Witam,
Przestało działas wspomaganie w mk5 BCA 1,4 2004 r.
Wczesniej nic złego sie nie działo.
Bład vag 00003. CONTROL MODULE
Czytałem ze "gnije" wiązka na lewej podłużnicy w tych autach.
Co robic?
Wizyta w aso?
PROBLEM !!! Wspomaganie mk5 1,4 16v BCA 2004r.
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
- doggie
- V.I.P.
- Auto: Cupra Formentor DSG DQ381
- Silnik: TSI
w Mk5 jest wspomaganie elektromechaniczne więc byc może problem tkwi w braku zasilania albo sterownik padł
Ostatnio zmieniony śr lis 18, 2009 18:43 przez doggie, łącznie zmieniany 1 raz.
- mariusz75
- Forum Master
- Kontakt:
To raczej nie wina sterownika czy całej przekładni, jeszcze nie spotkałem się ani nie słyszałem aby to wspomaganie uszkodziło się mechanicznie lub elektronicznie. (no chyba że po wypadku)
W większości niedomagań wspomagania w MK V to wina skorodowanych wtyczek lub przewodów
W pierwszej kolejności sprawdzić, odkręcić i dobrze wyczyścić styki tych przewodów i bezpieczników. Tylko odłączyć aku, poodkręcać wszystkie przewody, wyczyścić styki papierkiem ściernym i poskręcać. Czasami spadek napięcia na skorodowanych stykach powodował że wspoma nie chodziła, mimo że kontrolka pokazywała sprawny bezpiecznik.
(zdj by GREG)

I jeszcze sprawdzić i wypsikać dobrym kontakt sprejem wtyczkę na samej przekładni kierowniczej, tu masz fote.
[ Dodano: 19 Lis 2009 00:30 ]
bezpieczniki sprawne ???????????
W większości niedomagań wspomagania w MK V to wina skorodowanych wtyczek lub przewodów
W pierwszej kolejności sprawdzić, odkręcić i dobrze wyczyścić styki tych przewodów i bezpieczników. Tylko odłączyć aku, poodkręcać wszystkie przewody, wyczyścić styki papierkiem ściernym i poskręcać. Czasami spadek napięcia na skorodowanych stykach powodował że wspoma nie chodziła, mimo że kontrolka pokazywała sprawny bezpiecznik.
(zdj by GREG)

I jeszcze sprawdzić i wypsikać dobrym kontakt sprejem wtyczkę na samej przekładni kierowniczej, tu masz fote.

[ Dodano: 19 Lis 2009 00:30 ]
bezpieczniki sprawne ???????????
Ostatnio zmieniony czw lis 19, 2009 01:31 przez mariusz75, łącznie zmieniany 1 raz.
DIAGNOSTYKA SILNIKÓW TDI
wymiana rozrządów, kompleksowe naprawy
okolice POZNANIA
Info: PW, GG, lub 502 813 462
MOJA CZARNA PEREŁA TDI XX JAHRE
wymiana rozrządów, kompleksowe naprawy
okolice POZNANIA
Info: PW, GG, lub 502 813 462
MOJA CZARNA PEREŁA TDI XX JAHRE