Wałęk pośredni - bardzo ciężko chodzi
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
Wałęk pośredni - bardzo ciężko chodzi
Wita. Mam problem z wałkiem pośrednim (napędzającym aparat zapłonowy i pompę oleju). Problem polega na tym że ciężko kręci się ten wałek. Mam problem z dobrym ustawieniem zapłonu ( na wolnych kreska na kole zamachowym raz jest za, a raz przed ta strzałką i tak w kółko ), nie da się go dobrze ustawić choćby nie wiem co. Aparat sprawdzony, rozrząd wymieniony i sprawdzony 2 razy, VAG bez błędów i jeszcze kupa innych rzeczy. Podjechałem do naprawdę dobrego elektromechanika i powiedział że może być to wałek pośredni bo "przytrzymuje" aparat zapłonowy itd. i do tego pewnie więcej pali bo stawia duży opór ( coś jak klima ). Ja boje się żeby mi rozrząd nie strzelił bo mogą się te panewki zatrzeć.
Gdzieś usłyszałem, że przednią panewkę wałka można jakoś wymienić bez problemu. Czy to prawda ? Mniej więcej jak ?
A tą tylną żeby wymienić co trzeba zrobić, co demontować ? Czy trzeba wysunąć cały wałek z silnika, co chyba wiąże się z opuszczeniem lub podniesieniem tej części silnika poza budę.
Proszę o poradę i z góry dziękuję.
Gdzieś usłyszałem, że przednią panewkę wałka można jakoś wymienić bez problemu. Czy to prawda ? Mniej więcej jak ?
A tą tylną żeby wymienić co trzeba zrobić, co demontować ? Czy trzeba wysunąć cały wałek z silnika, co chyba wiąże się z opuszczeniem lub podniesieniem tej części silnika poza budę.
Proszę o poradę i z góry dziękuję.
- Paweł Marek
- V.I.P.
wałek pośredni napędza pompe oleju i aparat zapłonowy. Jeśli te dwa elementy chodzą dobrze to faktycznie musi coś być na jego panewkach, choć nie spotkałem czegoś takjiego ani nie czytałem, zwykle sa luzy wzdłużne od zużycia. Co do wymiany panewki nie wiem, ale napewno nie wyjdzie wałek bez wyjęcia silnika, nie wiem czy starczy go tylko trochę opuścić czy podnieść bo podłużnica przeszkodzi. Nato miast z tym skakaniem znaku - spróbuj bezposrednio przed ustawianiem zrobić porządną przegazówke
Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.
Przednia panewke wymienisz bez problemu a pozostale musisz wymontowac silnik i nie zrobisz tego sam to musi byc zrobione w specjalistycznym warsztacie ktory zajmuje sie szlifem walow i blokow Skod on jest pewien ze sie ciezko kreci mial pasek rozrzadu zwalony zeby to sprawdzic Te panewki na walku posrednim sa dosyc czujne lubia one pekac ale zarazem jak peknie to silnik traci cisnienie oleju i zapala sie kontrolka oleju i brzeczy brzeczek spadku cisnienia Zeby sprawdzic stan tych panewek to musisz odkrecic miske olejowa tyle cos od dolu bedzie widac A tak pozatym ustawiasz zaplon na dolnum kolku moze masz kolko luzne i wibruje Wogole auto sie wkreca na obroty
Ostatnio zmieniony sob lis 14, 2009 12:16 przez jeryk10, łącznie zmieniany 2 razy.
Auto chodzi dobrze i jeździ dobrze, wkręca się na obroty. Rozrząd był rozebrany jak mechanik to sprawdzał i wymieniany był simering na tym wałku, bo deczko przeciekał, ale bardzo mało. Jak kręcił tym wałkiem to popiskiwało / skrzypiało. Aparat zapłonowy jest OK i luźno się kręci. Jak był wyjęty to było kręcone pompą oleju i też luźno chodzi.
Może to dla tego że auto jakiś czas stało ( jakieś 2 miesiące ). Ile jest tych panewek ? 1 przenia i 1 tylna, czy więcej ?
Może to dla tego że auto jakiś czas stało ( jakieś 2 miesiące ). Ile jest tych panewek ? 1 przenia i 1 tylna, czy więcej ?
2 panewki to już coś. To znaczy że 1 z 2 można wymienić bez większych problemów. Może akurat to ta bardziej dostępna się uszkodziła.
Kolego jeson, pisząc - " odkręcił bym ta cześć która się przykręca wałek na dwie śruby i dokładnie to trzeba obejrzeć bo potrafi peknać i blokować wałek. ". Masz na myśli samą tą część, która trzyma wałek co jest na 2 śruby ? Czy chodzi o to, żeby odkręcić to i tam zajrzeć / obejrzeć ?
Przez takie trzymanie wałka ile auto może więcej palić ? Bo wydaje mi się że moje 2E za dużo pochłania Pb.
Kolego jeson, pisząc - " odkręcił bym ta cześć która się przykręca wałek na dwie śruby i dokładnie to trzeba obejrzeć bo potrafi peknać i blokować wałek. ". Masz na myśli samą tą część, która trzyma wałek co jest na 2 śruby ? Czy chodzi o to, żeby odkręcić to i tam zajrzeć / obejrzeć ?
Przez takie trzymanie wałka ile auto może więcej palić ? Bo wydaje mi się że moje 2E za dużo pochłania Pb.
- Paweł Marek
- V.I.P.
Gawior, myślę ze gdyby powstawał na tym wałku taki opór żeby wpływał na znaczący wzrost spalania, to na tych panewkach wydzialiło by się tyle ciepła żeby się zaraz stopił, tak że nie wierzę. Ile pali, w końcu ma 2 litry. Ciężko zejść na spokojnej jeździe poza miastem poniżej 7.5-8 litrów, a w mieście z dychę lub trochę więcej weźmie
Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.
Chodzi mi o spalanie w mieście. A opór... Ciężko się kręcił aż piszczało, więc... Klimatyzacja też się "kręci" ale jakiś opór stawia i spalanie już jest w górę. Więc moje pytanie ( moim zdaniem ) jest jak najbardziej na miejscu, o ile może wzrosnąć spalanie przez coś takiego. A iłe pali twoje 2E Paweł Marek ? W trasie i w mieście. Pisałeś kiedyś w innym moim poście, że to jest niewysilone 2 litry i pali podobnie lub ciut więcej jak każdy 4 cylindrowy silnik golfa. A sądzę że 12.6L to nie jest za bardzo OK. Co innego miało by wpływ na spalanie ?
Filtry, świece, ogólnie cały zapłon wymieniony ( oprócz samego aparatu - ale jest wporządku bez żadnych luzów ), komputer nie łapie żadnych błędów, rozrząd wymieniony i dobrze założony, czujniki temp. także nowe i firmowe. Wtryski ( pylą, a nie sikają ), pompa, zawór regulacji ciśnienia - układ paliwowy sprawdzony i OK. TPS też w porządku.
Więc co ?
Zostaje tylko ten wałek pośredni, bynajmniej z wiadomych mi rzeczy. I wiadomo że stawia opór, ale da się go ręką obrócić ( nie obracałem ja tylko mechanik, więc nie wiem jaki to opór, wiem tyle że piszczał/popiskiwał podczas obracania )
[ Dodano: 18 Lis 2009 20:37 ]
Żeby nie zakładać "nowego" tematu, to czym rożni się komputer w moim 2E ma numer jakiś tam a na jego końcu jest AG, a na allegro był komputer tez z 2E cały numer się zgadzał, był taki jak u mnie, ale na końcu miał literkę D zamiast jak u mnie AG. Czy jest jakaś różnica w tych komputerach ? Czy tamtan by pasował do mojego silnika skoro też był od 2E ?
Filtry, świece, ogólnie cały zapłon wymieniony ( oprócz samego aparatu - ale jest wporządku bez żadnych luzów ), komputer nie łapie żadnych błędów, rozrząd wymieniony i dobrze założony, czujniki temp. także nowe i firmowe. Wtryski ( pylą, a nie sikają ), pompa, zawór regulacji ciśnienia - układ paliwowy sprawdzony i OK. TPS też w porządku.
Więc co ?
Zostaje tylko ten wałek pośredni, bynajmniej z wiadomych mi rzeczy. I wiadomo że stawia opór, ale da się go ręką obrócić ( nie obracałem ja tylko mechanik, więc nie wiem jaki to opór, wiem tyle że piszczał/popiskiwał podczas obracania )
[ Dodano: 18 Lis 2009 20:37 ]
Żeby nie zakładać "nowego" tematu, to czym rożni się komputer w moim 2E ma numer jakiś tam a na jego końcu jest AG, a na allegro był komputer tez z 2E cały numer się zgadzał, był taki jak u mnie, ale na końcu miał literkę D zamiast jak u mnie AG. Czy jest jakaś różnica w tych komputerach ? Czy tamtan by pasował do mojego silnika skoro też był od 2E ?
- Paweł Marek
- V.I.P.
Jest kilka zamiennych komputerów, poza tym 2E występował w wersji z oraz bez wryskiwacza rozruchowego, Etka podaje jakie mogą być stosowane zamiennie. Pali czego, gazu 8-9 w spokojnej trasie, 10 tak jak jeżdżę na co dzień czyli po 15 km trasy plus wyjazdy krótkie do sklepów, w mieście nie wiem, ale w takim Kraku to się liczy w motogodzinach bo nie jedziesz tylko stoisz w korku. Beny palił 1,5 litra mnie w tych samych warunkach, z tym że moje Vento ma ciężką dupkę, ale za to wąskie oponki 185
Co masz na myśli mówiąc: "Etka podaje jakie mogą być stosowane zamiennie". Bo nie jest to dla mnie jasne/zrozumiałe.
[ Dodano: 18 Lis 2009 23:49 ]
W najgorszym wypadku czeka mnie napraw komputera, bo jest rąbnięta komunikacja z VAG-iem, ale nie całkiem ( błędy czy są czy nie ma pokazuje ok, ale parametry czyli: temp, obroty, obciążenie silnika to już chińska magia - samo działanie komputera jak i samych czujników/podzespołów jest w porządku ). Naprawa to koszt od 400zł w górę. Jeszcze mam pytanie odnośnie tych chipów chodzących po allegro. Czy jak bym takie coś wsadził do mojego, popsutego komputera poprawiło by to coś w jego działaniu ? I czy w ogóle da to coś bez udupienia silnika ? Mowa o czymś takim http://moto.allegro.pl/item790351038_ch ... 150km.html
[ Dodano: 18 Lis 2009 23:52 ]
Google.pl nie boli :p
Etka - program z bazą cześci VW , AUDI itp. ?
[ Dodano: 19 Lis 2009 16:57 ]
Mam program. Znalazłem komputer i tam jest: numer częsci 037 997 024 BX, nazwa: sterownik, oznaczenie: DIGIFANT, podanie modelu: 2E, ilość cena itd. itp. Linijke niżej jest: do zastosowania zamiast: 037 906 024 AG ( takie ja mam oznaczenie ) i tyle. Gzie to podaje jakie są zamienniki tego mojego komputera/sterownika ?
[ Dodano: 18 Lis 2009 23:49 ]
W najgorszym wypadku czeka mnie napraw komputera, bo jest rąbnięta komunikacja z VAG-iem, ale nie całkiem ( błędy czy są czy nie ma pokazuje ok, ale parametry czyli: temp, obroty, obciążenie silnika to już chińska magia - samo działanie komputera jak i samych czujników/podzespołów jest w porządku ). Naprawa to koszt od 400zł w górę. Jeszcze mam pytanie odnośnie tych chipów chodzących po allegro. Czy jak bym takie coś wsadził do mojego, popsutego komputera poprawiło by to coś w jego działaniu ? I czy w ogóle da to coś bez udupienia silnika ? Mowa o czymś takim http://moto.allegro.pl/item790351038_ch ... 150km.html
[ Dodano: 18 Lis 2009 23:52 ]
Google.pl nie boli :p
Etka - program z bazą cześci VW , AUDI itp. ?
[ Dodano: 19 Lis 2009 16:57 ]
Mam program. Znalazłem komputer i tam jest: numer częsci 037 997 024 BX, nazwa: sterownik, oznaczenie: DIGIFANT, podanie modelu: 2E, ilość cena itd. itp. Linijke niżej jest: do zastosowania zamiast: 037 906 024 AG ( takie ja mam oznaczenie ) i tyle. Gzie to podaje jakie są zamienniki tego mojego komputera/sterownika ?