[MK II] Trzesie przy hamowaniu
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
[MK II] Trzesie przy hamowaniu
Witam. Mam golfika II 1,9 Benz+Gaz 1,6. Klocki i tarcze były wymieniane na nowe jakies 4 mc temu. Od niedawna przy hamowaniu strasznie trzesie autkiem, ale gdy juz dosc zwolni to nie czuc. Zachowuje sie tak jakby mial ABS Mial ktos juz taki problem? Pytałem znajomego to stawia na tarcze, że może być pogięta, bo raczej bębny by się tak nie zachowywały. Hamulce są dobre tylko chodzi o to trzęsienie autkiem. Podczas jazdy nie ściąga na żadną stronę. Proszę o sugestie. Pozdr.
sprawdż czy tarcze się nie powiginały i nie biją(po wymianie tarcz trzeba koniecznie przeprowadzić tzw. hartowanie tarcz - do każdej nowozakupionej tarczy jest dołączona instrukcja jak to przeprowadzić), jeżeli nie przeprowadziłeś tego to jest pewne prawdopodobieństwo że sie powiginały i mają bicie, warto jeszcze spr. koła(felgi) czy nie są powyginane, zwłaszcza od wewnątrz( jeżeli felga będzie krzywa / tzw. jajo/ to przy hamowaniu zostaje koło dociśnięte do podłoża i bardziej są wyczuwalne krzywizny koł w postaci szarpania i trzęsienia się samochodu)
...
to narazie proponuję spr. felgi i opony(czy niema jakiś na oponach wybrzuszeń powstałych ze względu na zużycie)
[ Dodano: 06-02-20, 18:08 ]
spr. jeszcze jednak i tarcze, mocno zuzyte tarcze też potrafią się powyginać, to samo dotyczy się bebnów(jeżeli ma bicie boczne lub czołowe / jajo/ to też może tak się objawiać)
[ Dodano: 06-02-20, 18:08 ]
spr. jeszcze jednak i tarcze, mocno zuzyte tarcze też potrafią się powyginać, to samo dotyczy się bebnów(jeżeli ma bicie boczne lub czołowe / jajo/ to też może tak się objawiać)
...
-
- Forum Master
I ja zdecydowanie popieram tą koncepcję.Tomasz Żaguń pisze: to tarcze masz do wymiany
Możesz się jeszcze bawić jak masz jakiś czujnik zegarowy, coby zmierzyć to bicie, lae na 98% to właśnie tarcze. Tylko oczywiście wymień je razem z klockami.
jest już nas troje i dlatego nie mam czasu odwiedzać formu.....