Jakie hamulce do mk2 ?
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
- bullas
- Turbo Thinking
- Kontakt:
Jakie hamulce do mk2 ?
witam
W moim golfie 2MK mam lite tarcze hamulcowe z przodu i chce je wymienić na wentylowane .
Czy jeśli wymienię zwrotnice wraz z tarczami wentylowanymi i zaciskami z MK3 to będzie wszystko pasowało ?
Wielowypust na piaście z mk3 jest taki sam jak w mk2 ?
Proszę o wszelkie sugestie na temat wymiany hamulców.
W moim golfie 2MK mam lite tarcze hamulcowe z przodu i chce je wymienić na wentylowane .
Czy jeśli wymienię zwrotnice wraz z tarczami wentylowanymi i zaciskami z MK3 to będzie wszystko pasowało ?
Wielowypust na piaście z mk3 jest taki sam jak w mk2 ?
Proszę o wszelkie sugestie na temat wymiany hamulców.
- Michał_1977
- _
- Auto: Golf mk2 (ARL)
Golf mk5 (BKD)
Audi A3 8L (ASZ)
Audi A3 8P (BMM) - Silnik: Zły!
- Kontakt:
- Michał_1977
- _
- Auto: Golf mk2 (ARL)
Golf mk5 (BKD)
Audi A3 8L (ASZ)
Audi A3 8P (BMM) - Silnik: Zły!
- Kontakt:
- Lipek81
- Mistrz KieroVWnicy
- Kontakt:
bullas, po pierwsze nie ma sensu wymieniać całych zwrotnic
po drugie sprawdzałeś czy musisz wymieniać zaciski, żeby wstawić wentylowane tarcze? Jeżeli masz zaciski VWII nie musisz ich zmieniać - zmieniasz tylko tarcze i klocki.
Chyba, ze chcesz wymienić tarcze na większe, wtedy to już inna historia.
po drugie sprawdzałeś czy musisz wymieniać zaciski, żeby wstawić wentylowane tarcze? Jeżeli masz zaciski VWII nie musisz ich zmieniać - zmieniasz tylko tarcze i klocki.
Chyba, ze chcesz wymienić tarcze na większe, wtedy to już inna historia.
- Lipek81
- Mistrz KieroVWnicy
- Kontakt:
bullas pisze:W moim golfie 2MK mam lite tarcze hamulcowe z przodu i chce je wymienić na wentylowane .
- to w końcu mają być większe, czy wentylowane, czy i większe i wentylowane?bullas pisze:LIPEK81 chce założyć większe tarcze z mk3 z zaciskami na 2 prowadnicach zamiast oryginalnych z mk2 (lita tarcza ).
zapewne bullas, ma u siebie takie zwrotnice w których nie ma tego jarzam pośredniczącego między zaciskiem i a zwrotnicą, a chce zamienić na większe z mk3, a tam są już właśnie z dokręcanym jarzmem... a z drugiej strony to tego do końca nie wiemy co ma bullas w aucie... podaj jaki masz silnik i rocznik i zarzuć zdjęcia. A w ogóle jest mnóstwo postów na temat swapowania hamulcy... zapewne za chwilę tez pojawi się dyskusja i pytania o pompę hamulcową.
[ Dodano: 18-11-09, 11:01 ]
aha no i napisz z jakiej wersji g3 będą te hamulce silnik i rocznik...
[ Dodano: 18-11-09, 11:01 ]
aha no i napisz z jakiej wersji g3 będą te hamulce silnik i rocznik...
- bullas
- Turbo Thinking
- Kontakt:
w moim Goferze mam lite tarcze bez jażma pośredniego i z zaciskami vw2.
chce wymienić zwrotnice na takie z jażmem pośrednim i zamienić tarcze na większe wentylowane (256 mm początkowo ), ( a w przyszłości na 280 mm z g60 - inne jażma i tarcze )
i w związku z tym nie wiem z jakiego modelu mk3 podejdą zwrotnice z piastami 4x100 do których w przyszłości będę mógł bez problemu założyć jażma i tarcze 280mm.
chce wymienić zwrotnice na takie z jażmem pośrednim i zamienić tarcze na większe wentylowane (256 mm początkowo ), ( a w przyszłości na 280 mm z g60 - inne jażma i tarcze )
i w związku z tym nie wiem z jakiego modelu mk3 podejdą zwrotnice z piastami 4x100 do których w przyszłości będę mógł bez problemu założyć jażma i tarcze 280mm.
Ten temat był już wiele razy przerabiany na forum, musisz znaleźć takie zwrotnice w których są odkręcane jarzma od: mk2 ostatnie modele z mocnymi silnikami, mk3 corrado lub passata b3, b4, ale osobiście radzę ci kupić od razu od G60 kompletne. Jak kupisz od kogoś uczciwego powie ci od razu czy są dobre łożyska, może trafi ci się też że będą tarcze do jazdy, a wtedy tylko zakładasz jedziesz na geometrię i latasz. Jak będziesz kupował wszystko oddzielnie wyjdzie cię pewnie drożej, można jeszcze założyć zaciski dwutłoczkowe od audi s2 do tych tarcz, ale to znowu dodatkowe koszty. To chyba tyle na ten temat.
Zapomniałem dodać, po zmianie na hamulce od G60 najmniejsza felga jaka ci wejdzie na przód to 15 cali.
Zapomniałem dodać, po zmianie na hamulce od G60 najmniejsza felga jaka ci wejdzie na przód to 15 cali.
Ostatnio zmieniony czw gru 03, 2009 12:27 przez Savczuk, łącznie zmieniany 1 raz.
GTI rules