Grzanie się chłodnicy
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
Grzanie się chłodnicy
Siemka wszystkim,
Posiadam Golfa 3 jakieś 2 tygodnie temu miałem wymienianą uszczelkę pod głowicą płyn wlewał się w tłoki. Przy okazji był wymieniony pasek rozrządu oraz czujnik temperatury po wykonaniu tej naprawy przez okres 3-4 dni wiatrak od chlodnicy włączał się tak mniej wiecej 80-90 stopni obecnie mam taki problem że wiatrak włącza się dopiero przy prawie 100 stopniach i chodzi zaledwie 20-30s. Nie mam pojęcia w czym szukać usterki czy może czujnik wymienić na inny jaki może być powód tego troszkę się boje żeby silnika nie zagotować...
Bardzo Proszę o wasze opinie i propozycje
P.S
Przed naprawą wszystko było ok więc sam już nie wiem będę jeszcze chciał zrobić wiatrak na krótko tzn poprowadzić kable do środka żebym mógł sam włączać sobie go może ktoś powie jak się za to zabrać i jak tam kable połączyć?
Pozdrawiam
Bartosz
Posiadam Golfa 3 jakieś 2 tygodnie temu miałem wymienianą uszczelkę pod głowicą płyn wlewał się w tłoki. Przy okazji był wymieniony pasek rozrządu oraz czujnik temperatury po wykonaniu tej naprawy przez okres 3-4 dni wiatrak od chlodnicy włączał się tak mniej wiecej 80-90 stopni obecnie mam taki problem że wiatrak włącza się dopiero przy prawie 100 stopniach i chodzi zaledwie 20-30s. Nie mam pojęcia w czym szukać usterki czy może czujnik wymienić na inny jaki może być powód tego troszkę się boje żeby silnika nie zagotować...
Bardzo Proszę o wasze opinie i propozycje
P.S
Przed naprawą wszystko było ok więc sam już nie wiem będę jeszcze chciał zrobić wiatrak na krótko tzn poprowadzić kable do środka żebym mógł sam włączać sobie go może ktoś powie jak się za to zabrać i jak tam kable połączyć?
Pozdrawiam
Bartosz
Ostatnio zmieniony pt lis 27, 2009 02:25 przez Student88, łącznie zmieniany 1 raz.
- prezesik25
- VWGolf.pl Killer
- Kontakt:
i wtedy większe prawdopodobieństwo, że zapomnisz i przegrzejesz radzę wymienić czujnik w chłodnicy.Student88 pisze:tzn poprowadzić kable do środka żebym mógł sam włączać sobie go może ktoś powie jak się za to zabrać i jak tam kable połączyć?
Ostatnio zmieniony pt lis 27, 2009 03:54 przez prezesik25, łącznie zmieniany 1 raz.
- prezesik25
- VWGolf.pl Killer
- Kontakt:
- Paweł Marek
- V.I.P.
Student88, najpierw włącz zapłon, zdejm wtyczkę z włącznika w chłodnicy i zwierając w nim po dwa z trzech styków sprawdzaj czy wentylator chodzi na obu biegach. Być może działa tylko drugi, a od pierwszego spalił się na przykład bezpiecznik. Podłączenie wentylatora nie zawsze jest takie proste że włącznik jest bezpośrednio podłączony pod wentylator. Jeśli wentylator przy tej próbie nie zadziała na pierwszym biegu to usterka jest gdzie indziej
Ostatnio zmieniony pt lis 27, 2009 23:27 przez Paweł Marek, łącznie zmieniany 1 raz.
Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.
- CJ_New
- Użytkownik
Allwall, ja ostatnio zakupiłem za 25 zł czujnik z oznaczeniami 86/94st., poprzedni padnięty był na 82st. i powiem ci, że aż miło gdy się załącza przy tej temperaturze (o ile nie przekłamuje)
Poza tym jest jeszcze jedna dziwna sprawa - ten który był zamontowany miał 3 piny na wyjściu - ten który kupiłem ma 2 piny ale wszystko działa bez zarzutu
Poza tym jest jeszcze jedna dziwna sprawa - ten który był zamontowany miał 3 piny na wyjściu - ten który kupiłem ma 2 piny ale wszystko działa bez zarzutu
zrobiłem tak jak mówiłeś i wentylator chodzi na 2-óch biegach i co dalej?Paweł Marek pisze:Student88, najpierw włącz zapłon, zdejm wtyczkę z włącznika w chłodnicy i zwierając w nim po dwa z trzech styków sprawdzaj czy wentylator chodzi na obu biegach. Być może działa tylko drugi, a od pierwszego spalił się na przykład bezpiecznik. Podłączenie wentylatora nie zawsze jest takie proste że włącznik jest bezpośrednio podłączony pod wentylator. Jeśli wentylator przy tej próbie nie zadziała na pierwszym biegu to usterka jest gdzie indziej
[ Dodano: 21 Gru 2009 12:05 ]
kupiłem nowy czujnik kosztował 49zł zamontowałem go. ale wiatrak dalej włącza sie przy 100 stopniach coś jest nie tak