Alternator
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
- Zico63b
- Mistrz KieroVWnicy
No to wóz ma jeździć, jest dobrze wszystko dobrane; a jeśli musisz kupić ten alternator i tylko szukasz potwierdzenia swego wyboru to: jest to zbędny zakup, należy kupić akumulator i oczywiście większy alternator da więcej prądu tylko... w czym go przechowasz Kolego do rana na "odpał", jak akumulator będziesz miał do bani?
Podstawą więc jest tu dobry akumulator, odpalisz z rana na pewno. Altek masz dobry gdy tak ładnie daje napięcie. Nie ma co przekombinować.
Ten duży alternator wymagałby też większego (a więc i droższego) akumulatora)!
Podstawą więc jest tu dobry akumulator, odpalisz z rana na pewno. Altek masz dobry gdy tak ładnie daje napięcie. Nie ma co przekombinować.
Ten duży alternator wymagałby też większego (a więc i droższego) akumulatora)!
Ostatnio zmieniony pn paź 19, 2009 13:00 przez Zico63b, łącznie zmieniany 1 raz.
- wojtekkrygowski
- Nowicjusz
- wojtekkrygowski
- Nowicjusz
-
- Mały gagatek
- Kontakt:
Nie chcę zakładać nowego tematu więc tutaj się doczepię. Mam napięcie ładowania 13-13,8V. Wiem, że powinno być 14,4V Co teraz? Co mogło paść? Akumulator mam zupełnie nowy dzisiaj kupiony. Poprzedni padł po 3 latach użytkowania. Czy to mogło być przez wadliwie działający alternator?
Stereotyp kierowcy Golfa to dresiarz słuchający techno. Ja noszę glany, bojówki i słucham w moim Golfie Death Metalu dla odmiany.
-
- Mały gagatek
- Kontakt:
- Zico63b
- Mistrz KieroVWnicy
Mogło się stać od za mało dającego regulatora. Da się wymienić bez wyjmowania lecz tylko w niektórych modelach; np w Golf II 1,6TD bez kłopotu.
Czym grozi... Zniszczeniem kolejnego akumulatora (stałe niedoładowanie) i kłopotami z rozruchem. Biorąc pod uwagę możliwe kłopoty oraz cenę reglera - warto wymienić.
...a przy okazji poczyścić wszystkie połączenia kabli, także na rozruszniku i masy!
Czym grozi... Zniszczeniem kolejnego akumulatora (stałe niedoładowanie) i kłopotami z rozruchem. Biorąc pod uwagę możliwe kłopoty oraz cenę reglera - warto wymienić.
...a przy okazji poczyścić wszystkie połączenia kabli, także na rozruszniku i masy!
- wojtekkrygowski
- Nowicjusz
Powiem tyle z doświadczenia że te altki są dziwne ja swojego wałkowałem we wszystkie strony. Elektrycy nie dali rady wyciągnąć 14,4V . Jedyna rada to regulator wzmacniany HUCO 14,5V. pomogło ale i tak nie doładował do pełna po tygodniu siadał. Więc wymieniłem altek 70A od audi i problem rozwiązany :rotfl:a jaki masz aku? bo ja najprawdopodobniej mam za duży 50ah
-
- Mały gagatek
- Kontakt:
W katalogu w sklepie jest 54Ah. Teraz mam 60Ah kupiony.
Czy to o taki regulator chodzi (ten za 18zł)?
Czy to o taki regulator chodzi (ten za 18zł)?
Stereotyp kierowcy Golfa to dresiarz słuchający techno. Ja noszę glany, bojówki i słucham w moim Golfie Death Metalu dla odmiany.
- wojtekkrygowski
- Nowicjusz
www.allegro.pl/item746704227_746704227.html
Ja miałem taki
Ja miałem taki
Ostatnio zmieniony pn lis 02, 2009 19:03 przez wojtekkrygowski, łącznie zmieniany 1 raz.