Witam, jestem od niedawna szczęśliwym posiadaczem Golfa 4- silnik 1.4 16v
Chciałbym zadać kilka pytań
1. Czy muszę czekać przed zapaleniem silnika aż wszystkie kontrolki (poza ładowaniem) zgasną czy mogę odpalać od razu?
2. Zaraz po odpaleniu silnika, tak jakby rozrusznik dosyć głośno skrzeczy/piszczy. Co to może być tulejki? bendix?
3. Pod przednimi dywanikami(kierowcy i pasażera) zrobiło się mokro. Najpierw zauważyłem to przy fotelu kierowcy obok było sucho, potem woda pojawiła się także przy fotelu pasażera. Jak sprawdzić skąd ta woda się bierze?
Z góry dziękuję za odpowiedzi
4. Po przekręceniu na max kierownicy obroty silnika minimalnie spadają czy to normalne?
kilka ogólnych pytań
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
- dawid1062
- Nowicjusz
- Kontakt:
kilka ogólnych pytań
Ostatnio zmieniony wt lis 10, 2009 18:56 przez dawid1062, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Forum Master
- Zico63b
- Mistrz KieroVWnicy
Ad. 4: Sterownik silnika czyli ECU powinien skorygować dawkę paliwa tak by utrzymywać obroty biegu jałowego na stałym, zadanym poziomie.
W silnikach małej pojemności może się zdarzyć chwilowy, sekundowy spadek obrotów, taki dołek w obrotach - zanim komputer nie tego nie wyrówna. Spadek trwały a nieskorygowany nie powinien występować.
Można - mając taką okazję - sprawdzić błedy na VAG-u.
W silnikach małej pojemności może się zdarzyć chwilowy, sekundowy spadek obrotów, taki dołek w obrotach - zanim komputer nie tego nie wyrówna. Spadek trwały a nieskorygowany nie powinien występować.
Można - mając taką okazję - sprawdzić błedy na VAG-u.