ocena kata wtrysku oraz dawki paliwa silnik AHF
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
- czajaa22
- Forum Master
- Kontakt:
leon79, wtryski sa od kolegi cowboy 230 wiec sa ok ba bank.PinkFloyd, Kat sprawdzony w temacie jest nie jest idealny ale w normach koledzy mowia ze do poprawy, czujnik temp cieczy sprawdze rano moze jest dupniety i swiece przez niego nei grzeja, dawka paliwa tez jest trochu mala bo 5.0 ale miesci sie w normie.
R TDI PROJECT IN PROGRES http://www.forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?f=62&t=127178&p=1414461#p1414461 NA SPRZEDAZ
na takim kącie powinien dobrze palić bez telepania silnikiem, telepanie to może być od niegrzejącej którejś ze świec, słabsze ciśnienie na którymś baniaku lub słabsze ciśnienie na którymś wtrysku, puszczający zawór na którymś tłoku, powietrze w paliwie. itd.
kąt wtrysku jak jest niski to dłużej się kręci, ale po odpaleniu ma chodzić równo.
ja obstawiam którąś świecę, a jak świece są ok to pompa wtryskowa podaje już słabe ciśnienie i właśnie na zimnym starcie się tak dzieje.
ja mam to samo w 1z i właśnie podejrzewam pompę wt.
kąt wtrysku jak jest niski to dłużej się kręci, ale po odpaleniu ma chodzić równo.
ja obstawiam którąś świecę, a jak świece są ok to pompa wtryskowa podaje już słabe ciśnienie i właśnie na zimnym starcie się tak dzieje.
ja mam to samo w 1z i właśnie podejrzewam pompę wt.
- czajaa22
- Forum Master
- Kontakt:
piter_s, Silnik chodzi bardzo rowno tylko zaraz po odpaleniu w pierwszych 2 sec szarpnie sinikiem i zaraz sie uspokaja na cieplym normalnie od kopa. Wtryski sa nowe 230 od kolegi cowboya z naszego forum chyba wszyscy go znaja wiec odpada bo on nie robi kichy. Co do pompy to mozliwe bo nastawnik juz do dupy i to moze byc powodem tego telepania zreszta byl sprawdzany nastawnik na pompie i nastawy szlaeje podczas telepania np prz dojezdzaniu do swiatel. Pompe juz i tak zakupilem tym razme 11 w dobry mstanie wiec na wiosne zobacze a teraz tak jak piszesz sprobuje wymienic swiece moze cos pomoze i sprawdze czujnik cieczy moze byc tez walniety. Sprawdze vagiem temperature cieczy z rana powinna byc mniej wiecej taka jak temp otoczenia jesli nie to czujnik wlaniety i ecu nei zalacza swiec.
Ostatnio zmieniony ndz lis 29, 2009 13:22 przez czajaa22, łącznie zmieniany 1 raz.
R TDI PROJECT IN PROGRES http://www.forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?f=62&t=127178&p=1414461#p1414461 NA SPRZEDAZ
czujnik temp. nie będzie na 100%.
jak twierdzisz że końcówki wtryskiwaczy są nowe i dobrze wyregulowane to zostaje tylko pompa lub niskie ciśnienie sprężania jednego z cylindrów.
to że silnik równo pracuje na ciepłym to ok, ważny jest właśnie zimny start i wtedy wszystko wychodzi, jak pompa daje niskie ciśnienie to tak jak by wtryskiwacz lał i z tąd jest telepanie na zimnym starcie bo ropka się żle spala.
tak samo bedzie ze słabym ciśnieniem sprężania jak na którymś tłoku jest znacznie niższe.
jak masz kase to jedz do dobrego warsztatu i zrób pomiar ciśnienia sprężania, jak jest ok to pompa na maszynę próbną i pomiar.
pozdro.
a świeczki są nowe wszystkie i grzeją???.
jak twierdzisz że końcówki wtryskiwaczy są nowe i dobrze wyregulowane to zostaje tylko pompa lub niskie ciśnienie sprężania jednego z cylindrów.
to że silnik równo pracuje na ciepłym to ok, ważny jest właśnie zimny start i wtedy wszystko wychodzi, jak pompa daje niskie ciśnienie to tak jak by wtryskiwacz lał i z tąd jest telepanie na zimnym starcie bo ropka się żle spala.
tak samo bedzie ze słabym ciśnieniem sprężania jak na którymś tłoku jest znacznie niższe.
jak masz kase to jedz do dobrego warsztatu i zrób pomiar ciśnienia sprężania, jak jest ok to pompa na maszynę próbną i pomiar.
pozdro.
a świeczki są nowe wszystkie i grzeją???.
-
- Nowicjusz
czy normalne jest skaczące wskazanie od 45 do 52
VAG-COM -> Engine -> Basic Settings -> grupa 000 -> pozycja 2
silnik ma 90 stopni
VAG-COM -> Engine -> Basic Settings -> grupa 000 -> pozycja 2
silnik ma 90 stopni
Ostatnio zmieniony czw gru 03, 2009 20:05 przez klaudia11000, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Nowicjusz