światła mijania
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
- maniek8855
- Forum Master
światła mijania
Witam
Mam pytanie dotyczące świateł mijania w mk II, chciałem aby świeciły nieco lepiej, jak poprawić jakość oświetlenia, jeśli wymienić lampy to na jakie, dodam,ze grill mam na 4 lampy długie i mijania oddzielnie. Żarówki mam dobre więc wymiana nic nie pomoże, ważne aby oświetlenie było zgodne z przepisami tzn nie ksenon, ani nie zmiana żarówek na mocniejsze. Lampy, które teraz mam są jakieś zamienniki firmy saturunus (we wcześniejszym golfie miałem dobre helle i światła też świeciły niezbyt dobrze) i w sumie odbłyśnik też wygląda dosyć dobrze i nie jest zużyty, jednak oświetlenie mnie nie zadowala. Myślałem też o zmianie frontu na ten z jetty lub z corrado tylko to już grubsza robota, najprościej byłoby wymienić lampy, tylko na jakie i czy to da jakiś nieco lepszy efekt?
Mam pytanie dotyczące świateł mijania w mk II, chciałem aby świeciły nieco lepiej, jak poprawić jakość oświetlenia, jeśli wymienić lampy to na jakie, dodam,ze grill mam na 4 lampy długie i mijania oddzielnie. Żarówki mam dobre więc wymiana nic nie pomoże, ważne aby oświetlenie było zgodne z przepisami tzn nie ksenon, ani nie zmiana żarówek na mocniejsze. Lampy, które teraz mam są jakieś zamienniki firmy saturunus (we wcześniejszym golfie miałem dobre helle i światła też świeciły niezbyt dobrze) i w sumie odbłyśnik też wygląda dosyć dobrze i nie jest zużyty, jednak oświetlenie mnie nie zadowala. Myślałem też o zmianie frontu na ten z jetty lub z corrado tylko to już grubsza robota, najprościej byłoby wymienić lampy, tylko na jakie i czy to da jakiś nieco lepszy efekt?
- Alvaro_
- Niskopodłogowiec
- Auto: Leon Fr
- Silnik: AUQ
- Kontakt:
wydaje mi się że to nie pomoże aż tak bardzo.maniek8855 pisze:Myślałem też o zmianie frontu na ten z jetty lub z corrado tylko to już grubsza robota, najprościej byłoby wymienić lampy, tylko na jakie i czy to da jakiś nieco lepszy efekt?
ja do siebie wpakowałem żarówki +30% światła i poprawiła się widoczność
Ostatnio zmieniony ndz lis 01, 2009 12:48 przez Alvaro_, łącznie zmieniany 1 raz.
- maniek8855
- Forum Master
przekaźniki miałem we wcześniejszym mkII ale w sumie nie wiele dały, a w tym golfie sprawdzałem i nie ma praktycznie spadku napięcia więc też wątpię,żeby kombinować coś w tym kierunku, przekaźnik myślę,ze warto dać jak spadki napięcia na starych kablach są znaczące.
[ Dodano: 01 Lis 2009 11:55 ]
[ Dodano: 01 Lis 2009 11:55 ]
a jak z przepalaniem się tych żarówek? bo słyszałem różne opinie, jedni mówią,ze światło lepsze ale żarówki się często przepalają nawet po kilku dniach? koszt takich żarówek koło 70zł ?Alvarees pisze:ja do siebie wpakowałem żarówki +30% światła i poprawiła się widoczność
- Alvaro_
- Niskopodłogowiec
- Auto: Leon Fr
- Silnik: AUQ
- Kontakt:
przepalanie?? ja je mam już poł roku i nic.maniek8855 pisze:a jak z przepalaniem się tych żarówek? bo słyszałem różne opinie, jedni mówią,ze światło lepsze ale żarówki się często przepalają nawet po kilku dniach? koszt takich żarówek koło 70zł ?
koszt. myśle ze w granicach 3o - 40 zł wtedy dałem
przykładowa żarówka http://cokupic.pl/opinie/Philips-H4-Pre ... c14377dd12
Ostatnio zmieniony ndz lis 01, 2009 13:00 przez Alvaro_, łącznie zmieniany 1 raz.
U mnie po założeniu przekaźników różnica jest kolosalna. Tak naprawdę wymiana lamp na jakiekolwiek inne niewiele ci da. Jedynie co to dobrej jakości żarówki o jasnej barwie + przekaźniki i zasilanie bezpośrednio z aku, tak żeby lampy chodziły na 14.5V
[ Dodano: 01 Lis 2009 12:01 ]
a tu masz wykład fachowy na temat: http://skoda.autokacik.pl/klub.php
[ Dodano: 01 Lis 2009 12:01 ]
a tu masz wykład fachowy na temat: http://skoda.autokacik.pl/klub.php
Podpis uległ awarii spróbuj później :)
Podpis uzyskał aprobatę YGD i może być umieszczany.
- maniek8855
- Forum Master
- maniek8855
- Forum Master
maniek8855, jak zakombinujesz to w 20 zeta sie zmieścisz. jedź na szrot, kup kawałek wiązki świateł od np poloneza 2 przekaźniki z podstawkami i 2 bezpieczniki z podstawkami, a w sklepie moto samce i samiczki + izolacje.
Podpis uległ awarii spróbuj później :)
- guti
- Mistrz KieroVWnicy
- Kontakt:
jako przykład wrzuce pare fotek , dwie pierwsze to :
1. swiatła krótkie w passat b3 ( na soczewkach juz z przekaznikami )
2. swiatła długie w passat b3 ( soczewki BEZ PRZEKAZNIKÓW )
3 swiatła u mnie na krókich (zarówki 100 W plus przekazniki
)
4 .swiatła długie u mnie ( zarówki 100 W na przekaznikach
)
tylko mi tutaj bez mądrosci ze 100 W sie nie zakłada, jezdze juz na nich 2 lata, ! nic sie nie popaliło ( dzieki wlasnie przekaznikom), nikt mi nei zwrócił uwagi na drodze ( wyrgulowane dobrze ) przeglądy przechodze bez zająknięcia..
jak widac w pasku miedzy krótkimi ( przekazniki ) a długimi nie ma zbytniej roznicy
za to juz u mnie widac conieco dalej

1. swiatła krótkie w passat b3 ( na soczewkach juz z przekaznikami )
2. swiatła długie w passat b3 ( soczewki BEZ PRZEKAZNIKÓW )
3 swiatła u mnie na krókich (zarówki 100 W plus przekazniki

4 .swiatła długie u mnie ( zarówki 100 W na przekaznikach

tylko mi tutaj bez mądrosci ze 100 W sie nie zakłada, jezdze juz na nich 2 lata, ! nic sie nie popaliło ( dzieki wlasnie przekaznikom), nikt mi nei zwrócił uwagi na drodze ( wyrgulowane dobrze ) przeglądy przechodze bez zająknięcia..

jak widac w pasku miedzy krótkimi ( przekazniki ) a długimi nie ma zbytniej roznicy

za to juz u mnie widac conieco dalej

Zycie jest za krótkie , zeby jezdzic DIESLEM!!

- maniek8855
- Forum Master