Róznica miedzy pompą z LDA i bez.
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
Róznica miedzy pompą z LDA i bez.
Panowie mam pytanie:
Jaka jest różnica miedzy pompą z tzw. grzybkiem i bez niego.
Dodam że obie mają taką samą falę i tłoczek fi 9mm.
Która z nich będzie wydajniejsza,lepsza do zastosowania pod względem osiągów?
Jaka jest różnica miedzy pompą z tzw. grzybkiem i bez niego.
Dodam że obie mają taką samą falę i tłoczek fi 9mm.
Która z nich będzie wydajniejsza,lepsza do zastosowania pod względem osiągów?
Pompa z lda na pewno jest bezpieczniejsza dla silnika, bo mechanizm ogranicza dawkę paliwa, kiedy doładowanie jest zbyt małe, co do wydajności to po pewnych modyfikacjach (wycięcie bolca, gov-mod, wywalenie EGR) jednak eko-pompa bez lda poda więcej paliwa, bo nic nie bedzie ograniczać dawki.
Jeśli chodzi o wrzucenie pompy 9mm do M-TDI to prawdopodobnie nie zda to egzaminu, trzeba wyczarować większą głowiczkę
Jeśli chodzi o wrzucenie pompy 9mm do M-TDI to prawdopodobnie nie zda to egzaminu, trzeba wyczarować większą głowiczkę
Ostatnio zmieniony sob lis 14, 2009 18:40 przez t0mal, łącznie zmieniany 1 raz.
No właśnie tak myślałem nie byłem pewny. Czyli LDA ogranicza dawkę na małych obrotach(małym cisnieniu doładowania)a nie zwiększa.t0mal pisze:jednak eko-pompa bez lda poda więcej paliwa, bo nic nie bedzie ograniczać dawki
Nie,to nie do M-TDI.t0mal pisze:Jeśli chodzi o wrzucenie pompy 9mm do M-TDI to prawdopodobnie nie zda to egzaminu, trzeba wyczarować większą głowiczkę
Kumpel się ze mną spierał i jak widzę racji nie miał :green_fuck: .
Ostatnio zmieniony sob lis 14, 2009 18:56 przez KrystO, łącznie zmieniany 1 raz.
Jak kiedyś powiedziałem ze spaliłem 4,3/100 to tez nikt nie wierzył.
Nie mówiłem tego złośliwie!przecież nikt Ci nie każe.
No nie wiedziałem czym jechałesarwam pisze:A raz to to że silnik siedzie w golfie MK2 więc mniejsza masa a dwa że skrzynia jest ASD czyli najdłuższa seryjnie montowana w MK3, a trzy że jeżdżę spokojnie trzymając się blisko 2000rpm
nawet mi to przez myśl nie przeszło choć w twojej wypowiedzi zabrzmiała nutka drwinyNie mówiłem tego złośliwie!
to teraz się trzymaj zdrowo bo mam w domu jeszcze białego golfa z silnikiem JR i dołożonym ori IC od SB i tamten pali przy jeździ 90-130km/h na trasie aż 3,8l/100kmKrystO pisze:Jak kiedyś powiedziałem ze spaliłem 4,3/100 to tez nikt nie wierzył.
1.6TD z dawką na sporym zachmurzeniu
Diesle potrafią zadziwiająco mało spalić, zdarzyło mi się raz odnotować w swoim 1.6 spalanie 3.9/100 głównie na trasie przy prędkości ok 110km/h to nikt mi nie chciał wierzyć. Bardzo ważnie jest co się leje do baku, stan wtryskiwaczy i kat wtrysku. Moje oryginalne 1V nie leją (chyba że depnę w podłogę ) dawka ustawiona odpowiednio do kąta wtrysku i można śmigać w trasę