Kłopoty z silnikiem ajm
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
- FURMAN TDI
- Użytkownik
Kłopoty z silnikiem ajm
Witam. Zaczne od tego,że moje próby znalezienia podobnego problemu nie przyniosły efektu.
Wiec od roku jestem posiadaczem mk4 1.9TDI PD 115KM, AJM.szcześliwym do niedawna.
Problem pojawił sie z nienacka;
w momencie uruchomienia silnika, po ok.2 sekundach silnik wchodzi w dziny tryb, pracuje jakby nie na szystkie"gary"i zapala sie kontrolka od ESP. Kiedy dodaje gazu bądz chce go rozpedzić szarpie nim, ok.1300-2000obr./min. potem silnik jakby wyrywał do przodu(w czasie jazdy).
Podejrzenie pada na wtryskiwacz, na kompie wyrzuca pierwszy cylinder i nic poza tym.
Gdy odpale go ponownie ale ciepłego, problem jakby znikał i silnik pracuje niby normalnie.
stan licznika 153kkm udokumentowany zrobiłem nim 22tyś.
Prosze o opinie i góry dzięki za wyrozumiałość
Wiec od roku jestem posiadaczem mk4 1.9TDI PD 115KM, AJM.szcześliwym do niedawna.
Problem pojawił sie z nienacka;
w momencie uruchomienia silnika, po ok.2 sekundach silnik wchodzi w dziny tryb, pracuje jakby nie na szystkie"gary"i zapala sie kontrolka od ESP. Kiedy dodaje gazu bądz chce go rozpedzić szarpie nim, ok.1300-2000obr./min. potem silnik jakby wyrywał do przodu(w czasie jazdy).
Podejrzenie pada na wtryskiwacz, na kompie wyrzuca pierwszy cylinder i nic poza tym.
Gdy odpale go ponownie ale ciepłego, problem jakby znikał i silnik pracuje niby normalnie.
stan licznika 153kkm udokumentowany zrobiłem nim 22tyś.
Prosze o opinie i góry dzięki za wyrozumiałość
Ostatnio zmieniony wt lis 24, 2009 01:18 przez FURMAN TDI, łącznie zmieniany 1 raz.
- doggie
- V.I.P.
- Auto: Cupra Formentor DSG DQ381
- Silnik: TSI
Re: Kłopoty z silnikiem ajm
a co to znaczyFURMAN TDI pisze: na kompie wyrzuca pierwszy cylinder

Ostatnio zmieniony wt lis 24, 2009 09:16 przez doggie, łącznie zmieniany 1 raz.
- FURMAN TDI
- Użytkownik
tak mi powiedział elektryk mówił, że wiecej błedśw niemamettenos pisze:a co to znaczy co wyrzuca za błąd??? pewnie tak jak zajac powiedział świece żarowe mogą być do wymiany

znalazł jakąś używke wymienił i bujał sie niezle przez 1300km i znów to samo..... :(czy to napewno wtrysk czy może być inna przyczyna?
[ Dodano: 24 Lis 2009 16:58 ]
Dodać moge że za pierwszym razem gdy mi sić to przytrafiło wszedł w ten tryb po ok. 5min na postoju. Pracował tak do wymiany czy zimny, czy ciepły...
radzcie coś
Ostatnio zmieniony wt lis 24, 2009 17:54 przez FURMAN TDI, łącznie zmieniany 3 razy.
- FURMAN TDI
- Użytkownik
Z logami bedę miał problem zrobić bo jestem teraz w niemczech i niewiem nawet gdzie tu wogule pojechać spróbuje w sobote. Natomiast filtr paliwa wymieniany przy pierwszym problemie 1300km wcześniej. o jakim przewodzie EnJoy, mówisz???w PD ma takie przewody?bo właśnie zachodze w głowe którędy to paliwo dochodzi do wtrysku...?
- FURMAN TDI
- Użytkownik
- FURMAN TDI
- Użytkownik
aha a powiedz mi czy w skład takiej wchodzę jakieś układy, chipy które mogłyby uledz przepaleniu itp.?
w sobotę zajrzę tam i napisze
[ Dodano: 25 Lis 2009 22:13 ]
Mieniu_69, a możesz mi odpowiedzieć na to pytanie
w sobotę zajrzę tam i napisze
[ Dodano: 25 Lis 2009 22:13 ]
Mieniu_69, a możesz mi odpowiedzieć na to pytanie
???FURMAN TDI pisze:o jakim przewodzie EnJoy, mówisz???w PD ma takie przewody?bo właśnie zachodze w głowe którędy to paliwo dochodzi do wtrysku...?
Ostatnio zmieniony śr lis 25, 2009 23:09 przez FURMAN TDI, łącznie zmieniany 1 raz.
mie ma tam przewodow, paliwo krazy w glowicy, ewentualnie oringi na wtrysku ale to odpada, stawiam na wiazke bo to nie pirwszy przypadek jaki znam a co do zimnych lutów to nie slyszalem. pozdrFURMAN TDI pisze:o jakim przewodzie EnJoy, mówisz???w PD ma takie przewody?bo właśnie zachodze w głowe którędy to paliwo dochodzi do wtrysku...?

- FURMAN TDI
- Użytkownik
otóż wczoraj tam zajrzałem i nie chce na razie zapeszać - wtyczka jednego wtrysku była luźna(było grzebane przy niej). Jak narazie jest ok i mam nadzieje, że będzie tak dalej.Mieniu_69 pisze:nie tak dawno mialem ten problem u kolegi, ale pokusilem sie wymienic wiazke elektryczna ktora jest pod pokrywa glowicy. Efekt jest. sprobuj tego,
Punkt dla Ciebie!
Czasami najmniej dorzeczna podpowiedź okazuje się trafiona i warto posłuchać każdego

A propo; czy ktoś wie jakie oznaczenie powinien mieć wtryskiwacz w 1.9 TDI PD 115PS AJM ???
- Ceglarz
- Gadatliwa bestia
- Kontakt:
Ja ma podobny problem także z pierwszym cylindrem, wywala błąd "wypadanie zapłonu, cylinder 1" Wymieniałem wiązkę na drugą używaną i dalej tak samo, podejrzewam jeszcze instalacje silnika, bo po jej wymianie to się zaczęło nasilać. A może zamienić pompki miejscami i zobaczyć co wtedy, próbował tak ktoś?
Mówi rdza do rdzy: POLONEZA czas zacząć... [img]http://foolstown.com/sm/ura1.gif[/img]