problem z wskaznikem temperatury
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
problem z wskaznikem temperatury
Mam problem z wskaznikiem temperatury w vw golf mk2 1.6D.Rzecz w tym,że po włączeniu stacyjki czerwona dioda miga cały czas a wskazówka temperatury wędruje do końca skali.Zamieniłem stabilizator z innego licznika i jest to samo,wie ktoś w czym tkwi problem.
Ostatnio zmieniony ndz lis 29, 2009 09:52 przez sukman, łącznie zmieniany 3 razy.
sukman
- marcinas1983
- VW Baron
- Kontakt:
- marcinas1983
- VW Baron
- Kontakt:
- marcinas1983
- VW Baron
- Kontakt:
sukman, niestety nie orientuje się.... bo ja mam po "lifcie" instalacji elektrycznej mojego mk2... jest on z 90 roku
Zadaniem tej sondy jest właśnie informowanie o stanie poziomu płynu chłodzącego. Ona ma dwa bieguny... jak są zatopione w płynie chłodniczym to są wtedy zwarte i wszystko jest OK.... wystarczy, że płynu ubędzie obwód się otwiera i zaraz zaczyna mrugać kontrolka na zegarach i wskaźnik idzie na czerwone pole. Jak byś tą wtyczkę odnalazł i zwarł przewody wtedy byś obwód zamknął i powinno być wszystko OK.... napisz tylko czy ten wskaźnik od temp. od jakiegoś czasu tak szaleje czy tak było zawsze??
Zadaniem tej sondy jest właśnie informowanie o stanie poziomu płynu chłodzącego. Ona ma dwa bieguny... jak są zatopione w płynie chłodniczym to są wtedy zwarte i wszystko jest OK.... wystarczy, że płynu ubędzie obwód się otwiera i zaraz zaczyna mrugać kontrolka na zegarach i wskaźnik idzie na czerwone pole. Jak byś tą wtyczkę odnalazł i zwarł przewody wtedy byś obwód zamknął i powinno być wszystko OK.... napisz tylko czy ten wskaźnik od temp. od jakiegoś czasu tak szaleje czy tak było zawsze??
Ostatnio zmieniony sob lis 28, 2009 21:06 przez marcinas1983, łącznie zmieniany 1 raz.
sukman, Czujnik poziomu płynu uruchamia samą kontrolkę, i nie ma wpływu na wskazówkę. To wygląda na zwarcie ale nie w zestawie zegarów więc nie ma po co ich wymieniać. Wskazania poziomu i temperatury polegają na zmianie rezystancji. Najlepiej będzie jak weźmiesz schemat i zaczniesz od źródła. Wyjmij przewody z wtyczki i sprawdź czy problem ustąpił, następnie biało brązowy kabel idzie do masy gdzieś w okolicy skrzyni biegów wypnij go i chwilowo zastąp innym. Zepnij wszystko razem i ponownie sprawdź. Jeśli nadal problem będzie występował kabel sygnałowy jest uszkodzony i gdzieś dotyka masy, musisz iść po nim "w górę" aż znajdziesz uszkodzenie albo po prostu go zastąpić.