej niż poprzednio.
Po czyszczeniu tej starej zrobiłem może z 800 km, jedyna różnica to taka że poprzednim razem brud był taki oleisty (mokry) a teraz to taki suchy czarny nagar od dołu oczywiście bo z góry czysto było.

Może to przez to że była uszkodzona i po odłączeniu, wyczyszczeniu i ponownym podłączeniu komputer inaczej dawkował paliwo i kopciło, a może temu że teraz jest też wyczyszczona odma i temu nagar jest suchy, a może cos jest nie tak z tym recylkulatorem spalin.

Co o tym sądzicie?

Czasem mogę dość długo nie odpisywać za co oczywiście z góry przepraszam, związane jest to z charakterem pracy - kierowca. Jednak nie oznacza to że wcale nie odpiszę.

Zablokowany

Wróć do „Techniczne (archiwum)”