Golf III vr6 Zbiorniczek Płynu chłodzącego; maglownica, prog

Masz problem ze swoim VW?
Napisz tutaj co go boli :)

Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP

Badi91
Nowicjusz
Nowicjusz

Golf III vr6 Zbiorniczek Płynu chłodzącego; maglownica, prog

Post autor: Badi91 » ndz lis 08, 2009 17:09

Witam
Mam do was kilka pytań:

1.Ostatnio wykryłem że zbiorniczek wyrównawczy w moim golfie przepuszcza trochę płynu chłodzącego chce go wymienić i tu moje pytanie czy vr ma większy zbiorniczek wyrównawczy od innych golfów czy mogę wsadzić każdy bez względu na pojemności silnika z jakiego został wyjęty??

2. Mechanik zauważył że mam rozwaloną osłonę na maglownice i mówi że trzeba ją wymienić niestety jest to duży koszt. Jako że jestem młodym kierowcą i nie znam się za dobrze to jakie są objawy popsutej maglownicy?? Może wystarczy zmienić samą osłonę??(mechanik powiedział że na razie to wystarczy krzykną sobie 100zl za robociznę ale powiedział, że i tak z czasem będzie trzeba to zrobić. Czy ciężko jest wymienić ta osłonę?? bo może jestem w stanie zrobić to sam mam dostęp do warsztatu w którym są prawie wszystkie narzędzia, niestety z moją wiedzą mechanika jest trochę gorzej ale mimo wszystko jestem dość bystry :P )

3. W golfie mam dość mocno zjedzone progi z przodu(tył się bardzo dobrze trzyma)
czy orientujecie się jaki jest koszt przespawania ich na nowo (warszawa okolice może macie kogoś godnego polecenia) i czy to w ogolę ma sens bo ile takie progi mogą wytrzymać??

Awatar użytkownika
Jesionvr6
...
...
Kontakt:

Post autor: Jesionvr6 » ndz lis 08, 2009 18:08

vr6 ma wiekszy zbiornik od kazdego innego golfa ale jezeli masz zwykly to go zaloz to nie przeszkadza w niczym. A z ta maglownica to mozna samemu zmienic sobie ta oslone tylko trzeba starannie zalozyc opaske na maglownicy a tam jest dosc utrudniony dostep

Obrazek

Badi91
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: Badi91 » pn lis 09, 2009 00:01

No dobra jak wsadzę mniejszy zbiornik to będę musiał do niego nalać więcej płynu niż jest na nim napisane a czy wtedy ciśnienie nie będzie mi wywalać korka?? I czy mógł by mi ktoś krok po kroku napisać jak się odpowietrza układ?? '

I jeszcze pytanko do maglownicy bo widzę że na allegro można używaną kupić za 300zl około wiec całkiem dobra cena tylko nie ma napisanego nic o silniku czy w 3 były takie same i różnią się tylko tym czy ma wspomaganie czy nie??

Awatar użytkownika
Paweł Marek
V.I.P.
V.I.P.

Post autor: Paweł Marek » pn lis 09, 2009 09:21

płynu nie nalejesz tyle ile napisane tylko tyle żeby był jego właściwy poziom w zbiorniczku. Odpowietrzanie odbywa się (powinno sie odbyć) samoistnie. A tym znajdziesz milion postów na forum. A co do tej osłony to naprawdę, za stówkę nie opłaca się tobie uczyć mechaniki w tym, momencie, a trzeba to w muiarę szybko zrobić żeby brud się nie dostał i nie zniszczył maglownicy. Jeśli dobrze działa to niema sensu jej zmieniać. Są 2 typy maglownic (ZF i TRV) jedna z karbowaną rurą druga gładką, i każda ma tez inne drażki właściwe dla siebie.

Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.

Zablokowany

Wróć do „Techniczne (archiwum)”