SZARPNIECIE SILNIKIEM
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
-
- Mały gagatek
widze nastepujace rozwiazania:
1. albo zbyt malo pradu - zbyt maly prad rozruchowy tego aku lub zasyfione klemy (mozna sprawdzic dolaczajac drugi aku kablami i porownac), slabe polaczenie z masa, slaba masa silnika
2. nadal uszkodzony rozrusznik - pobiera zbyt duzo pradu (jakies zwarcie?)
3. inne opory ze strony silnika ale skoro po odpaleniu chodzi ok to raczej mozna wykluczyc
1. albo zbyt malo pradu - zbyt maly prad rozruchowy tego aku lub zasyfione klemy (mozna sprawdzic dolaczajac drugi aku kablami i porownac), slabe polaczenie z masa, slaba masa silnika
2. nadal uszkodzony rozrusznik - pobiera zbyt duzo pradu (jakies zwarcie?)
3. inne opory ze strony silnika ale skoro po odpaleniu chodzi ok to raczej mozna wykluczyc
Ostatnio zmieniony śr lis 25, 2009 21:18 przez silesian_boy, łącznie zmieniany 1 raz.
[img]http://images41.fotosik.pl/144/f7d3c04826739370.jpg[/img]
-
- LIDER
- Kontakt:
Ja mam aku 72 i 680 rozruchu rok temu w zimie miałem to samo i wymieniłem aku który tam był 64 i 580 rozruchu bo był juz na wykończeniu, tylko ze po tej wymianie dalej to samo a aku sprawdzony i jak auto postoi to daje dobry prąd.
Dodam że w sumie mógł bym to olać bo czy +3 stopnie czy -12 auto zawsze zapaliło ale sam fakt ze kręci tak słabo jest dla mnie dziwny..
Dodam że w sumie mógł bym to olać bo czy +3 stopnie czy -12 auto zawsze zapaliło ale sam fakt ze kręci tak słabo jest dla mnie dziwny..
Ostatnio zmieniony czw lis 26, 2009 10:20 przez mateo86, łącznie zmieniany 1 raz.
- dawid24ino
- Nowicjusz
- Kontakt:
czesc koledzy ja mam taki problem ze mam golfa 3 TDI 90 koni i odpala dobrze ale jak jade to szarpie mi na trasie tak przy 80-90 na godz musze wcisnac pedal w podloge zeby przestal szarpac i wtedy powoli popuszczac gaz i jest oki ale jak zwolnie i znowu delikatnie dam gazu to szarpie i po miescie to samo jak sa obroty tak okolo 2 tysi na 4 biegu to szarpie i nie wiem co jest podobno moze to byc pompa wtryskowa tak ??? jeden koles powiedzial ze jak w rurce ida bombelki powietrza to popa sie konczy.ale moze ktos z was mial taki problem to prosze o pomoc jak to usterke usunac czy samemu moge to zrobic co moze byc przyczyna?? z gory wielkie dzieki czekam na odp
kolego aku. nowy z maja tego roku 74AH 680A prad ma ok bo wojek miernikiem mi sprawdzal ladowanie na zapalonym jak sie nie myle powyrzej 13v ale rozrusznik jak startuje to spada NAPIECIE na 8 -9 V klemy wszystkie wyczyszczone maja styk dzis rano po zmianie tulejek w rozruszniku nic nie dalo slabo zakrecil rozrusznik 2 razy na momet przystanol i po tej sekundowej przerwie zapalil ( szarpnelo nim podczas zapalania) takrze jutro jade nowy rozrusznik mam nadzieje ze juz wszystko bedzie ok. dodam ze przez dzien pali od kopa lecz z jednorazowym szarpnieciem silnika, zdarza sie czesto ze silnik delikatni cicho zapali moze to zwarcie w rozruszniku?
Mialem tak ze zakręcił jeden raz przerwa potem dwa obroty lub więcej i odpalał a teraz kilka dni temu przestawiłem świece żeby szybciej grzały to przy temp. ok 5 stopni odpala po dwóch obrotach(czekam co będzie jak temp. bardziej spadnie), ale dalej słychać odgłos jakby słabego aku i to mi sie nie podoba;/
Ja też zauważyłem taką sytuację w golfie IV ALH mojego ojca. Jakby słabo kręci rozrusznik, staje w pewnym momencie i natychmiast po tym zapala ale tylko przy pierwszym rozruchu z rana. Akumulator sprawdzony i jest dobry, kontrolki nie przygasają. Odpala bez problemu za każdym razem bez specjalnych wibracji. Może po prostu te silniki tak mają i nie ma się czym przejmować .
koledzy bylem dzis z rozrusznikiem koles wymienił wszystkie tulejki(chyba trzy) oraz szczotkomierz chociarz tamten byl w miare dobry ( polowa szczotek) po załorzeniu dzis po połdniu calkiem inaczej zakrecil rozrusznik szybciej i nie było szarpniecia. zmierze jeszcze pobor pradu i jutro napisze a kolego MATEO86 jak przestawiles swieczki ze szybciej grzeja?????????????
lukasffm pisze: MATEO86 jak przestawiles swieczki ze szybciej grzeja?????????????
tak jak w tej poradzie http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?t= ... c&start=15