Potencjometr przepustnicy

Masz problem ze swoim VW?
Napisz tutaj co go boli :)

Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP

Awatar użytkownika
Lipek81
Mistrz KieroVWnicy
Mistrz KieroVWnicy
Kontakt:

Post autor: Lipek81 » pt gru 04, 2009 19:19

Ja miałem i zrobiłem to zo wyżej- -przeczyściłem wtyczkę potencjometru - i jest ok.

[ Dodano: Pią Gru 04, 2009 18:20 ]
Z resztą napisałem to kilka postów wcześniej...

Awatar użytkownika
simens
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: simens » ndz gru 06, 2009 14:30

mozecie dodac fotke jak to wyglada, czytam temat bo mam 1,6 PN i po wymianie gaznika z komputerem dalej jest ten sam efekt pt nie otwiera sie 2 przepustnica, auto max 140 z gorki i caly czas trzeba go pilowac do konca na biegach zeby przyspieszal. (nowe swiece, kopulka,palec,kable,olej filtry). prosze o jakas pomoc co zrobic z tym gaznikiem. :grin:

VW JEST BOGIEM, PREDKOŚĆ NAŁOGIEM, TURBO ZABAWĄ A ROZWAGA PODSTAWĄ !!!

Awatar użytkownika
golfik88
...
...
Kontakt:

Post autor: golfik88 » ndz gru 06, 2009 16:13

rafus pisze:ja to ze swoim PN nie moge dojsc ładu i składu, trzeci gażnik wsadziłem i nadal to samo
powiadasz ze caly czas to samo sie dzieje :chytry: u mnie bylo tak a pwodem tego byl walniety sterownik a nie gaznik :P

VW Golf II
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: VW Golf II » ndz gru 06, 2009 16:20

simens pisze:mozecie dodac fotke jak to wyglada, czytam temat bo mam 1,6 PN i po wymianie gaznika z komputerem dalej jest ten sam efekt pt nie otwiera sie 2 przepustnica, auto max 140 z gorki i caly czas trzeba go pilowac do konca na biegach zeby przyspieszal. (nowe swiece, kopulka,palec,kable,olej filtry). prosze o jakas pomoc co zrobic z tym gaznikiem. :grin:
potencjometr: http://www.gaznik.pl/gazniki_zdjecia/pi ... /bok_2.jpg

to biale na dole
Ostatnio zmieniony ndz gru 06, 2009 16:21 przez VW Golf II, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
simens
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: simens » ndz gru 06, 2009 16:34

jak sprawdzic czy ten potencjometr nie jest uszkodzony bo w 2 gazniku tego el nie bylo i musialem go przelozyc, wszystkie znaki na ziemi wskazuja ze cos wlasnie z tym elementem jest nie tak :crazy:

VW Golf II
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: VW Golf II » ndz gru 06, 2009 16:55

simens pisze:jak sprawdzic czy ten potencjometr nie jest uszkodzony bo w 2 gazniku tego el nie bylo i musialem go przelozyc, wszystkie znaki na ziemi wskazuja ze cos wlasnie z tym elementem jest nie tak :crazy:
na poprzedniej stronie jest napisane jak sprawdzic;)

Awatar użytkownika
simens
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: simens » ndz gru 06, 2009 17:15

orientuje sie ktos ile taki potencjometr kosztuje?? i czy normalnie w motoryzacyjnym mozna go dostac?? lub jak go naprawic??

czy jesli jest on uszkodzony to 2 przepustnica moze sie nie otwierac??
Ostatnio zmieniony ndz gru 06, 2009 17:38 przez simens, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
golfik88
...
...
Kontakt:

Post autor: golfik88 » ndz gru 06, 2009 21:45

simens pisze:orientuje sie ktos ile taki potencjometr kosztuje?? i czy normalnie w motoryzacyjnym mozna go dostac??
przez dluzszy czas koles z Lublina na allegro sprzedawal cos za 70 zl chyba, a czy w sklepie hmmm moze i da sie ale koszty beda na pewno duuuzo wieksze

Awatar użytkownika
Lipek81
Mistrz KieroVWnicy
Mistrz KieroVWnicy
Kontakt:

Post autor: Lipek81 » ndz gru 06, 2009 23:16

Za 250zł w sklepie internetowym eter-mot czy jakoś tak. A Ori kosztuje ok. 1000zł jakbyś chciał... :grin:

Awatar użytkownika
simens
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: simens » pn gru 07, 2009 14:38

sprawdzilem ten czujnik polozenia II przepustnicy oraz sonde lambda wg ksiazki(wszystko ok) i dalej nie uchyla sie 2 przepustnica:( dopiero na maksymalnych obrotach. urzadzenie podcisnieniowe sluzace do jej dzialania(otwierania) jest sprawne(wymontowalem i sam wywolalem podcisnienie to wciagneło ta gruszke) prosze o jakas podpowiedz co z tym fantem zrobic???

PS. jeszcze wymienilem podstawe gaznika

Awatar użytkownika
Lipek81
Mistrz KieroVWnicy
Mistrz KieroVWnicy
Kontakt:

Post autor: Lipek81 » pn gru 07, 2009 15:08

Ale sterowanie II przepustnicą (przepustnicą drugiego przelotu) nie ma nic wspólnego z potencjometrem. Ta druga przepustnica sterowana jest mechanicznie i podciśnieniowo. Odłącz wężyk idący do siłownika II przepustnicy, przepustnicę I daj na max i wtedy zassij powietrze z siłownika II przepustnicy - jak się wychyli, to wszystko jest ok.

Awatar użytkownika
simens
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: simens » pn gru 07, 2009 19:36

OK własnie tak robilem, dziala ale jak wcisne gaz do konca to sie nie otwiera tak jakby tam podcisnienia nie bylo, auto ogolnie muli sie strasznie i trzeba go przeciagac na biegach zeby sie rozpedzal jak przy 90 wrzuce 4bieg to zero przyspieszenia tylko utrzymuje predkosc:(( ewentualnie jakas inna recepte co z tym moze byc?

Awatar użytkownika
Lipek81
Mistrz KieroVWnicy
Mistrz KieroVWnicy
Kontakt:

Post autor: Lipek81 » pn gru 07, 2009 21:23

Ale nie jesteś w stanie tego zaobserwować, kiedy samochód stoi - II przepustnica otwiera się podczas większego obciążenia silnika - bo wtedy podciśnienie jest większe. A większe obciążenie silnika jest podczas jazdy. Może zapłon masz przestawiony? Rozrząd może?

Awatar użytkownika
simens
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: simens » wt gru 08, 2009 00:26

zaplon sprawdzalem ,ale rozrzadu jeszcze nie. moze byc tez problem jesli wydech jest nieszczelny?? tam jest 45mm wydech a mam 50mm jak wsadze to raczej nie powinno byc problemu?? pewnie delikatnie zmienia sie efekty falowe ale wychodze z zalozenia ze to nie dwusow...

Zablokowany

Wróć do „Techniczne (archiwum)”