sprzęgło i jaki olej do skrzyni
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
sprzęgło i jaki olej do skrzyni
Witam.Mam takie pytanko,posiadam golfa 5 1.9 tdi z 2004 roku.Ma przejechane 82 tyś km.Tyle się nasłuchałem opini o sprzęgle dwumasowym,że się troche denerwuje.Jakie są objawy sypiącego się dwumasu?U mnie jak zmieniam biegi z 2na 3 i z 3 na 4 to jakby słychać taki szum,jakby łożysko,czy to może być winne łożysko?Czy wymienia się samo łożysko,jak ta sprawa wygląda?jaki to jest koszt?pozdrawiam
Ostatnio zmieniony pt lis 06, 2009 00:47 przez lukaselmo, łącznie zmieniany 1 raz.
lukas
Przy takim przebiegu - dwu mas raczej odpada. Może sprzęgło - docisk wymaga regulacji.
Wbij na jakiś podnośnik i niech mechanik sprawdzi stan oleju .. bo też różnie z nim bywa.. choć przebieg auta raczej by tego nie potwierdzał - to zajrzeć warto.
O samym dwu masie jest masa na forum i musisz POSZUKAĆ ale to co opisujesz nie wskazuje na jego koniec.
Wbij na jakiś podnośnik i niech mechanik sprawdzi stan oleju .. bo też różnie z nim bywa.. choć przebieg auta raczej by tego nie potwierdzał - to zajrzeć warto.
O samym dwu masie jest masa na forum i musisz POSZUKAĆ ale to co opisujesz nie wskazuje na jego koniec.
Miarą inteligencji człowieka-jest umiejętność szukania w Google
MK IV Variant AGR NAPĘDZANY przez ON
Re: sprzęgło
Heh z tą wymianą to powiem Ci kolego ,że w książce będzie zapewne napisane ,że oleju w skrzynce przekładniowej się nie wymienia.lukaselmo pisze:Myślałem żeby sprawdzić olej a może nawet wymienić?Jaki olej jest zalecany i ile wchodzi w skrzynie?Po jakim przebiegu zaleca się wymiane oleju w skrzyni?

Tak piszą i wielu jest tego hasła zwolenników. Są też tacy ,którzy wymieniają i bardzo sobie chwalą nie tylko na portalach VW.
Generalnie nie traci on swoich właściwości tak szybko jak olej silnikowy więc przebieg 100 tys może spokojnie w skrzyni siedzieć i smarować.
Wchodzi pewnie coś około 2l może trochę więcej lub mniej - po prostu nie wiem ile do MKV wchodzi...

Ostatnio zmieniony pt lis 06, 2009 01:00 przez Haki, łącznie zmieniany 1 raz.
olej
Mam pytanko,jaki olej jest do skrzyni biegów do golfa V?Czy wie ktoś może jaki olej leją fabrycznie?A jeżeli nie to czy jak doleje innego to czy się coś stanie czy nie można?A śruba do sprawdzania jest gdzieś z boku skrzyni ?
lukas
- doggie
- V.I.P.
- Auto: Cupra Formentor DSG DQ381
- Silnik: TSI
o normie 75W90 np. TRANSELF SYN FE 75W90 lub innej marki o tych parametrach
trochę inwencji i takie rzeczy można łatwo samemu znaleźć http://www.elf.com.pl/dobor_olejow/www/oleje.php
trochę inwencji i takie rzeczy można łatwo samemu znaleźć http://www.elf.com.pl/dobor_olejow/www/oleje.php
olej
jak miałem golfa 3 tdi to zmieniłem olej w skrzyni bo miał 150 tyś ale wyleciała zupa w cholere.Tu nie mam problemu z biegami ale pytałem.Dam sobie spokoj narazie,jedynie sprawdze i uzupełnie olej.Tylko nikt mi nie napisał czy nic się nie stanie jak doleje inny olej niż jest?Bo oczywiście w sklepie mi powiedzą ,że można mieszać bo już takie coś słyszałem też,że do silnika można mieszaś też,oki ale ja jestem zwolennikiem jaki jest taki ma być
lukas
Re: olej
Kolega mettenos napisał Ci jaki jest u Ciebie .. a raczej o jakich parametrach.lukaselmo pisze:jak miałem golfa 3 tdi to zmieniłem olej w skrzyni bo miał 150 tyś ale wyleciała zupa w cholere.Tu nie mam problemu z biegami ale pytałem.Dam sobie spokoj narazie,jedynie sprawdze i uzupełnie olej.Tylko nikt mi nie napisał czy nic się nie stanie jak doleje inny olej niż jest?Bo oczywiście w sklepie mi powiedzą ,że można mieszać bo już takie coś słyszałem też,że do silnika można mieszaś też,oki ale ja jestem zwolennikiem jaki jest taki ma być
Kup , sprawdź stan i ewentualnie dolej ..