sprzęgłó wymienione, ale problem nowy
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
-
- Nowicjusz
sprzęgłó wymienione, ale problem nowy
witam, mój problem. zanim jeszcze zacznę od wczoraj przeszukuję wszystkie prawie posty na ten temat i nie znalazłem odpowiedzi. więc wymieniłem tarczę sprzęgła w moim kochanym 20-letnim golfie. wszystko złożyłem, jest niby ok. ale pedał wpada, nie odbija. przed wymianą odbijał, biegi ładnie wchodziły. przełączyłem bieg na sucho, i teraz nie mogę włączyć nawet luzu. sprzęgłó nie działa więc nie mogę odpalić. jakby cos w skrzyni się zablokowało. jak dokręcałem tarcz to nie ma żadnego luzu, okręca się razem z kołem zamachowym, czy tak powinno być?? co mam robić?? proszę pomóżcie.
[ Dodano: 02 Gru 2009 22:54 ]
jeszcze dokładne dane to golf 2 1.6 benz 89
[ Dodano: 02 Gru 2009 23:35 ]
błagam o pomoc, bardzo zależy mi na czasie
[ Dodano: 02 Gru 2009 22:54 ]
jeszcze dokładne dane to golf 2 1.6 benz 89
[ Dodano: 02 Gru 2009 23:35 ]
błagam o pomoc, bardzo zależy mi na czasie
- Paweł Marek
- V.I.P.
albo linki samoreg. nie ścisnąłeś, albo zapomniłaeś włożyć tarcżę wysprzeglającą, albo rozleciała sie dźwignia wyłączajaca sprzegło dostępna po wyjęciu dekla ze skrzyni na końcu.
Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.
-
- Nowicjusz
albo linki samoreg. nie ścisnąłeś, to znaczy mógłbyś wytłumaczyć mi po kolei ja to zrobić??
[ Dodano: 03 Gru 2009 13:07 ]
ogólnie wymieniłem tarczę sprzęgła i nic więcej bo niby tylko to było zużyte, reszta w porządku, czy to to samo co tarcza wysprzęgłająca?? czy chodzi o jeszcze coś innego??
chcę dzisiaj popołudniu coś robic więc z góry dzięki za odpowiedzi za co się zabrać. dziękuje
[ Dodano: 03 Gru 2009 13:10 ]
aha i jeszcze na line jest taki biały dekielek, to znaczy że jest samoregulująca, tak??
ogólnie wymieniłem tarczę sprzęgła i nic więcej bo niby tylko to było zużyte, reszta w porządku, czy to to samo co tarcza wysprzęgłająca?? czy chodzi o jeszcze coś innego??
chcę dzisiaj popołudniu coś robic więc z góry dzięki za odpowiedzi za co się zabrać. dziękuje
[ Dodano: 03 Gru 2009 13:10 ]
aha i jeszcze na line jest taki biały dekielek, to znaczy że jest samoregulująca, tak??
-
- Nowicjusz
problem przedstawia się nastepująco: jak naduszę sprzęgło to linka je podnosi, ale sprzęgło się nie załącza. znaczy ta łapa od sprzęgła przy silniku co linka ją pociąga podnosi się ale nie opuszcza nie odbijai biegu przełączyc nie idzie. sprawdzę więc popołudniu dżwignię wyłączającą sprzęgło jak pisał Paweł Marek bo linka wydaje się byc w porządku i napiszę o efektachswojej pracy. gdyby jeszcze jakieś uwagi to piszcie proszę bo wszystko co piszecie dokładnie iskrupulatnie analizuję i popołudniu sprawdzam. dziękuję za podpowiedzi
[ Dodano: 03 Gru 2009 13:33 ]
Marioo, a dopóki nie sprawdzę tej łapy dlaczego nie działa nie mam chyba większej możliwości sprawdzenia dokładniejszego też linki??
[ Dodano: 03 Gru 2009 13:33 ]
Marioo, a dopóki nie sprawdzę tej łapy dlaczego nie działa nie mam chyba większej możliwości sprawdzenia dokładniejszego też linki??
- Paweł Marek
- V.I.P.
zawsze możesz użyć siły mięśni kolegi, jak ma krzepę to podniesie wajchę przy skrzyni a Ty spróbujesz wrzucać biegi. Jest jeszcze opcja nieprawidłowego doboru tarczy sprzegła, sa pewne różnica, kolega miał identyczny problem w mk2, założył do diesla 1.6 tarcze od jakiegoś innego silnika.
Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.
-
- Nowicjusz
Wszystko ładnie i pięknie ale czy jesteś właścicielem tegoż auta od początku jego życia i jesteś pewny, że np. ktoś nie wymienił skrzyni na innąnie ja kupiłem tarczę w sklepie motoryzacyjnym nowa w oparciu o wszystkie dane modelu rocznika pojemności rodzaju paliwa i nawet wg książki wg numeru silnika, znaczy temu oznaczeniu (PN)

-
- Nowicjusz
To była tylko taka mała dygresja na temat twojej pewności, że wszystko dobrane tak jak powinno.krzysiukomin pisze:no tym pytaniem to mnie zabiłeś, nie mam go od początku więc teraz nie wiem. ale spokojnie, sprawdzę wszystko jak radzicie a potem zobaczymy...
Sprawdź, łąpę o której mowa i linkę na poczatek. od tego najłatwiej zacząc. Jak będziesz miał jak to odczytaj oznaczenie skrzyni biegów i będzie wiadomo czy masz taką jaka powinna tam siedzieć.
-
- Nowicjusz
Witam w poprzednim tygodniu miałem taki sam problem łapa chodziła do góry ale nie odbijała pedał sprzegła wpadał w podłoge. Cały dekiel z łapą dostałem na szrocie za 30 zł (oddzielnie sama łapa nie występuje) . Pół godziny i po problemie na pewno tez i tobie pękła. ps żeby szybko sprawdzić zdejmij koło od kierowcy i odchyl zieloną blache na deklu jak wciśniesz sprzegło to łapka powinna wciskać tuleje jak sie rozgina to do wymiany .
Maro
-
- Nowicjusz
dziękuje za wszystkie podpowiedzi, sprawdziłem te rzeczy znaczy tą łapę od sprzęgła ale była ok wyciągnąłem linkę od sprzęgła i założyłem ponownie i teraz jest ok. autko jeżdzi!!! winna była linka, żle naciągnięta poprostu i nie podnosiła łapy do końca. pozdrawiam wszystkich
[ Dodano: 05 Gru 2009 19:15 ]
a skrzynia jest od tego a poza tym zapomniałem jak kupowałem część to starą miałem na wzór
[ Dodano: 05 Gru 2009 19:15 ]
a skrzynia jest od tego a poza tym zapomniałem jak kupowałem część to starą miałem na wzór