Brak ogrzewania-letnie powietrze-jaki powód??
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
Brak ogrzewania-letnie powietrze-jaki powód??
Witam. Od razu piszę że przeczytałem chyba wszystkie tematy dotyczące niedomagań ogrzewania w mk2 ale odpowiedzi nie znalazłem stąd następny temat o tej tematyce. Otóż w ciągu kilku dni stopniowo straciłem ogrzewanie. Silnik się nagrzewa prawidłowo, termostat sprawny, pompa wody sprawna, wynalazki na wężach do nagrzewnicy zastąpione miedzianymi rurkami. Węże wychodzące/wchodzące do nagrzewnicy są gorące. Moje pytanko brzmi czy jeśli obydwa węże nagrzewnicy są gorące to czy jest możliwe żeby ona była zapchana, czy wina może leżec po stronie sterowania nawiewami?? Na moje rozumowanie to jeśli do nagrzewnicy wlatywałaby gorąca woda, a w niej schładzałaby się(bo przecież powietrze leci letnie) to woda z niej wypływająca musiałaby byc znacznie chłodniejsza. A tu obydwa kawałki miedzianej rurki wręcz parzą. Co Wy o tym myślicie??
- prezesik25
- VWGolf.pl Killer
- Kontakt:
- adi088
- Gadatliwa bestia
- Kontakt:
a jak nadmuch jest dobrze dmucha???
bo jak na biegu 3 nie wieje aż czupryna rusza tylko delikatnie to wyciagni filtr kabiny bo juz jest zapchany i wentylator nie lapie powietrza
bo jak na biegu 3 nie wieje aż czupryna rusza tylko delikatnie to wyciagni filtr kabiny bo juz jest zapchany i wentylator nie lapie powietrza
golf II GT 1.8RP 89r na części http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?f=119&t=606042
http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?t=252373
http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?t=252373
moze kolego zewnetrzna strona nagrzewnicy jest zapchana przez wyciek z nagrzewnicy (wyschniety plyn zamolil blaszki) i nie ma przelotu powietrza po prostu nagrzewnica do wymiany
Ostatnio zmieniony pn gru 07, 2009 15:11 przez rozi111, łącznie zmieniany 3 razy.
- wojtek0231
- Ma gadane
Przepłucz nagrzewnice, podłącz do węża który idzie na nagrzewnice wodę pod ciśnieniem a drugi zdejmij na odpływ i zobaczysz jak leci (u mnie leciało jak z h.ja, przepłukałem ją raz w jedną raz w drugą stronę i teraz jest ogrzewanie o.k.) i poruszaj suwakiem ciepłe-zimne czy jest różnica bo prawdopodobnie w tym tkwi problem.
Ostatnio zmieniony pn gru 07, 2009 18:16 przez wojtek0231, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Wamia Mazury
- Auto: Golf V
- Silnik: BKC
- Kontakt:
Witam. Właśnie skończyłem walkę a ogrzewaniem i muszę stwierdzić iż na tą chwilę wygrałem bitwę ale za jakiś czas chyba przegram wojnę. Podłączyłem wąż z kranu najpierw pod wyjście wody z nagrzewnicy a do wejścia przykreciłem wąż który wprowadziłem do sporej miski. Puszczałem wodę pulsacyjnie, odkręcałem na max i zakręcałem, jak zauważyłem że już syf nie leci puściłem z 5min stałego ciśnienia, sporo wody poszło w glebe. Syfu wyleciało bardzo dużo w postaci świderków z kamienia (cooś jak ten makaron tylko mniej skręconych). Jak już leciała czysta woda zamieniłem węże i puściłem wodę tak jak krąży ona w aucie, syfu wyleciało mniej niż od drugiej strony. Po odłączeniu instalacji wodnej przedmuchałem ustrojstwo kompresorem (sporo wody wyleciało, jak nie prawie cała) dolałem Prestone'a odpowietrzyłem i efekt murowany. Przy maksymalnym ustawieniu nawiewu powietrze wręcz parzy po chwili przytrzymania ręki przy kratkce. Ale jestem przygotowany na wymiana. Mam oberwaną deskę, więc jak wygospodaruje dwa dni wolnego czasu wyrzuce deskę, przymocuje ją od nowa a przy okazji wumienię nagrzewnice. Koszt to grosze ale trochę paprania przy tym jest. Dzięki za podpowiedzi.
- mosiek2206
- Mały gagatek
- Kontakt: