Witam. Czy jestem w stanie sam zajrzeć w pompę zobaczyć czy wszystko jest ok, tzn czy syfu nie ma, sprężynki całe itp. Nigdy wcześniej pompy nie rozbierałem.
Już mi ręcę opadają, wywala błąd nastawnika i mryga kontrolka świec.
17970 - Quantity Adjuster (N146): Upper Limit Reached
P1562 - 35-00 - -
Jeszcze raz rozebrałem nastawnik i przyłożyłem się do jego składania i pomogło tyle, że jak złapie roboczą temp., to przestaje mrygać (nie zawsze, ale przeważnie) i mogę usunąć błąd.
Raz przy 4 biegu z gazem w podłodze przerwał (jakbym go zgasił) na 2-3 sekundy.
Wyskoczył wtedy taki błąd:
01268 - Quantity Adjuster (N146)
17-10 - Control Difference - Intermittent
Czasem normalnie przerwie obojetnie czy na luzie czy podczas jazdy, ale na moment, co czuć jako szarpnięcie.
Nie wiem co robić, juz zastanawiam się nad nową pompą, chociaż po za tym to samochód, ładnie jedzie, na moc nie narzekam, ładnie ciągnie.
Proszę o wszelkie rady i sugestie
Pompa wtryskowa 1z, nastawnik... coś pada??
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
Pompa wtryskowa 1z, nastawnik... coś pada??
MK2 ABF --- 16vT
Passat B4 2.0 16V ABF -- było
Polo 68cf2 1.6 ABU z CBR carbs -- było
Golf mk2 Turbo AWX/ARL, 0.216, ecu AFN, FMIC, soft by TUNE-UP ---- było
Jetta mk2 GT 16V PL na digi 2 ---- było
Passat B3 1.9TD AAZ seria ---- było
Taki błąd wyskoczy też jak przy wysokich obrotach dowali się programem full paliwa i nastawnik oprze się o obudowe, więc albo prog cos nie teges, albo masz źle ustawione napięcie na czujniku RSW( powinno być na wył silniku 0,74V). Poza tym takie objawy szarpnięć na dłużej to mogą też być objawy padającego wtrysku sterującego, przechodzilem juz taki problem z takimi objawami. Żadnych błędów nie miałem, wymieniłem ten wtrysk i mam spokój. Więc polecam na podmianę jakiś sprawny wtrysk sterujący.Gacekk pisze:Raz przy 4 biegu z gazem w podłodze przerwał (jakbym go zgasił) na 2-3 sekundy.
Wyskoczył wtedy taki błąd:
01268 - Quantity Adjuster (N146)
17-10 - Control Difference - Intermittent
Aha jak wyciągałeś nastawnik to ten pierścień w pompie chodził bez żadnych oporów???
Było 0,720v .
Być może problem rozwiązałem, ustawiłem na 0.740, ale wydaje mi się, żę problem tkwił gdzie indziej. Kiedyś jak zaczynałem walczyć z tym błędem i kontrolką, przestawiłem tą miedzianą blaszkę z drugiej strony nastawnika, czego efektem było zgaśnięcie na skrzyżowaniu, 1 minuta kręcenia zanim odpalił, więc na oko to przestawiłem z powrotem.
Parę dni temu ustawiłem te napięcie na równe 0,740V i troszkę ruszyłem tą blaszkę i na razie jest ok. Jeszcze nie wyskoczył błąd.
[ Dodano: 20 Lis 2009 10:22 ]
Wtryski odpadają - są nowe od Cowboya, także nawet nie biorę tego pod uwagę
Być może problem rozwiązałem, ustawiłem na 0.740, ale wydaje mi się, żę problem tkwił gdzie indziej. Kiedyś jak zaczynałem walczyć z tym błędem i kontrolką, przestawiłem tą miedzianą blaszkę z drugiej strony nastawnika, czego efektem było zgaśnięcie na skrzyżowaniu, 1 minuta kręcenia zanim odpalił, więc na oko to przestawiłem z powrotem.
Parę dni temu ustawiłem te napięcie na równe 0,740V i troszkę ruszyłem tą blaszkę i na razie jest ok. Jeszcze nie wyskoczył błąd.
[ Dodano: 20 Lis 2009 10:22 ]
Wtryski odpadają - są nowe od Cowboya, także nawet nie biorę tego pod uwagę
MK2 ABF --- 16vT