Witam.
Od dłuższego czasu mam problem z moim Golfem, przy zmianie biegów ( jeżeli tego nie zrobię szybko lub jak wrzucam na luz samochód gaśnie lub spadają obroty do 1/4 lub 1/5 tego co powinny. Sytuacja nie jest stała - zdarza się zarówno po dłużej jeździe lecz również jak jest zimnym (jest to nie przewidywalne i bez stałego schematu nazwał bym to losowo).
Na LPG jest tak jak napisałem powyżej a na benzynie oprócz tego co powyżej to dochodzi wahanie obrotów (w 1 sec 1000 obrotów a w 2 sec 2000 obrotów) zarówno na luzie (jak podtrzymuje gaz oczywiście) jak i podczas normalnej jazdy. W tej chwil po wizycie u mechanika i wymianie dziurawych rurek od podciśnień przy gaźniku częściej zdarzają się te objawy z za małymi obrotami niż gaśnięciem.
PS. Wyłączanie i włączenie silnika rzadko pomaga, ale zdarza się że jak to zrobię to potem mogę jeszcze ze 100km przejechać bez problemów ale na ogół jest tak że musi postać ze 3 dni nie ruszany.
Bardzo proszę o pomoc.
PS2. Wymieniłem wszystkie filtry, mechanik rozbierał gaźnik i coś tam czyścił...
Pozdrawiam
VW Golf II 1,6 LPG na "luzie" gaśnie lub spadaja
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
VW Golf II 1,6 LPG na "luzie" gaśnie lub spadaja
Ostatnio zmieniony pt lis 13, 2009 12:58 przez llongin, łącznie zmieniany 1 raz.
- Paweł Marek
- V.I.P.
- bandit_600
- Ma gadane
- Kontakt:
Przyczyn jest wiele, jak zarówno na gazie i na pb jest tak samo to szukaj po przewodach podciśnieniowych , sprawdź gumę pod gaźnikie , przewód pociśnieniowy co idzie od serwa przynajmniej u mnie na załamaniu brał lewe powietrze . Szukaj narazie na benzynie jak dojdziesz do ładu to przełącz na gaz jak problem bedzie się powtarzał na gazie to sprawdz membramy w parowniku.
Witaj.bandit_600 pisze:Przyczyn jest wiele, jak zarówno na gazie i na pb jest tak samo to szukaj po przewodach podciśnieniowych , sprawdź gumę pod gaźnikie , przewód pociśnieniowy co idzie od serwa przynajmniej u mnie na załamaniu brał lewe powietrze . Szukaj narazie na benzynie jak dojdziesz do ładu to przełącz na gaz jak problem bedzie się powtarzał na gazie to sprawdz membramy w parowniku.
Tak jak pisałem problem jest na pb i lpg
przewody wymienione
guma pod gaźnikiem ok
Tu musi być coś innego

Ale dzieki za zainteresowanie
Longin