ECUmaster i wolnossący abf ma to sens?
Moderatorzy: bugalon, kkkacper, toffic, VIP
- evolution
- Mistrz KieroVWnicy
- Kontakt:
od nauczenia sie jak dziala silnik i co wplywa na jego moc i osiagi
Urodzinowa Promocja!!!
EVOLUTION MOTOR SPORT
Jakimów Jacek Wrocław tel. 608738768 Tuning Mechaniczny itd.
EVOLUTION MOTOR SPORT
Arti4-92, jeśli chcesz grzebać w sofcie sam, to moim zdaniem lepiej wystroić całość megasquirtem. Manuali do tego jest sporo i nie ma żadnych tajemnic dotyczących strojenia. Seryjne ECU posiada checksumy ktore zabezpieczają oryginalny soft przed tunerami. Trzeba je znać żeby stroić. Do tego musisz wiedzieć gdzie w ori sofcie ukryte sa mapy zaplonu, paliwa, napięcia z mapa, mnożniki wtrysków itd. Za takie informacje trzeba sporo zaplacic. Dobry opis softu to gdzies z 500 euro. Za polowe tego zrobisz sterowanie megasquirtem i będziesz zadowolony.
Arti4-92 pisze:Nadal nie wiem od czego zacząć
sam masz odpowiedź : )Tak wiem, nie mam prawka...
nawet jeśli trafiłeś z tym 500 Euro to nowy MS do poskładania w domu (czego nie życzę laikowi) to około 1000 zł. Oddanie tego w ręce fachowca do poskładania to zapewne parę stówek. A jak masz gotowy MS to i tak możesz go zaprogramować tym co znajdziesz na necie bo samemu to też $ potrzebna na hamownie, laptop którego mozesz nie mieć i ewentualne naprawy tego co może się uszkodzić (no moze przesadzam; ) ).bugalek pisze:Dobry opis softu to gdzies z 500 euro. Za polowe tego zrobisz sterowanie megasquirtem i będziesz zadowolony.
Do: Arti4-92,
Jeśli chcesz się fachowo zająć tym co Evo czy GTO to spoko, wydawaj kasę i eksperymentuj, może masz do tego talent i czas. Ale do wolnossącego i delikatnie dłubniętego silnika seryjny soft IMHO wystarczy.
Dokładnie o coś takiego mi chodziło.bugalek pisze:Arti4-92, jeśli chcesz grzebać w sofcie sam, to moim zdaniem lepiej wystroić całość megasquirtem. Manuali do tego jest sporo i nie ma żadnych tajemnic dotyczących strojenia. Seryjne ECU posiada checksumy ktore zabezpieczają oryginalny soft przed tunerami. Trzeba je znać żeby stroić. Do tego musisz wiedzieć gdzie w ori sofcie ukryte sa mapy zaplonu, paliwa, napięcia z mapa, mnożniki wtrysków itd. Za takie informacje trzeba sporo zaplacic. Dobry opis softu to gdzies z 500 euro. Za polowe tego zrobisz sterowanie megasquirtem i będziesz zadowolony.
Mniej więcej jestem już nakierowany, byłem pytany dlaczego nie digi, no właśnie dałeś mi odpowedź, od początku wiedziałem, że z digi będe miał w domu problemy .
Co ma jedno do drugiegotirsone pisze:Arti4-92 pisze:Nadal nie wiem od czego zacząćsam masz odpowiedź : )Tak wiem, nie mam prawka...
No może mi pomoże moja niezbyt obszerna wiedza elektronicznatirsone pisze:nawet jeśli trafiłeś z tym 500 Euro to nowy MS do poskładania w domu (czego nie życzę laikowi) to około 1000 zł. Oddanie tego w ręce fachowca do poskładania to zapewne parę stówek. A jak masz gotowy MS to i tak możesz go zaprogramować tym co znajdziesz na necie bo samemu to też $ potrzebna na hamownie, laptop którego mozesz nie mieć i ewentualne naprawy tego co może się uszkodzić (no moze przesadzam; ) ).bugalek pisze:Dobry opis softu to gdzies z 500 euro. Za polowe tego zrobisz sterowanie megasquirtem i będziesz zadowolony.
Ano, z hamownią może być problem
Na wolnossącym zaczne, chciałbym w przyszłości wydmuchiwać dodatkową moc.tirsone pisze: Do: Arti4-92,
Jeśli chcesz się fachowo zająć tym co Evo czy GTO to spoko, wydawaj kasę i eksperymentuj, może masz do tego talent i czas. Ale do wolnossącego i delikatnie dłubniętego silnika seryjny soft IMHO wystarczy.
z czystej ciekawosci - spalanie spada tak jak dieslach po czipsach?co do przyrostow dwa auta: najmniejszy 7 ps najwiekszy 11 ps
w jednym i drugim przypadku 19 nm wiecej
moc wyzej, moment nizej w obrotach
Nocne Mary Squad
djtom w 2009 pisze:Sebastian.... gratuluję.
Zlot w Nysie na dzień dzisiejszy jest najlepszym zlotem w kraju w całorocznym kalendarzu.
- evolution
- Mistrz KieroVWnicy
- Kontakt:
djtom, tak spada jesli zachowasz ten sam styl jazdy. jesli nagle obudzi sie w tobie wojownik to wybacz w zadnym aucie nie spada spalanie po metamorfozie kierownika
Urodzinowa Promocja!!!
EVOLUTION MOTOR SPORT
EVOLUTION MOTOR SPORT
tak jak już pisali wyżej chiptuning ori ecu w tym przypadku to najlepsze rozwiązanie.
DIGITUN.PL
chiptuning wszystkie marki
2.7 bit 860km E85 ,leon 2.0T 630km , audi 2 -2.2T 616km, 1.8T AGU 400km , VR6 914km , 2.0 TFSI 460km
16V digi g60 - 370hp , VR6 TURBO na ori ecu - custom remap pod E85
605-443-665
GG: 2615761
chiptuning wszystkie marki
2.7 bit 860km E85 ,leon 2.0T 630km , audi 2 -2.2T 616km, 1.8T AGU 400km , VR6 914km , 2.0 TFSI 460km
16V digi g60 - 370hp , VR6 TURBO na ori ecu - custom remap pod E85
605-443-665
GG: 2615761
- evolution
- Mistrz KieroVWnicy
- Kontakt:
najtansze ziomus najtansze.... liczac koszta ecumastera i strojenia, hamownipunkvw pisze:GTO pisze:tak jak już pisali wyżej chiptuning ori ecu w tym przypadku to najlepsze rozwiązanie.
i najdrozsze.....................
Urodzinowa Promocja!!!
EVOLUTION MOTOR SPORT
EVOLUTION MOTOR SPORT
- evolution
- Mistrz KieroVWnicy
- Kontakt:
ja patrze na to tak 1500 do 2000 pln strojenie indywidualne ssaka na ori ecu z pomiarami na hamowni ( dokladnie kilkudziesiecioma pomiarami) z uzyciem sondy szerokopasmowej
kontra ecumaster i strojenie ktore powinno przebiegac w ten sam sposob co na ori ecu a i tak nigdy nie da tak dobrych efektow jak ori ecu
kontra SA ktory da te same efekty co ori ecu ale sam kosztuje okragla sumke..
no chyba ze ktos mowi o strojeniu na czuja i na dupohamownie to inna bajka
kontra ecumaster i strojenie ktore powinno przebiegac w ten sam sposob co na ori ecu a i tak nigdy nie da tak dobrych efektow jak ori ecu
kontra SA ktory da te same efekty co ori ecu ale sam kosztuje okragla sumke..
no chyba ze ktos mowi o strojeniu na czuja i na dupohamownie to inna bajka
Urodzinowa Promocja!!!
EVOLUTION MOTOR SPORT
EVOLUTION MOTOR SPORT