Halogeny... Światła do jazdy dziennej a zmiany w elektryce

Masz problem ze swoim VW?
Napisz tutaj co go boli :)

Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP

Awatar użytkownika
Nocny Sokół
Mały gagatek
Mały gagatek
Kontakt:

Halogeny... Światła do jazdy dziennej a zmiany w elektryce

Post autor: Nocny Sokół » czw lis 12, 2009 20:03

Witam...
Zastanawiam sie nad zalozeniem do golfika halogenów... Cos tego typu
http://allegro.pl/item803725429_okragle ... ngiem.html

i chcialem zapytac czy to bedzie wymagalo jakichs zmian w elektryce mojego auta?? trzeba bedzie przewody powymieniac, jakies kostki itd?? duzo to roboty?
fajnie by bylo sie zgadac z kims kto juz zalozyl podobne...chcialbym zobaczyc jak to dziala ;]

a i jeszcze co sadzicie o halogenach soczewkowych?? czym to sie wlasciwie rozni?? odlegloscia na jaka swieca or what?? o takie znalazlem np
http://allegro.pl/item801961496_halogen ... 1_e13.html

Awatar użytkownika
Zico63b
Mistrz KieroVWnicy
Mistrz KieroVWnicy

Post autor: Zico63b » czw lis 12, 2009 20:12

Temat był wielokrotnie na forum.
Tak na szybko: nowe uregulowania Kodeksu Drogowego nie wymagają już świecenia się pozycyjnych łącznie z dziennymi, układ jest więc o niebo prostszy - wystarczy lampy podpiąć pod zapłon.
Drugim wymaganiem jest by lampy dzienne gasły gdy tylko zostaną włączone reflektory pojazdu czyli drogowe lub mijania. To można zrobić na przekaźniku danym na kablu zasilającym dzienne.
I wreszcie bardzo ważna sprawa, szczególnie dla Policji: :grin: homologacja czyli trwałe oznakowanie lampy dziennej literkami RL! Bez tego "leci" dowód rejestracyjny :bigok:
Lampy oryginalnie montowane w zderzak to najczęściej przednie przeciwmgielne, homologacja B. Oprócz możliwości używania ich w innych warunkach, różnią się od siebie rozsyłem światła: dzienne są bardziej by one same były widoczne, że świecą a przeciwmgielne oświetlają drogę pięknym, szerokim, nisko ustawionym strumieniem.
Halogeny z linku są opisane jako drogowe a mają homologację na przeciwmgielne (przynajmniej ten niższy). Dość to dziwne, we mnie budzi wątpliwości co do wiedzy sprzedawcy. Ale nie polecałbym ich z jednego, ważnego powodu: jeśli mają nam drogę oświetlać a nie być "bajerem" - powinny mieć możliwie jak największy odbłyśnik. Inaczej światełko jest po prostu marne!
Ostatnio zmieniony czw lis 12, 2009 20:19 przez Zico63b, łącznie zmieniany 2 razy.

Awatar użytkownika
Nocny Sokół
Mały gagatek
Mały gagatek
Kontakt:

Post autor: Nocny Sokół » czw lis 12, 2009 22:15

nie no te drugie to malutkie,,, nie kupilbym ich tylko chcialem sie dowiedziec czym sie roznia od tych wyzej...czy ktos mogl z doswiadczenia powiedziec jak sie ktore spisuja...

liczy sie porzadne oswietlenie drogi bo przydaje sie w trasie wiec napewno cos lepszego bede chcial wybrac... chodzi mi o cos podobnego jak w ciezarowkach maja tylko chcialem dac je z przodu miedzy swiatlami (obok znaczka WV)

[---] (O) vw (O) [---]

te (O) to halogeny :grin:

mam na desce 2 nieuzywane wlaczniki... (cos jak ten pstryczek od gazu) ...wiec mozna by je wykorzystac i podlaczyc pod to halogeny?? chodzi mi o taki prosty schemacik halogen ---> akumulator ---> pstryczek ... i wiadomo.. I - swieci (jest prąd) ... 0 - zgaszony (odciecie) ..... Da rade?? :chytry: czy to powinno byc bardziej skomlikowane?

Awatar użytkownika
Zico63b
Mistrz KieroVWnicy
Mistrz KieroVWnicy

Post autor: Zico63b » czw lis 12, 2009 22:36

Taki?
Obrazek

Awatar użytkownika
Nocny Sokół
Mały gagatek
Mały gagatek
Kontakt:

Post autor: Nocny Sokół » czw lis 12, 2009 22:42

no tylko okrągłe i wieksze ;]

ooo jakie zdjecie znalazlem :grin: :grin: tylko ze to poldek
http://tchorzewski.net/zlotFSOAK2009/im ... 200734.JPG

kiedys u siebie w łodzi widzialem takiego fajnego golfika GTI i mial wlasnie takie duuze niebieskie halogeny....tak mnie to meczy od tamtej pory
Ostatnio zmieniony czw lis 12, 2009 22:47 przez Nocny Sokół, łącznie zmieniany 2 razy.

Awatar użytkownika
Zico63b
Mistrz KieroVWnicy
Mistrz KieroVWnicy

Post autor: Zico63b » czw lis 12, 2009 22:50

Czyli to mają być reflektory halogenowe o świetle drogowym, tzw "dalekosiężne", do doświetlania drogi na trasie?
To coś na szybko narysuję i wstawię.

Awatar użytkownika
Nocny Sokół
Mały gagatek
Mały gagatek
Kontakt:

Post autor: Nocny Sokół » czw lis 12, 2009 22:53

no tak ;] ...maja ladnie jasnym swiatlem swiecic daleko :grin: takie 'drugie' lepsze drogowe :grin:

a takie pytanko...bo slyszalem ze zwykle zarowki h4 wymieniaja z 55W na 100W...to tez sie da bez zmiany w elektryce?? chociaz akumulator niezle po dupie dostaje co?? moze lepiej kupic lepsze zwykle co wiecej swiatla daja...

ok czekam co z tymi halogenami ;] jutro po pracy lookne ...pozdro

Awatar użytkownika
Zico63b
Mistrz KieroVWnicy
Mistrz KieroVWnicy

Post autor: Zico63b » czw lis 12, 2009 22:55

Przekaźnik stosujemy typowy, tzw "do świateł" czyli Zelmot 541 czarny.
Przewód od akumulatora do przekaźnika i potem dalej do reflektorów musi mieć przekrój minimum 4mm² a z punktu oznaczonego jako ZAS. do masy wystarczy tylko 0,5mm² czyli pół milimetra kw.
Punkt Zas. dołączamy do białego przewodu na manetkach, to światła drogowe. przełącznik widoczny pod przekaźnikiem może być na mały prąd bo nim tylko sterujemy przekaźnikiem.
Bezpiecznik to wiadomo, 20A i musi być.
Żarówki 100W można zastosować, lecz ja powiększyłbym wtedy grubość kabla z 4 do 6mm². Jeśli mamy alternator 90 A nie ma się czego bać - obciążamy nie akumulator a właśnie alternator. Chyba że używamy tych lamp na postoju.
I ważna sprawa: lampy muszą mieć na szybie oznaczenie HR czyli halogenowe, drogowe. To oprócz oznakowania E-..., ale to już wszyscy VW-maniacy wiedzą!

Obrazek
Ostatnio zmieniony pt lis 13, 2009 15:08 przez Zico63b, łącznie zmieniany 2 razy.

Awatar użytkownika
Nocny Sokół
Mały gagatek
Mały gagatek
Kontakt:

Post autor: Nocny Sokół » sob lis 14, 2009 17:32

Ale rozumiem ze nie trzeba tego podlaczac koniecznie do przelacznika od swiatel drogowych?? Bo mam jeszcze cos takiego:

Obrazek

te 2 wolne sa..
Co prawda jakies tam kabelki sa podlaczone w jednym ale nic nie zmiena kiedy tym pstrykam.. jeszcze nie doszedlem dokad one prowadza...

i wolalbym je miec osobno wlaczane...

Awatar użytkownika
Zico63b
Mistrz KieroVWnicy
Mistrz KieroVWnicy

Post autor: Zico63b » ndz lis 15, 2009 01:39

Nie można (nie wolno według Kodeksu Drogowego) mieć możliwości włączenia drogowych bez wcześniejszego lub równoczesnego włączenia się pozycyjnych!
Tyle jeśli chodzi o wymogi prawne - jak kto zrobi u siebie to oczywiście jego sprawa... i jego kłopoty.
To co napisałem,jest konieczne minimum by nie mieć kłopotów z Policją ani diagnostą na przeglądzie. Dodatkowe Halogeny drogowe powinny być tak właśnie włączane. A jaki to kłopot by podłączyć pod przełącznik zamiast akumulator i mieć spokój?

Awatar użytkownika
Nocny Sokół
Mały gagatek
Mały gagatek
Kontakt:

Post autor: Nocny Sokół » ndz lis 15, 2009 12:20

zaden problem :) ...

Ale przeciez pozycyjne i swiatla mijania beda wlaczone zawsze...
nie mam zamiaru na samych halogenach drogowych jezdzic :grin:

bede cos dzialal :) jakbym mial jakies problemy to na PW napisze

pozdro

Zablokowany

Wróć do „Techniczne (archiwum)”