wszytskie 4 swiece okopcone na czarno - silnik 1.8
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
wszytskie 4 swiece okopcone na czarno - silnik 1.8
witam , dzis dostalem golfa 3 i bylo wymiana oleju , filtrow i linki z recznego i przy okazji na swiece zerknalem - wszytskie 4 byly jednakowe czarne ( okopcone ) kupilem nowe i posmigalem z 10 km na full obrotoach wykrecilem - te nowe tez okopcone ? co to moze byc ? bo chyba nie pierscienie puszczaja - bo dziwne ze aby wszytskie 4 cylindry na raz puszczaly , z tlumika jak auto stoi i go na obrotach potrzymie to leci para , jak pod wydech przylozylem kawalek foli to bylo na niej woda ( para ) i na jej wierzchu czarna sadza jakby plywala , silnik dopiero 150 tysiecy ma nabite i caly czas na benzynie pracuje , pojemnosc 1,8 - jakis znajomy mi powiedzial ze taki objaw to jezdzenie z emerytalna predkoscia i krotkie przebiegi , polecil abym przegonil pare razy auto na 30-50 km odcinkach - ze to co powiedzialem to objaw ze auto jest zaspane
no wlasnie ze przewodow jej jeszcze nie wymienilem, gdyz sama nie wie kiedy wymieniala je.. ale patrzac bo kablach to widac na nich jeszcze logo vw i audi wiec przypuszczam ze to jeszcze fabryczne kable sa - wiec pora ich wymiany juz dawno temu nastałapiteR-ek pisze:A jak stan przewodów WN ?? U mnie jak miałem stare to 2 świece też miałem czarne, wymieniłem przewody i problem znikł.
rocznik 94 chyba ,gdyz to nie moje, tak tez przypuszczam ze to sonda , bo kuzynka cos mi gadala ze wiecej jej pali terazJarowo pisze:esio10, coś mi to wygląda na bogatą mieszankę, czyli coś nie tak z sondą być może.
Jaki to rocznik? Pytam bo może da się podglądnąć pracę sondy Vagiem. Jak nie Vagiem to zawsze można podejść dio tego analizatorem spalin.
esio10, pytałem o rocznik aby zorientować się jaki możesz mieć typ gniazda. W 94 mogło się zdarzyć 2x2 które wymaga przejściówki na OBD2, ale generalnie powinno być gniazdo OBD2. Z podłączeniem Vaga nie będzie problemów więc można oczytać błędy i sprawdzić w blokach pracę osprzętu silnika w tym sondy. Z sondą i nie tylko często bywa tak, że błędu nie ma, a że coś jest nie tak można zobaczyć jedynie w blokach pomiarowych. Motorki, które możesz spotkać w tym roczniku to ABS,AAM,ADZ, mają w zasadzie proste układy sterowania , więc większość fachowców i nie tylko nie powinna mieć problemu z diagnozą.
JaroW