Silnik sam odpala w pozycji zaplon, bez rozrusznika

Masz problem ze swoim VW?
Napisz tutaj co go boli :)

Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP

Awatar użytkownika
Qto
_
_
Auto: MK 4
Silnik: ASZ
Kontakt:

Post autor: Qto » ndz lis 08, 2009 00:50

No, ja już nie wiem, lecz Kolegom chodzi chyba o to, że w momencie pojawienia się prądu w zapłonie a więc samej iskry - silnik rusza. Bez kręcenia się rozrusznika - stacyjką czy bez stacyjki.
Dobrze piszę?
no ja tak samo zrozumiałem...

Awatar użytkownika
Paweł Marek
V.I.P.
V.I.P.

Post autor: Paweł Marek » ndz lis 08, 2009 11:55

Po prostu autor tematu jak i autor odkopu opisali rzecz jaby byli mocno niewyspani. Trzeba się kurcze dopiero domyślać że rozrusznik startuje bez przekręcania kluczyka w pozycję rozruchu.
No to mamy zwarcie w stacyjce do kabla rozrusznika, albo jakiś dziwny strzał napięcia na bendix spowodowany nie wiem czym, zwarciem w instalacji, wyzwoleniem nagromadzonych w jakimś kondensatorze czy cewce ładunków itp. Rzecz byłaby dla mnie śmieszna gdyby nie fakt że zdarzyło mi się to samo kilka razy, ale nie aż tak że silnik się uruchomi, tylko strzeli bendix po przekręceniu kluczyka na zapłon zanim jeszcze uruchomię rozrusznik
Ostatnio zmieniony ndz lis 08, 2009 11:56 przez Paweł Marek, łącznie zmieniany 1 raz.

Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.

Awatar użytkownika
edzio
Lord GTI
Lord GTI

Post autor: edzio » ndz lis 08, 2009 12:09

Zapewniają ,że rozrusznik nie chodził (czary-mary
)
marcin_mlody pisze:Włączam zapłon a on zaczął pracować!
Bez udziału rozrusznika. Spróbowałem jeszcze raz i to samo. Zapłon i auto chodzi.
Później odpalilo normalnie z rozrusznika
Ostatnio zmieniony ndz lis 08, 2009 12:11 przez edzio, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Paweł Marek
V.I.P.
V.I.P.

Post autor: Paweł Marek » ndz lis 08, 2009 12:28

edzio pisze:Zapewniają ,że rozrusznik nie chodził (czary-mary
)
no byli senni i nie zauważyli :)

Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.

Awatar użytkownika
edzio
Lord GTI
Lord GTI

Post autor: edzio » ndz lis 08, 2009 12:49

może by syworzyc taki nowy dział "śmiechu warte" i tam zakładac lub przenosic takie posty , a w dziale technicznym rozwiązywac poważniejsze tematy.?

Awatar użytkownika
Paweł Marek
V.I.P.
V.I.P.

Post autor: Paweł Marek » ndz lis 08, 2009 12:54

To znaczy kolego problem istnieje realnie, tyle że temat bzdurnie się potoczył , więc zamykam.

Zablokowany

Wróć do „Techniczne (archiwum)”