Rozrusznik. Jak sprawdzić ?

Masz problem ze swoim VW?
Napisz tutaj co go boli :)

Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP

Awatar użytkownika
Gawior
Forum Master
Forum Master

Rozrusznik. Jak sprawdzić ?

Post autor: Gawior » pt gru 04, 2009 11:51

Witam. Mam rozrusznik do innego samochodu i chcę go sprzedać bo trafia się klient. Rozrusznik był na 100% sprawny bo miałem go w aucie, ale teraz leżał jakiś czas w garażu, a nie chciał bym mieć niespodzianek jak go komuś wyśle. Pytanie moje, to jak sprawdzić rozrusznik ? Czy mogę go podpiąć bezpośrednio pod akumulator ? Jak tak to gdzie jaki kabel/przewód podłączyć :p . Do pomocy w odpowiedzi dołączam zdjęcie.

Oto to ustrojstwo:

Obrazek

Z góry dziękuję wszystkim za pomoc. Plus temu co mi z tym pomoże :)
Ostatnio zmieniony pt gru 04, 2009 11:53 przez Gawior, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
FURMAN TDI
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: FURMAN TDI » pt gru 04, 2009 12:26

O ile mnie pamięć nie myli to masę normalnie na obudowę a plus pod te dwie śruby razem, bo tą sama śrubę co idzie kabel do rozrusznika to kręci sam rozrusznik a ta wolna to na automat, który wyrzuca bendiks.(ten malutki styczek to od stacyjki odpowiada za uruchomienie automatu i przekazanie prądu do rozrusznika) :bigok:

[ Dodano: 04 Gru 2009 11:30 ]
Tak oczywiście bezpośrednio z akumulatora, tylko połuż sobie go i konkretnie przytrzymaj żebyś się nie przestraszył jak zacznie wirować wirnik :grin:

[ Dodano: 04 Gru 2009 11:35 ]
I nakręć nakrętkę na tą odkręcona śrubę bo może przepalić ciutkę gwintu jak weźmiesz na krótko i potem mały problemik z nakręcaniem nakrętki, chyba że profesjonalnie pod kręcisz jakiś przewód ale pamiętaj na obydwie - wtedy sprawdzisz i automat i rozrusznik :bajer:
Ostatnio zmieniony pt gru 04, 2009 12:27 przez FURMAN TDI, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Paweł Marek
V.I.P.
V.I.P.

Post autor: Paweł Marek » pt gru 04, 2009 13:30

E nie tak. Kable rozruchowe. Plus na śróbe po lewej na elektromagnesie, masę do obudowy. Przystap rozrusznik nogą. Teraz podanie plusa na styk co widać powyżej śróby na elektromagnesie uruchomi rozrusznik (króciótko - bo bedzie działał bez oporu do czego nie jest przystosowany

Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.

Awatar użytkownika
FURMAN TDI
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: FURMAN TDI » pt gru 04, 2009 14:45

i co nie tak co nie tak?! wszystko tak jak mu napisalem a czy przykreci plus czy zetknie dwie naraz to jeden h.. :bajer:

Awatar użytkownika
Gawior
Forum Master
Forum Master

Post autor: Gawior » sob gru 05, 2009 00:45

Plus tu czy plus tam. To PLUS-y się należą.
Dzięki wielkie jutro sprawdzę bo wczoraj i dzisiaj walczyłem z wymiana nagrzewnicy i termostatu. Jeszcze parę drobiazgów zostało mi do poskładania i zapomniałem podłączyć wtyczkę do silniczka wycieraczek, a tutaj wszystko poskładałem xD

Zablokowany

Wróć do „Techniczne (archiwum)”