zapytanie o sterownik
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
zapytanie o sterownik
Witam, w moim golfiku mk3 1.9tdi 90 z 1997r. posiadam sterownik silnika o numerach VW 028 906 021 B, może ktoś wie dokładnie w jakich rocznikach były zakładane te sterowniki i jakiemu silnikowi są przypisane 1z, czy AHU ?, etka pokazuje, ze rocznik 97 ma silniki AHU i numer sterownika powinien być z końcówką GG. Pewnie bym sobie tym głowy nie zawracał, ale jak podłącze sterownik do VAGA to pokazuje mi jakies smieszne błedy. Autko było rozbite, moze ktoś po prostu włozył sterownik który nie pasuje i stąd te problemy. Na lokalnym szrocie znalazłem sterownik z oznaczeniem 028 906 021 BF, czy ten sterownik ewentualnie by podpasował do silnika AHU?. Pozdrawiam
- leo...
- Gadatliwa bestia
- Kontakt:
021B - wycofany z produkcji - zastąpił go 021FC a ten stosowany był od 94 do 96 roku w 1Z
021GG występowały w 2ch wersjach softu i stosowane były w golfach 1Z i vento 1Z w automacie
BTW 021BF to starszy sterownik - zastapił go 021GG ... niezaleznie czy wsadzisz BF czy GG - będzie OK 021B to pewnie 8mio bitowy sterownik - GG/BF to 16 bit
021GG występowały w 2ch wersjach softu i stosowane były w golfach 1Z i vento 1Z w automacie
BTW 021BF to starszy sterownik - zastapił go 021GG ... niezaleznie czy wsadzisz BF czy GG - będzie OK 021B to pewnie 8mio bitowy sterownik - GG/BF to 16 bit
Witam, dzisiaj byłem w lokalnym warsztacie i troche sie wyjaśniło..Okazało się, że mój golfik ma załozoną instalacje z silnika 1z i to z tych wcześniejszych wersji.
Błąd 00528-czujnik cisnienia atmosferycznego F-96, nie znajduje sie w ECU, jak podejrzewałem a gdzies w okolicy pedału gazu i jest to oddzielny czujnik, u mnie wisi sama kostka, czyli po prostu brak tego czujnika stąd komputer krzyczy błąd!, szukałem w Etce, w internecie, nigdzie nie moge namierzyć numeru tego czujnika, może ktoś zna numer orginału, albo numer zastepnika, bede bardzo wdzieczny.
Drugi błąd 01242-stopnie końcowe w sterowniku to podobno przez brak przekaźnika do dogrzewania kolektora wodnego, troche enigmatycznie to brzmi dla mnie, może ktoś z Was wiecej bedzie wiedział na ten temat, prosze o rozwiniecie tematu i podpowiedz. Pozdrawiam
Błąd 00528-czujnik cisnienia atmosferycznego F-96, nie znajduje sie w ECU, jak podejrzewałem a gdzies w okolicy pedału gazu i jest to oddzielny czujnik, u mnie wisi sama kostka, czyli po prostu brak tego czujnika stąd komputer krzyczy błąd!, szukałem w Etce, w internecie, nigdzie nie moge namierzyć numeru tego czujnika, może ktoś zna numer orginału, albo numer zastepnika, bede bardzo wdzieczny.
Drugi błąd 01242-stopnie końcowe w sterowniku to podobno przez brak przekaźnika do dogrzewania kolektora wodnego, troche enigmatycznie to brzmi dla mnie, może ktoś z Was wiecej bedzie wiedział na ten temat, prosze o rozwiniecie tematu i podpowiedz. Pozdrawiam