[b5]1.9 TDI - kontrolka od ABS-u i recznego
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
-
- Nowicjusz
[b5]1.9 TDI - kontrolka od ABS-u i recznego
Witam!
Samochod Passat 1.9 TDI. Ostatnio pojawil sie nastepujacy problem. Odpalajajac go rano i nie tylko buczy 3 razy z deski rozdzielczej i na chwile zapala sie kontrolka od ABS-u i recznego po czym kontrolki gasna i wszystko jest OK. Bylem z nim na VAG-u i nie wykazalo zadnych problemow z ABSem, recznym czy czymkolwiek. Plyn hydrauliczny jest w zbiorniku, plywak tez sie nie zawiesil. Juz nie wiem co moze byc grane, bo wszystkie pomysly wyczerpalem. Mechanik zasugerowal ze byc moze akumulator wydaje swoj labedzi spiew lub jest rozladowany. Rano w zasadzie odpala bez oporow na dotyk, ale zauwazylem ze napiecie jest okolo 12.3V a przy kopnieciu potrafi spasc chwilowo ponizej 10V. Jakies pomysly??? Z gory dzieks! Pozdrowienia...
Samochod Passat 1.9 TDI. Ostatnio pojawil sie nastepujacy problem. Odpalajajac go rano i nie tylko buczy 3 razy z deski rozdzielczej i na chwile zapala sie kontrolka od ABS-u i recznego po czym kontrolki gasna i wszystko jest OK. Bylem z nim na VAG-u i nie wykazalo zadnych problemow z ABSem, recznym czy czymkolwiek. Plyn hydrauliczny jest w zbiorniku, plywak tez sie nie zawiesil. Juz nie wiem co moze byc grane, bo wszystkie pomysly wyczerpalem. Mechanik zasugerowal ze byc moze akumulator wydaje swoj labedzi spiew lub jest rozladowany. Rano w zasadzie odpala bez oporow na dotyk, ale zauwazylem ze napiecie jest okolo 12.3V a przy kopnieciu potrafi spasc chwilowo ponizej 10V. Jakies pomysly??? Z gory dzieks! Pozdrowienia...
Ostatnio zmieniony pn lut 27, 2006 22:45 przez qwerty1237, łącznie zmieniany 1 raz.
VW Passat 1.9 B5 TDI
-
- Nowicjusz
Te objawy pojawily sie stosunkowo niedawno, jak troche przymrozilo...misiek10111 pisze:może to jest test obwodu ABS - czy jest sprawny (coś jak kontrolka od ciśnienia oleju)
[ Dodano: Pon Lut 27, 2006 17:43 ]
Hmmm... dlaczego wtedy VAG nic nie wykazal????pudziok pisze:mój znajomy ma coś takiego jak ty.ma do wymiany czujniki od abs-u.jakiś miesiąć temu wymienił i było wszystko w porządku ale znów się zepsuły.jeden taki czujnik kosztuje ok 350 zł
[ Dodano: Pon Lut 27, 2006 17:48 ]
Hmmm... dlaczego wtedy VAG nic nie wykazal????pudziok pisze:mój znajomy ma coś takiego jak ty.ma do wymiany czujniki od abs-u.jakiś miesiąć temu wymienił i było wszystko w porządku ale znów się zepsuły.jeden taki czujnik kosztuje ok 350 zł
VW Passat 1.9 B5 TDI
-
- VW Baron
- Auto: Szukam... i NC700X
Jesli czujnik przy kole to chyba 35zl kosztowal.. ja tyle placilem i juz ponad rok jak dziala.. 350zl to w ASO biora z robocizna..pudziok pisze:mój znajomy ma coś takiego jak ty.ma do wymiany czujniki od abs-u.jakiś miesiąć temu wymienił i było wszystko w porządku ale znów się zepsuły.jeden taki czujnik kosztuje ok 350 zł
[ Dodano: Pon Lut 27, 2006 9:41 pm ]
Bo sie kontrolka nie palila.. w przypadku walnietego czujnika, ABS powinien sie wylaczyc a kontrolka powinna sie palic caly czas.. czy u ciebie ABS dziala prawidlowo? Nie pytam o lampke tylko o hamowanie.. Przetestuj go porzadnie i patrz czy sie kontrolka zapali, wnioskuje ze wiesz ze pod pedalem hamulca musisz poczuc bicie... bedzie sie myslec dalej..qwerty1237 pisze:Hmmm... dlaczego wtedy VAG nic nie wykazal????
Pozdro
Gitner
[ Dodano: Pon Lut 27, 2006 9:45 pm ]
Nie masz gdzie wilgoci pod siedzeniem pasazera? Moze przymrozilo ci sterownik..qwerty1237 pisze:Te objawy pojawily sie stosunkowo niedawno, jak troche przymrozilo...
2004 - 2010 był MK3 Variant . . . od 2010 jest Variant służbowy . . .
Wykres 1Z seria + R
FAQ - Tempomat za grosze !!!
Wykres 1Z seria + R
-
- Nowicjusz
ABS dzialaja bez zarzutu. Przetesowalem i wszystko OK, lecz nie pali sie kontrolka, gdy system dziala, tzn. podczas odbijania pedalu hamulca. Nie wiem czy powinna, czy tez powinna dopiero sie zapalic gdy jest jakas usterka.Gitner pisze:Bo sie kontrolka nie palila.. w przypadku walnietego czujnika, ABS powinien sie wylaczyc a kontrolka powinna sie palic caly czas.. czy u ciebie ABS dziala prawidlowo? Nie pytam o lampke tylko o hamowanie.. Przetestuj go porzadnie i patrz czy sie kontrolka zapali, wnioskuje ze wiesz ze pod pedalem hamulca musisz poczuc bicie... bedzie sie myslec dalej..
[ Dodano: Wto Lut 28, 2006 17:17 ]
Wilgoci niet. Mam gumowe dywaniki i sprawdzalem dzisiaj Wszystko jest suche.Gitner pisze:Nie masz gdzie wilgoci pod siedzeniem pasazera? Moze przymrozilo ci sterownik..
Tak na marginesie to dzisiaj sie zbuntowal przy odpalaniu i kopsnal dopiero za drugim podejsciem, ale nie jestem pewien czy nie dlatego ze mialem wlaczone przez przypadek podgrzewanie siedzen.
VW Passat 1.9 B5 TDI
-
- VW Baron
Kontrolka ma sie zapalic po uruchomieniu auta (test ABS) i za chwile gasnie.. potem nie ma potrzeby sie zapalac.. no chyba ze tylko awaria.. caly czas ci buczy 3 razy przy odpaleniu?qwerty1237 pisze:ABS dzialaja bez zarzutu. Przetesowalem i wszystko OK, lecz nie pali sie kontrolka, gdy system dziala, tzn. podczas odbijania pedalu hamulca. Nie wiem czy powinna, czy tez powinna dopiero sie zapalic gdy jest jakas usterka
Pozdro
Gitner
Wykres 1Z seria + R
Wykres 1Z seria + R
-
- Nowicjusz
Buczy 3 razy prawie za kazdym razem gdy odpalam. Napisalem prawie, bo bywalo czasami ze nie buczal i odpalal. Teraz juz za kazdym razem. Gdy juz chodzi wszystko jest slodko i nie ma zadnych problemow z autkiem. Nawet jak juz sobie pojezdze i go zgasze i odpale znowu to buczy. Oczywiscie przed odpaleniem przy autodiagnostyce wszystkich systemow kontrolka sie zapala ale gasnie po chwili i zadna inna kontrolka nie jest podswietlona, takze podejrzewam ze komp nie widzi zadnych problemow. Czy moze jakis kabel nie styka??? Zaczyna mnie to wkerwiac z lekka. Dzieks za wszystkie rady!!!Gitner pisze:Kontrolka ma sie zapalic po uruchomieniu auta (test ABS) i za chwile gasnie.. potem nie ma potrzeby sie zapalac.. no chyba ze tylko awaria.. caly czas ci buczy 3 razy przy odpaleniu?
Pozdrowienia...
VW Passat 1.9 B5 TDI
-
- VW Baron
Te buczenie to nie jest jakis zgrzyt czasem? Moze kostka stacyjki wysiada?qwerty1237 pisze:Czy moze jakis kabel nie styka??? Zaczyna mnie to wkerwiac z lekka. Dzieks za wszystkie rady!!!
Pozdro
Gitner
Wykres 1Z seria + R
Wykres 1Z seria + R
-
- Nowicjusz
Nie jest to dzwiek bardziej jak pipniecie (nie wiem jak lepiej to opisac). Tak czy inaczej dowiedzialem sie ze 3 pipniecia to ostrzezenie o jakiejs powazniejszej usterce typu ABS-y, hamulce lub brak smarowania.Gitner pisze:Te buczenie to nie jest jakis zgrzyt czasem? Moze kostka stacyjki wysiada?
Zdrowka...
VW Passat 1.9 B5 TDI
-
- VW Baron
Skoro ABS dziala to i hamulce, wiec skup sie na smarowaniu..
Pozdro
Gitner
Pozdro
Gitner
Wykres 1Z seria + R
Wykres 1Z seria + R