MK2 RP problemy z moca
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
- krzysiumistrz
- Mały gagatek
- Kontakt:
na 5 biegu skrzynia 4t obroty około 3500 dalej juz nie przyspiesza tylko dławi sie jak by chciał a cos go ogranicza
Ostatnio zmieniony czw lis 05, 2009 15:19 przez krzysiumistrz, łącznie zmieniany 1 raz.
http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?f=87&t=564583&sid=15d903fd065a6ab71118a5fc773db695
A może po prostu w 1.6 licznik przekłamywał. I raczej vmax nie określa mocy auta, to że nie osiąga takiej prędkości to nie znaczy, że jest źle z mocą auta, u mnie też powyżej 3500 obrotów auto kiepsko się zbiera ale też mam lpg w czym widzę pewnie przyczynę tego, zresztą jednopunkty mają taką charakterystykę mulenia w kawałku partii obrotów, niejeden posiadacz RP-ka się do tego przyzna. Zresztą osobiście powyżej 3500 rzadko kręcę więc i mi to tak strasznie nie przeszkadza.krzysiumistrz pisze:max predkosc 165 to mało w porownaniu z poprzednim 1,6 ktory wyciagał 180...
BTW. sprawdź czy nie masz jakiejś zwężki w dolocie zrobionej. Lub może cały czas bierze powietrze z tyłu puchy filtra czyli ciepłe.
u mnie powyżej 3500rpm praktycznie wcale nie jechal na 4 i 5 biegu na LPG, jak wywalilem to scierwo to bez problemu w calym zakresie obrotow ciagnie, aczkolwiek jak zbliza sie do 5tys. to wyraznie slabnie. Mam skrzynie 4T i mniejsze kola wiec licznik troche przeklamuje, na liczniku mialem 195, kumpel jechal 170 a ja go dosc szybko bralem wiec katalogowe 180 spokojnie wyciaga i nie ma zadnego przymulenia powyzej 3500rpm.
[b][color=indigo]Moja Golfinka: :D [/color] (wszystkie foty na 1-szej stronie ;) )
http://vwlkp.pl/viewtopic.php?t=158[/b]
- krzysiumistrz
- Mały gagatek
- Kontakt:
- krzysiumistrz
- Mały gagatek
- Kontakt:
Kolego żaden seryjny RP-ek nie będzie się kręcił do 7tys.krzysiumistrz pisze:moment obrotowy wyglada tak ze miedzy 4 a 5,5 tys jest jaka s blokada zamulenie tzw jak juz przejdzie ten monent to juz idzie normalnie dalej do 7 tys
Może po prostu ktoś oszczędzał przy zakładaniu instalacji gazowej i jakiś badziew kupił, a poza tym jak chcesz sportowej jazdy to dlaczego masz golfa z gazem...
-
- Mały gagatek
- Kontakt:
Mój RP sie bezproblemowo kręci do 6k z groszami.spoon121 pisze: Kolego żaden seryjny RP-ek nie będzie się kręcił do 7tys.
Może po prostu ktoś oszczędzał przy zakładaniu instalacji gazowej i jakiś badziew kupił, a poza tym jak chcesz sportowej jazdy to dlaczego masz golfa z gazem...
Jeśli chodzi o problem autora - dziś robiłem rozrząd i ustawiałem zapłon u siebie, nie skończyłem tego robić bo okazało się że do wymiany sa kable (nie kupujcie kabli Electrixx) więc ustawiłem tak jak mi było wygodniej przykręcić aparat i pojechałem do domu, objawy są dokładnie takie jak w temacie. Więc jeśli była zmiana rozrządu, to najwidoczniej wałek pośredni jest w innym położeniu, niż był przed wymianą. Usterka prosta do doregulowania przez kręcenie samym aparatem przy użyciu lampy stroboskopowej.
to co napisałem wyżej to klasyczna gafa i wyjaśnione jest dwa posty dalej.
Ostatnio zmieniony sob lis 07, 2009 21:56 przez jon-x, łącznie zmieniany 1 raz.
jon-x, kazdy RP powinien sie krecic do 6250 bez problemu ale jesli wchodzi do 7k to znaczy ze sterownik od LPG nie odcina w odpowiednim momencie i przy okazji miesza cos przy ECU od RP ktore tez nie odcina wtedy....
Co do ustawienia zaplonu to bardzo prawdopodobne, sam bym musial u siebie zaplon ustawic idealnie bo mam ustawiony na sluch i niby jest dobrze ale kto wie, moze bedzie ciut lepiej
Co do ustawienia zaplonu to bardzo prawdopodobne, sam bym musial u siebie zaplon ustawic idealnie bo mam ustawiony na sluch i niby jest dobrze ale kto wie, moze bedzie ciut lepiej
[b][color=indigo]Moja Golfinka: :D [/color] (wszystkie foty na 1-szej stronie ;) )
-
- Mały gagatek
- Kontakt:
OK wyjaśnienie - bo też to przerabiałem u siebie teraz, wymieniłem kompletny rozrząd i zapłon, miałem ten sam problem - jak się okazuje - źle był złożony rozrząd! Metoda aby to sprawdzić jest prosta - szukasz "kropki" na górnym kole rozrządu, która wg książki ma być równo z powierzchnią pokrywy klawiatury - ustawiasz ją w podanym w książce w miejscu (możesz to zrobić wrzucając 2 bieg i lekko przesuwając samochód) i wtedy patrzysz, czy znak na kole pasowym wypadnie w miejscu oznaczonym strzałką. Jeśli nie - musisz ustawić koło pasowe tak aby znak się zgadzał, poluzować napinacz i ustawić wałek rozrządu tak, aby ta kropka (od strony silnika) się zgadzała - wtedy założyć i napiąć pasek. Następnie doregulować zapłon i wio.