Geometria kół- wydruk.
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
Geometria kół- wydruk.
Witam, miałem wymieniany lewy, dolny sworzeń zwrotnicy i potem ustawianą geometrię kół w zakładzie Bosch Service. Po tym zabiegu samochód prowadzi się lepiej i nie stuka już nic w przednim zawieszeniu.
Ostatnio zmieniony pt lis 13, 2009 03:01 przez eero, łącznie zmieniany 3 razy.
-
- Forum Master
- Kontakt:
To na szybko jesli Ci chodzi o date, do 94 sa na starych poduszkach i inaczej ustawia sie minimalnie kat pochylenia kola, 95 do gory male poduszki , to sa drobne czesci i to mozna mu wybaczyc, a z danych to tak roznica na tylnym kole to bedzie lekko przestawiona(nie uszkodzona/ugieta) belka, dlatego taki wynik, Z produ powinny byc 2x negatyw w pochyle u ciebie pozywyw to oznacza ze moze troszke wiecej oponke ciac od zewnatrza tam gdzie jest pozywyw i na tym samym kole przednim jest za duzy pozywtym przy max skrecie , moze te dlaego oponka podpiskiwac przy skrecie w 1 strony, wartosci sa male , i racze tam nic sie nie bedzie dzialo, co nie zmienia faktu ze powinien to ustawic zgodnie z tymi wartosciami co ma podane , no chyba ze ... autko bylo uderzone i sie nie dalo.
Masz problem w Dieslem , potrzebujesz dodatkowych HP? Wiekszego turbo lub mocniejsza pompe/pompowtryski? Zapraszam do "Diesel-tech" Przemyśl. Tel . 531 038 213
Dzięki, samochód kupiony z Niemiec, nie ma żadnych śladów, że był kiedykolwiek uderzony, niemal na 100% mogę stwierdzić, że nie był uderzony ani z tyłu, ani z przodu. Nic nie wskazuje też na to, że był uderzony z jakiejkolwiek innej strony.
A co do daty, to nie jest to tak, że urządzenie automatycznie odczytuje datę produkcji? Tzn. czy nie jest tak, że diagnosta wpisuje numer seryjny, a urządzenie samo wypisuje: "VW Golf III 1993-1994" ? Mój jest z początku 1995 tego roku- pierwsza rejestracja 4 kwietnia, ma już dwie poduszki powietrzne, ale jeszcze prostokątne boczne kierunkowskazy, a nie owalne. Więc może miał też jeszcze stare podwozie i to urządzenie wie o tym po cyfrach z VINu?
[ Dodano: 09 Lis 2009 12:12 ]
Dzwoniłem do niego. Jeśli chodzi o datę to jakoś to wytłumaczył, że chodzi o bazę danych itd. Jeśli o te różnice to powiedział, że auto powinno być zatankowane do pełna (a prawie nie było paliwa) i pomiary powinny być robione przy większym obciążeniu.
A co do daty, to nie jest to tak, że urządzenie automatycznie odczytuje datę produkcji? Tzn. czy nie jest tak, że diagnosta wpisuje numer seryjny, a urządzenie samo wypisuje: "VW Golf III 1993-1994" ? Mój jest z początku 1995 tego roku- pierwsza rejestracja 4 kwietnia, ma już dwie poduszki powietrzne, ale jeszcze prostokątne boczne kierunkowskazy, a nie owalne. Więc może miał też jeszcze stare podwozie i to urządzenie wie o tym po cyfrach z VINu?
[ Dodano: 09 Lis 2009 12:12 ]
Dzwoniłem do niego. Jeśli chodzi o datę to jakoś to wytłumaczył, że chodzi o bazę danych itd. Jeśli o te różnice to powiedział, że auto powinno być zatankowane do pełna (a prawie nie było paliwa) i pomiary powinny być robione przy większym obciążeniu.
Ostatnio zmieniony pn lis 09, 2009 12:55 przez eero, łącznie zmieniany 5 razy.
-
- Forum Master
- Kontakt:
Tak po Vin da sie stwierdzic, ale tak dobrze chyba jeszcze nie ma ze po wpisaniu Vin do programu do geometri samo wpisalo dane dla danego modelu. Prostokontne kierunki byly tez w 95 montowane...
Ostatnio zmieniony pn lis 09, 2009 13:21 przez spawacz, łącznie zmieniany 1 raz.
Masz problem w Dieslem , potrzebujesz dodatkowych HP? Wiekszego turbo lub mocniejsza pompe/pompowtryski? Zapraszam do "Diesel-tech" Przemyśl. Tel . 531 038 213
- Paweł Marek
- V.I.P.
Bez wdawania się w szczegóły: tylnej osi sie nie reguluje w zasadzie, więc poprawa wyników na osi tylnej wynika z tego że pomiary sa robione względem przedniej i zależą od jej ustawienia. Nie znam się na tym szczegołowo jak pomiary sa robione ale dla mnie niema się juz czym przejmować teraz, ewentualnie podjechać dio innego zakładu. Trzeb jeszcze ocenić ewentualne wypracowanie tulei łożysk itd
Ostatnio zmieniony pn lis 09, 2009 15:27 przez Paweł Marek, łącznie zmieniany 1 raz.
Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.