Dymi sie z korka od wlewu oleju
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
Dymi sie z korka od wlewu oleju
Dzisiaj podczas jazdy zaczelo mi sie lekko dymic spod maski,Kiedy otworzylem maske dym wydostawal z okolic korka od wlewu oleju.Na korku jest biala maź.Co to moze byc??auto jest w gazie.
-
- Forum Master
- Paweł Marek
- V.I.P.
djpro, najpierw odma do sprawdzenia ew. wyczyszczenia, zwł jak to 1.4. Maź jest normą na niedogrzewanym silniku, żadnych podstaw na razie niema żeby martwić się o uszczelkę głowicy.
I zwracam uwagę: masz napisać kod silnika w temacie zgodnie z regulaminem. A do kolegów odpowiadających: nie straszcie nowicjusza bezpodstawnie. na to jeszcze jest czas.
I zwracam uwagę: masz napisać kod silnika w temacie zgodnie z regulaminem. A do kolegów odpowiadających: nie straszcie nowicjusza bezpodstawnie. na to jeszcze jest czas.
Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.
Nie ma co od razu panikować. W chłodne dni, na krótkich dystansach majonez pod korkiem wlewu oleju ma prawo sie tworzyć tym bardziej jak auto jest w zagazowane. Dymek o którym piszesz może być zwykłą parą. Kontroluj stan płynu chłodzącego i oleju. Czy jednego i drugiego nie ubywa nie przybywa, czy w zbiorniczku wyrównawczym nie ma tłustych plam. Możesz podjechać na jakiś warsztat by sprawdzili Ci zawartość spalin w płynie. Jak ja bym chciał zmieniać uszczelki pod głowicą w autach w których mam majonez pod korkiem to każde by musiało przejsc ten zabieg Po prostu jeżdze na krótkich odcinkach Zrób dłuższa trasa i wtedy sprawdz czy zniknie.
[ Dodano: 13 Lis 2009 08:50 ]
[ Dodano: 13 Lis 2009 08:50 ]
,Chłopaki zaraz mu każą motor zmieniaćA do kolegów odpowiadających: nie straszcie nowicjusza bezpodstawnie. na to jeszcze jest czas.
osaVWosa pisze:Jesli na korku jest biala maź to wychodzi że uszczelka pod glowicą do roboty niestety
nie koniecznie uszczelka
Maź na korku pokazuje się , jeśli latasz autem krótkie dystanse , oprócz tego syfu na korku może jeszcze pokazać się kilka kropelek wody i teraz wszystkich uspokoję , że ta biała maź i kropelki wody to z powodu właśnie krótkich przelotów , gdyż mam uszczelkę nówkę i z mechanikami doszliśmy do takiego wniosku po wcześniejszym bdb sprawdzaniu silnika.
p.s obojętnie czy gaz czy też benzyna