[mk2]ELEKTRYKU!!! POMOCY!!!

Masz problem ze swoim VW?
Napisz tutaj co go boli :)

Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP

Awatar użytkownika
Qura
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: Qura » wt lut 28, 2006 19:42

U mnie w MK1 to samo się działo i wystarczyło że wyczyściłem klemy "na błysk" i zmieniłem (to juz innym razem musiałem) mase ktora łączy skrzynie z buda. Z tym że u mnie to chyba przeróbka wczesniejszego właściciela była, ale pomoglo.

QURA
Zyskujesz szacunek i dziekujesz za pomoc wciskajac "POMOGŁ" a ja zbieram punkcika. :)

wejlantf

Post autor: wejlantf » wt lut 28, 2006 19:47

piotrek1313 pisze:a jak np zapalisz na pych i nagrzejesz silnik tak ze pod maska bedzie goraco to jak zgasisz to bedzie palil?
zapaliłem na pych, zrobiłem ok. 25 km z pracy do domu i rzeczywiście zapalił może 4-6 razy, a potem już nic

Tymczasem wyjąłem już rozrusznik spod maski, wyjąłem szczotki, mają od 5mm do 9mm i widać, że są starte nierównomiernie. Wiem, że to głupie pytanie, ale jako laik muszę je zadać; rozumiem, że w sklepie dostanę cały szczotkotrzymacz, tak?
Poza tym, kiedy pokręcę za głowicę to są znaczne luzy i wszystko chodzi jakoś ciężko, czy to normalne?
Kolejna kwestia to koszty; nie wiem ile kosztują szczotki, ale np. elektrowłącznik to koszt ok. 70-85 zł, więc może najlepiej byłoby oddać tego dziadka do regeneracji? Zastanawiam się poprostu czy jest sens dłubać się samemu...?

Awatar użytkownika
piotrek1313
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: piotrek1313 » wt lut 28, 2006 21:27

Jak podlubiesz sam to bedziesz mial to czego nie bedzie mial ten co odda jakis manel do regeneracji - SATYSFAKCJE :satan:
Poza tym to jestem zdania, ze im wiecej grzebiesz sie sam tym wiecej wiesz o swoim autku :)
Jezeli masz troche czasu to go po prostu rozbierz, kup to co zuzyte i zloz do kupy sam - przynajmniej bedziesz wiedzial na czym jezdzisz. Czesto cena regenracji jest nizsza niz koszt wszystkich potrzebnych do niej czesci, wiec wiadomo co sie mozna po tym spodziewac :hmm:
Mozesz ew rozebrac rozrusznik i wziac go w kawalkach do jakiegos sklepu, gdzie sprzedajacy powie ci co musisz kupic, zeby bylo dobrze. U mnie jest np specjalny sklep boscha, w ktorym dostaniesz wszystkie czesci do rozrusznikow i alternatorow, mozesz poszukac u siebie czegos takiego.

A tak w ogole to:
misiek10111 pisze:ten bendix to jest własnie elektrowłącznik na rozruszniku, ale za nim zaczniesz wykrecać rozrusznik to posprawdzaj połączenia przewodów przy aku i rozruszniku czy nie za śniedziały i koniecznie spr. klemy
...blad. Elektrowlacznik to elektrowlacznik, a bendix to co innego. Bendix to "glowka", ta wystajaca czesc z rozrusznika. Ta ktora "wyskakuje" w kierunku wienca zebatego podczas krecenia rozrusznikiem. Wiem, bo sam kiedys mylilem te czesci i nie moglem dogadac sie z gosciem w sklepie :blush:

wejlantf

Post autor: wejlantf » wt lut 28, 2006 22:11

piotrek1313, wielkie dzięki za podpowiedź, napewno skorzystam, ale zanim pójdę do sklepu po części to mimo wszystko dam rozrusznik dla fachowca do diagnozy, niech sprawdzi chociaż czy trzeba wymieniać elektrowłącznik na nowy

Awatar użytkownika
misiek
_
_
Kontakt:

Post autor: misiek » wt lut 28, 2006 23:33

piotrek1313 pisze:A tak w ogole to:
misiek10111 napisał/a:
ten bendix to jest własnie elektrowłącznik na rozruszniku, ale za nim zaczniesz wykrecać rozrusznik to posprawdzaj połączenia przewodów przy aku i rozruszniku czy nie za śniedziały i koniecznie spr. klemy

...blad. Elektrowlacznik to elektrowlacznik, a bendix to co innego. Bendix to "glowka", ta wystajaca czesc z rozrusznika. Ta ktora "wyskakuje" w kierunku wienca zebatego podczas krecenia rozrusznikiem. Wiem, bo sam kiedys mylilem te czesci i nie moglem dogadac sie z gosciem w sklepie
ok niech tak bedzie(rózne nazewnictwo w sklepach też istnieje), ale z wymianą szczotek to bym się udał do warsztatu - jako że sam pisałeś że jesteś laik(bez obrazy - twoje słowa), a z tymi luzami to trzeba by wymienić panewki(tulejki)

[ Dodano: 06-02-28, 22:39 ]
wejlantf pisze:ale zanim pójdę do sklepu po części to mimo wszystko dam rozrusznik dla fachowca do diagnozy, niech sprawdzi chociaż czy trzeba wymieniać elektrowłącznik na nowy
i to jest prawidłowa decyzja

:-k ...

wejlantf

Post autor: wejlantf » śr mar 01, 2006 11:50

i słowo stało się ciałem, przed chwilą odebrałem rozrusznik od speca, na szczęście elektrowłącznik jest ok. Wymiana szczotek i tulejek + konserwacja kosztowały mnie 60 zł. Ja pewnie grzebałbym się przy tym pół dnia... a fachowcowi zajęło to 2 godziny! Pozostaje jeszcze kwestia jaki to fachowiec, ale to okaże się po południu, po zamontowaniu i ewentualnym uruchomieniu silnika.
Pozdrawiam

Awatar użytkownika
misiek
_
_
Kontakt:

Post autor: misiek » śr mar 01, 2006 11:54

wejlantf pisze:ale to okaże się po południu, po zamontowaniu i ewentualnym uruchomieniu silnika.
powinno być teraz już dobrze :bigok:

:-k ...

Awatar użytkownika
piotrek1313
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: piotrek1313 » śr mar 01, 2006 12:14

Nic tylko zyczyc przyjemnej jazdy :)

Pozdrowionka :pub:

wejlantf

Post autor: wejlantf » śr mar 01, 2006 13:43

misiek10111 pisze:powinno być teraz już dobrze