Hamownia silnikowa domowej roboty.
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, bugalon, kkkacper, toffic, VIP
Hamownia silnikowa domowej roboty.
Witam, czy dałoby radę zrobić sobie w domowych warunkach hamulec wodny z ramą do zamocowania silnika, żeby sobie móc katować motor i obliczyć moment na wale.
Do tego genialnego pomysłu pomysłu natchnęły mnie laborki, które miałem na uczelni. Stanowisko to był silnik od kaszlaka podłączony do czegoś w rodzaju pompy wodnej, z której odczytywało się ciśnienie. Niestety w obawie o zatrucie się spalinami i oparami benzyny poszedłem sobie z kolegami coś zjeść, i wróciliśmy już po "badaniach", napisać sprawozdanie (motor osiągnął imponujące 6.5 kW)
Czy możliwe jest skonstruowanie w miarę dokładnego urządzenia, które pozwoli na testy silnika osiągającego do 350 Nm w warunkach warsztatowych?
Do tego genialnego pomysłu pomysłu natchnęły mnie laborki, które miałem na uczelni. Stanowisko to był silnik od kaszlaka podłączony do czegoś w rodzaju pompy wodnej, z której odczytywało się ciśnienie. Niestety w obawie o zatrucie się spalinami i oparami benzyny poszedłem sobie z kolegami coś zjeść, i wróciliśmy już po "badaniach", napisać sprawozdanie (motor osiągnął imponujące 6.5 kW)
Czy możliwe jest skonstruowanie w miarę dokładnego urządzenia, które pozwoli na testy silnika osiągającego do 350 Nm w warunkach warsztatowych?
-
- Mały gagatek
Nie łatwiej zaopatrzyć się w g-tech i dobry program?
Wystarczyłoby pojechać sobie na skład opału i zważyć auto w całości z kierowcą.
Są takie programy gdzie wpisuje się masę, przełożenie itp. a program w połączeniu z danymi przyśpieszenia kalkuluje moc. Ponoć bardzo dobre - czytałem o tym chyba na stronie Godula Moto Sport.
Wystarczyłoby pojechać sobie na skład opału i zważyć auto w całości z kierowcą.
Są takie programy gdzie wpisuje się masę, przełożenie itp. a program w połączeniu z danymi przyśpieszenia kalkuluje moc. Ponoć bardzo dobre - czytałem o tym chyba na stronie Godula Moto Sport.
Nie, bo chciałbym auto mieć na codzień, a w garażu powoli szykować sobie silnik, miałbym wykres to miałbym się czym pochwalić, a przy okazji sprawdziłbym parę swoich pomysłów
A g-tech skąd bierze informację o prędkości?
Ostatnio zmieniony wt gru 08, 2009 01:02 przez t0mal, łącznie zmieniany 1 raz.
Re: Hamownia silnikowa domowej roboty.
Jak już jesteś na Polibudzie to zapytaj prowadzącego takie badania, może Ci pomoże :pt0mal pisze: Do tego genialnego pomysłu pomysłu natchnęły mnie laborki, które miałem na uczelni. Stanowisko to był silnik od kaszlaka podłączony do czegoś w rodzaju pompy wodnej, z której odczytywało się ciśnienie.
[url=http://forum.vw-passat.pl/showthread.php?t=40339][img]http://img18.imageshack.us/img18/7243/44876552.gif[/img][/url]
Prawie Seria 326Nm
Prawie Seria 326Nm
najlepszy pomysł to złożyć silnik i wadzić go do auta...t0mal pisze:chciałbym auto mieć na codzień, a w garażu powoli szykować sobie silnik, miałbym wykres to miałbym się czym pochwalić, a przy okazji sprawdziłbym parę swoich pomysłów
ja rozumiem że zima i różne pomysły przychodzą do głowy
temat przenoszę do ogólnego...
-
- Mały gagatek
Bodajże z czujnika przeciążeń. Z tym że nie jestem pewien czy tam było opisywanie działanie takiej 'hamowni' w połączeniu z g-techem czy innym urządzeniem z działającym na bazie nawigacji satelitarnej.t0mal pisze:Nie, bo chciałbym auto mieć na codzień, a w garażu powoli szykować sobie silnik, miałbym wykres to miałbym się czym pochwalić, a przy okazji sprawdziłbym parę swoich pomysłów
Są programy do telefonów które mierzą przyśpieszenia - można potem zgrać takie dane na kompa i obrobić je w czymś bardziej zaawansowanym. Wynik powinien być w miarę dokładny (oczywiście raczej na własny użytek).
Jeżeli byś budował hamownie w warsztacie to musisz wziąć pod uwagę porządny nawiew świeżego powietrza (do filtra i na IC) oraz system odprowadzający spaliny - bez tego będą kiepskie wyniki.
Jakbym miał zabierać się za hamownię, to zastanowiłbym się nad czymś w rodzaju agregatu prądotwórczego. Uzyskaną energię elektryczną łatwo zmierzyć. Potem wystarczy sprawność procentowa prądnicy i masz wynik. Taką hamownie również stosunkowo łatwo będzie skalibrować - np. hamując silnik elektryczny, którego moc już znamy.
Tak, jest możliwe, kopić GOTOWY hamulec wodny np Schencka (elektrowirowy jest dużo droższy), dorobić dobre mocowanie całości i sumie masz hamownie silnikowąt0mal pisze:Witam, czy dałoby radę zrobić sobie w domowych warunkach hamulec wodny z ramą do zamocowania silnika, żeby sobie móc katować motor i obliczyć moment na wale.
Chyba sprzedam auto i zrobie sobie silnik dlatego taki wspaniały pomysłcowboy pisze:najlepszy pomysł to złożyć silnik i wadzić go do auta...
Hamulec to może i bym sam zrobił - w gruncie rzeczy jest to wał z prętami pracujący w bębnie, do którego też są przymocowane pręty (junkers), a może bym zastosował jakąś gotową przekładnię hydrokinetyczną połączoną z siłomierzem, lub z tensometrem. Hamulec elektrowirowy odpada - wytrzymują zbyt niskie obroty i trzebaby stosować przekładnie.toffic pisze:kopić GOTOWY hamulec wodny np Schencka (elektrowirowy jest dużo droższy)
Wiecie może jak się steruje przepływem wody przez hamulec? Słyszałem że można kupić odpowiednie programy, ale one są chyba tylko do markowych hamowni.
[ Dodano: 08 Gru 2009 21:43 ]
A jak mam miękkie zawieszenie?KrzychuKrzys pisze:Bodajże z czujnika przeciążeń.