luz na skrzyni biegów ?
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
luz na skrzyni biegów ?
Panowie pojawił się taki problem ze wsiadam do auta odpalam, wrzucam wsteczny i odjade 30 cm, po czym wrzucam 1-szy bieg i co sie dzieje ... dzieje się coś w rodzaju <hmmm> takiego uderzenia, takie hmm jakby był luz i zaraz po tym jak sprzegło zaczyna łapać czuć takie uderzenie .... i to samo działa w drugą strone, jak jedziemy do przodu, po zatrzymaniu wrzucamy wsteczny i jak puszczamy powoli sprzeło to dośc mocno czuć uderzenie ... tak jakby hmm nie wiem jak to opisaćtak jakby gdziesz w napędzie był luz ..
hmm no włas nie poduszki chyba to nie są, bo to mi podchodzi pod jakiś luz.. no wiecie jak puszczam powoli sprzegło to w drugim aucie, auto poprostu powolutku zaczya cofać, a u mnie jest takie hmm "uderzenie", "zerwanie" po czym dopiero jedzie.
a co do tych przegubów to hmm to hmm moga być na nich luzy ?? bo czasem mam taki ojaw ze jak zawracam na 3 razy to przy skrecie toś terkocze jak głupie ;/
jak sprawdzić luz na przegubach ( wewnetrzne to te nie te od koła tylko od silnika ?
a co do tych przegubów to hmm to hmm moga być na nich luzy ?? bo czasem mam taki ojaw ze jak zawracam na 3 razy to przy skrecie toś terkocze jak głupie ;/
jak sprawdzić luz na przegubach ( wewnetrzne to te nie te od koła tylko od silnika ?
A jak jest z jazdą do przodu?lambert86 pisze:hmm no włas nie poduszki chyba to nie są, bo to mi podchodzi pod jakiś luz.. no wiecie jak puszczam powoli sprzegło to w drugim aucie, auto poprostu powolutku zaczya cofać,
To raczej objawy zużycia przegubu zewnętrznego.przy skrecie toś terkocze jak głupie ;/
hmm jak auto stoji na równej powierzchi, wrzucę 1 bieg i powoli puszczam sprzegło, jak zaczyna łapać to jest takie zadrżenie, uderzenie, zerwanie auta tak jakby sie jakieś tryby "zatrybiały" , to samo wystepuje na wstecznym jak auto.
P.S. z tym ze to wyglada tak jakby byl jakiś luz gdzieś, bo ... taki objaw występuje jak jedziemy sobioe autem, zatrzymujemy się, wrzucamy wsteczny i przy puszczaniu sprzęgła poczujemy uderzenie, tak jakby tryby sie musiałuy obrucić <hmmm> i tak samo jadąc do tyłu - jedziemy na wstecznym, zatrzymamy się wrzucamy pierwszy bieg, puszczamy powoli sprzegło i jak zaczyna łapać to w tym momencie poczujemy to takim uderzeniem, jakbu zatrybieniem, jakby był jakiś luz czy coś jakby
P.S. z tym ze to wyglada tak jakby byl jakiś luz gdzieś, bo ... taki objaw występuje jak jedziemy sobioe autem, zatrzymujemy się, wrzucamy wsteczny i przy puszczaniu sprzęgła poczujemy uderzenie, tak jakby tryby sie musiałuy obrucić <hmmm> i tak samo jadąc do tyłu - jedziemy na wstecznym, zatrzymamy się wrzucamy pierwszy bieg, puszczamy powoli sprzegło i jak zaczyna łapać to w tym momencie poczujemy to takim uderzeniem, jakbu zatrybieniem, jakby był jakiś luz czy coś jakby
- Paweł Marek
- V.I.P.
groźnie ale mało pradopodobnie. Musisz dać wprawnemu mechanikowi się przejechać, bo będzie to coś z tego co koledzy napisali, czyli uszkodzone sprzęgło, zesumowane luzy na starych półosiach, poduszki zespołu napędowego
Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.