Olej w filtrze powietrza
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
-
- Mały gagatek
Olej w filtrze powietrza
mam golfa IV 2001 1.4 16v , zauważyłem ze w filtrze powietrza znajduje się plama od oleju,,dziwna żecz bo samochód ma autentyczne 110 tyś kilometrów. Czyżby silnik był zajeżdżany ???!!!!!!!....POMOCY!!!!!!!
Mariusz
-
- Forum Master
silnik 1,4 w golfie 4 moi drodzy ma prostą konstrukcję odmy i teraz tak - jeśli jedziesz na dużych obrotach i hamujesz silnikiem następuje zamknięcie przepustnicy - nadmiar gazów ze skrzyni korbowej + ta nieszczęsna odm a- powoduje że wraz z nadmiarem gazów ze skrzyni korbowej idą też drobiny oleju, które ze względu na zamkniętą przepustnicę nie wchodzą do kolektora ssącego tylko rozpylają się po filtrze powietrza
i tyle na temat - jak będzie żarł bardzo olej to niestety to też następna wada tego silnika - wymiana pierścieni na inny model + uszczelniaczy zaworowych (niektórzy polecają wymianę też tłoków)
i tyle na temat - jak będzie żarł bardzo olej to niestety to też następna wada tego silnika - wymiana pierścieni na inny model + uszczelniaczy zaworowych (niektórzy polecają wymianę też tłoków)
Ostatnio zmieniony sob paź 31, 2009 10:44 przez greg, łącznie zmieniany 1 raz.
Już miałem zakładać nowy temat,bo też jestem posiadaczem takiego samego silnika w Mk4 i mam taki sam problem,a tu proszę,świetna odpowiedz mistrza Grega.Dzięki!! i jeszcze pytanie.Czy sama wymiana odmy załatwi sprawę oleju w filtrze powietrza?greg pisze:silnik 1,4 w golfie 4 moi drodzy ma prostą konstrukcję odmy i teraz tak - jeśli jedziesz na dużych obrotach i hamujesz silnikiem następuje zamknięcie przepustnicy - nadmiar gazów ze skrzyni korbowej + ta nieszczęsna odm a- powoduje że wraz z nadmiarem gazów ze skrzyni korbowej idą też drobiny oleju, które ze względu na zamkniętą przepustnicę nie wchodzą do kolektora ssącego tylko rozpylają się po filtrze powietrza
-
- Mały gagatek
Byłem wczoraj u mojego kolegi mechanika i powiedział ze zapyta się kolegi który pracuje w serwisie Volkswagena co z tym zrobić . Wyobraźcie sobie ze powiedział ze to norma w tych silnikach, a zwłaszcza ja jest zasyfiona przepustnica i zawalony filtr powietrza a rzeczywiście filtr jak i przepustnica były czarne....teraz wymieniłem , wyczyściłem i zobaczymy co będzie....mam nadzieje że będzie dobrze.
Mariusz