Problem z klamką klapy
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
-
- Forum Master
Problem z klamką klapy
Więc tak patrzyłem na tematy i ludzie mają taki problem że w ogóle nie mogą otworzyć klapy itp. u mnie jest nieco inny problem ... Też nie mogę gdy otworzę z centralnego, gdy włożę kluczyk i przekręcę na maxa (w stronę tak jak wskazówki w zegarze) i pociągnę za klamkę to otwiera się. Rozebrałem dziś klapę i siłownik od centralki pracuje poprawnie i ta "tulejka" plastikowa poruszana przez niego powinna poruszać taką inną która popycha taki około 3cm pręt (zamocowany jest na takich jajkach) i na to wszystko przychodzi sprężyna. I Po otwarciu centralki zawsze się cofa ale często nie ma siły wrócić na miejsce ... Tam chyba wykorzystywane jest tarcie bo jak docisnę na maxa sprężynę palcem i nacisnę otwarcie to wszystko idzie na swoje miejsce i jest ok ale ciężko ma siłownik. Psiknąłem tam wd40 ale efekt był porażający po tym zabiegu wcale nie ruszała się ta część. Rozebrałem i przeczyściłem jednak nie ma tam ząbków które zazębiały by te 2 części... i nawet nie widać że coś tam było i zostało ułamane... Jak to powinno być ?
Ostatnio zmieniony śr lis 04, 2009 18:20 przez poolak2006, łącznie zmieniany 2 razy.
-
- Forum Master
-
- Forum Master
Kolego zobacz tak, zdejmij pokrywę wewnątrz klapy, połóż tylne siedzenia i zobacz jak się zachowuję zamek klapy podczas zamykania, otwierania, z centralnym. Możliwe ze masz już wytarty ten element który jest razem z klamką (ten dynks haczyk niebieski) który powinien łapać ten gryzdoł który narysowałeś - przyjrzyj się uważnie temu - mam dokładnie taki problem.
Próbowałem to spawać ale jest lipa - bo jest to duraluminium i nikt nie chce tego pospawać, pozostaje jedynie wymiana całej klamki
Próbowałem to spawać ale jest lipa - bo jest to duraluminium i nikt nie chce tego pospawać, pozostaje jedynie wymiana całej klamki
MK3 - było
Megane - było
S 40 - jest
Megane - było
S 40 - jest
-
- Forum Master
hehe mi chyba chodzi akurat o coś innego ... bo mi chodzi o dwie pierwsze części zaraz pod sprężynką ... Jak to nasmarowałem to omykało całkowicie rozebrałem wyczyściłem do sucha (odtłuściłem nawet dynksem) i teraz niby nie omyka. A co do obserwowania jak sie zachowuje to nie trzeba włazić do środka po prostu zatrzasnąłem klapę na sucho ;p wtykając śrubokręt. I ... no właśnie na foto napisałem o co chodzi ;pignac_bdg pisze:Kolego zobacz tak, zdejmij pokrywę wewnątrz klapy, połóż tylne siedzenia i zobacz jak się zachowuję zamek klapy podczas zamykania, otwierania, z centralnym. Możliwe ze masz już wytarty ten element który jest razem z klamką (ten dynks haczyk niebieski) który powinien łapać ten gryzdoł który narysowałeś - przyjrzyj się uważnie temu - mam dokładnie taki problem.

-
- Forum Master
-
- Forum Master
No u mnie jest teraz ok ale nadal nie wiem co doskwierało ... na początku zdjąłem plastik. I widziałem że coś słabo się rusza to wd40 poszło w ruch ale to całkowicie popsuło wszystko bo po tym to nic nie przesuwało się rozebrałem więc ten mechanizm cały wyczyściłem do sucha tak żeby nic nie ślizgało się złożyłem i jest teraz ok ... tylko chodzi o to że nie wiem co było przyczyną tego ...