problemy z elektryka

Masz problem ze swoim VW?
Napisz tutaj co go boli :)

Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP

lubicz9
Mały gagatek
Mały gagatek

problemy z elektryka

Post autor: lubicz9 » sob lis 21, 2009 03:09

witam mam problem z moim bolidem z silnikiem jest wszystko ok, aczkolwiek elektryka szwankuje niemam podswietlenia licznika w sumie całej deski rozdzielczej zaden czujnik mi nie działa od paliwa od temp wody od oleju od recznego błagam pomózcie pozdrawiam

"żeby sztywna była furka, w furce musi być rozpórka"

agrala
Mistrz KieroVWnicy
Mistrz KieroVWnicy
Kontakt:

Post autor: agrala » sob lis 21, 2009 09:00

napisz cos wiecej
z tego co zrozumialem to wychodzi na to ze nie dziala ci deska - wskazniki i kontrolki nic nie pokazuja. Proponowalbym sprawdzic bezpieczniki i czy dochodzi plus po stacyjce na deske
Jezeli nie ma podwietlania i nie dzialaja kontrolki i wskazniki to sprawdz czy dochodzi masa do licznika lub czy nie splaila sie sciezka z tylu licznika
Ostatnio zmieniony sob lis 21, 2009 09:02 przez agrala, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Lipek81
Mistrz KieroVWnicy
Mistrz KieroVWnicy
Kontakt:

Post autor: Lipek81 » sob lis 21, 2009 10:22

Po pierwsze, jaką masz instalację - starego, czy nowego typu? Stara ma włącznik awaryjnych w desce, nowa na kolumnie kierownicy.
Cz w liczniku cokolwiek działa? Zegarek? Pali się lampka od aku jak przekręcisz kluczyk? Palą się inne lampki po przekręceniu kluczyka?

lubicz9
Mały gagatek
Mały gagatek

Post autor: lubicz9 » sob lis 21, 2009 17:25

wiec tak awaryjki mam w desce przy odpalaniu zapala mi sie tylko kontrolka od ładowania i nic wiecej a i działa mi zapalniczka a tak nic kompletnie niedziała licznik, zegarek nic kompletnie nic bezpieczniki wymieniłem na nowe. W sumie mam swiatła długie mijania postojówki kierunkowskazy awaryjki [-o<

agrala
Mistrz KieroVWnicy
Mistrz KieroVWnicy
Kontakt:

Post autor: agrala » sob lis 21, 2009 22:08

wyglada na brak masy w liczniku o ile brak jest kontrolki od kierunkow
Ostatnio zmieniony sob lis 21, 2009 22:23 przez agrala, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Lipek81
Mistrz KieroVWnicy
Mistrz KieroVWnicy
Kontakt:

Post autor: Lipek81 » sob lis 21, 2009 23:25

Hmm. .. - no to nie za bardzo rozumiem, piszesz że nie działa licznik, podświetlenie ale że zapalniczka działa, to jak mama to rozumieć, że inne urządzenia też nie działają? Działa ogrzewanie szyby tylnej?

agrala
Mistrz KieroVWnicy
Mistrz KieroVWnicy
Kontakt:

Post autor: agrala » ndz lis 22, 2009 12:04

Lipek nie rozumiem po co Ci te wszystkie informacje, nie prosciej zajzec do licznika na ta folie ze sciezkami czy nie ma upaloniej sciezki lub czy w ogole dochodzi masa do licznika
nie dziala nic w liczniku procz kontrolki ladowania - wszystko w liczniku ma wspolna mase oprocz wlasnie kontrolki ladowania ktora z jednej strony zasilania jest ze stacyjki a d drugiej strony dostaje mase poprzez alternator-alternator zaczyna ladowac wiec znika minus i kontrolka gasnie
Moim zdaniem spalona sciezka lub do licznika nie dochodzi masa, mozliwe ze zasniedzial kostka przy liczniku

Awatar użytkownika
Lipek81
Mistrz KieroVWnicy
Mistrz KieroVWnicy
Kontakt:

Post autor: Lipek81 » ndz lis 22, 2009 19:22

Bo kolega napisał też, że nie działa mu podświetlenie deski - całej deski. Co ma licznik do tego? Ma instalację starego typu - może wiec nie łączyć złączka pod deską - ta duża. Chyba, ze nałożyły się dwie usterki - i uszkodzony jest też włącznik świateł.

Kolega ogólnie napisał, że nic mu nie działa - to trochę mało informacji. Wymienił też kilka urządzeń, które działają - no ale skoro działają, to po co się niemi zajmować.

+12V po stacyjce dochodzi do licznika, skoro kontrolka ładowania świeci.
agrala pisze:wyglada na brak masy w liczniku o ile brak jest kontrolki od kierunkow
- no tutaj akurat kontrolka kierunków do masy w liczniku nic nie ma, ale rzeczywiście, może być problem z masą. Bardziej można to sprawdzić kontrolką świateł długich. Czyli - jak kontrolka świateł długich działa, to masa jest.

lubicz9
Mały gagatek
Mały gagatek

Post autor: lubicz9 » pn lis 23, 2009 00:32

chciałem wam koledzy podziekowac za pomoc poprostu rozebrałem dzisiaj cała tapicerke i zaczołem sprawdzac okazało sie ze po pierwsze zaróweczki były poprzepalane po drugie linka od licznika w ogóle niebyła podłaczona jeszcze raz dziekuje za pomoc pozdrawiam :bigok: :bigok: :bigok:

[ Dodano: 22 Lis 2009 23:34 ]
a co do czujników od paliwa, temp wody , czy tez cisnienia oleju to niebyły podłaczone dzisiaj działałem razem z moim ziomem cała niedziele i wkoncu bolid wyglada jak nalezy :chytry:

Zablokowany

Wróć do „Techniczne (archiwum)”