Problemów ciąg dalszyz MK2 - Zawieszenie, układ kierowniczy,

Masz problem ze swoim VW?
Napisz tutaj co go boli :)

Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP

Jajcek
Użytkownik
Użytkownik

Problemów ciąg dalszyz MK2 - Zawieszenie, układ kierowniczy,

Post autor: Jajcek » pt paź 30, 2009 18:15

[MK2] Jestem w trakcie eliminowania usterek w mojej Jettcie (już bliżej niż dalej :kac: ). Ostatnio wymienilem tuleje wahaczy, sworzeń, mocowanie stabilizatora. Dziś przejechałem się dalej niż parę kilometrów i zauważyłem kilka nowych usterek:
- miękki amortyzaor przedni lewy,
- słaba przyczepność,
- ściąganie na prawą stronę jak puszczę kierownicę,
- drżenie kierownicy (od 100km/h wzwyż).

Zakładam że:
- słaba przyczepność - spwodowana amotrtyzatorami przednimi które skończyły żywot
- ściąganie na prawą stronę - zawdzięczam chyba mechanikom którzy nieustawili zbierzności i kątów kół po wymianie gum i sworzni wahaczy (a może się nie ustawia zbieżności i kątów i źle podejżewam???)
- drżenie kierownicy - tu jest problem bo nie za bardzo wiem czemu drży kierownica. Mogę podejżewać: wybite poduszki silnika, luz na końcówkach drążków kierowniczych, krzywe felgi, krzywe drążki kierownicze (niewiem czy objawy które podałem występują w moim aucie gdyż nie wiem jak sprawdzić)

Możecie mi powiedzieć co ewentulanie może powodować problemy które opisałem (oczywiście nie kierujcie się tym co napisałem odnośnie podjrzeń bo może się mylę)

Dzięki

Awatar użytkownika
-=ren=-
Forum Master
Forum Master
Kontakt:

Post autor: -=ren=- » pt paź 30, 2009 18:34

Jajcek pisze:- ściąganie na prawą stronę - zawdzięczam chyba mechanikom którzy nieustawili zbierzności i kątów kół po wymianie gum i sworzni wahaczy (a może się nie ustawia zbieżności i kątów i źle podejżewam???)
początek dobry, koniec nie... na pewno ustawia się zbieżność po tych czynnościach i kąty na nowo, bo rozpinasz całe zawieszenie... w zasadzie nawet bez zbieżności kół przednich, ale nie wiadomo czy nikt nic nie ustawiał wcześniej na zużytych częściach, dlatego STANOWCZO ustawiasz zbieżność i kąty przodu. Ale możliwe jest że też może być luz na końcówkach drążkow - do sprawdzenia.
Jajcek pisze:drżenie kierownicy - tu jest problem bo nie za bardzo wiem czemu drży kierownica. Mogę podejżewać: wybite poduszki silnika, luz na końcówkach drążków kierowniczych, krzywe felgi, krzywe drążki kierownicze (niewiem czy objawy które podałem występują w moim aucie gdyż nie wiem jak sprawdzić)
no jesteś już troszkę na forum i nie udało Ci się nic na ten temat znaleźć?? po pierwsze i w większości przypadków trafne to wyważenie kół! dalej dochodzi stan opon (czy nie ma guzów) i w sumie to tyle.

vwlifestyle.pl
Obrazek

Jajcek
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: Jajcek » pt paź 30, 2009 18:53

Końcówki drążków sprawnością 100% nie grzeszą. A powiedz mi czy jak wymieniam końcówki drążków, amortyzatory przednie, gumy na półosiach osłaniające przeguby to po takim zabiegu też ustawiam zbierzność i kąty??? Nie chce teraz ustawiać zbierzności i kątów by po wymianie tego co napisałem powyżej znów to ustawiać. W przyszłym miesiącu będę robić końcówki drążków+gumy przegubów, amortyzatory za 2 miesiące i może dopiero po zakończeniu ustawić zbierzność i kąty???

Awatar użytkownika
-=ren=-
Forum Master
Forum Master
Kontakt:

Post autor: -=ren=- » pt paź 30, 2009 18:56

jak rozpinasz amortyzatory to napewno kąty, jak zmieniasz drążki układu kierowniczego to na pewno zbieżność... no gumy przy okazji zmiany amortyzatorów można by było wymienić bo tak to dwa razy będzies zmusiał rozpinąć piastę i przegub...

vwlifestyle.pl
Obrazek

Jajcek
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: Jajcek » pt paź 30, 2009 19:01

Czyli amorki +gumy przegubu robić razem? Zrobię więc teraz końcówki, amorki+gumy przegubu za miesiąc i dopiero wtedy postawiam kąty i zbierzność. Wsumie dużo mi pomogłeś swoją wiedzą. Co do przyczepności sam sobie odpowiedziałem, ściąganie + drżenie mi podpowiedziałeś. Wielkie dzieki. Oy więcej takich userów z fachową i konkretną wiedzą

Awatar użytkownika
-=ren=-
Forum Master
Forum Master
Kontakt:

Post autor: -=ren=- » pt paź 30, 2009 19:16

tylko jak już te końcówki drążków zmienisz to postaraj się ustawić "mniej więcej" zbieżność tych kół bo przez miesiąc jak będziesz śmigał to sobie oponki zniszczysz... gdzieś to było na forum tez opisane... Powodzenia.

vwlifestyle.pl
Obrazek

Jajcek
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: Jajcek » pt paź 30, 2009 19:21

Może i głupi jestem ale nie zalezy mi na tych oponkach (są na wykończeniu). Ale dzięki za radę.

Wiedziałem że moge na Ciebie liczyć :pub:

Awatar użytkownika
-=ren=-
Forum Master
Forum Master
Kontakt:

Post autor: -=ren=- » pt paź 30, 2009 19:23

:bigok:

vwlifestyle.pl
Obrazek

gailbraith

Post autor: gailbraith » pt paź 30, 2009 19:30

Ja wymieniałem jeden sworzeń kulisty wahacza i zakładałem go identycznie jak stary i tak zbieżność się przestawiła i to sporo. Moim zdaniem każda ingerencja w zawieszenie = ustawianie geometrii. No może kąty nie zawsze, tylko przy odkręcaniu zwrotnicy od amortyzatorów.

Awatar użytkownika
-=ren=-
Forum Master
Forum Master
Kontakt:

Post autor: -=ren=- » pt paź 30, 2009 19:33

gailbraith pisze:Ja wymieniałem jeden sworzeń kulisty wahacza i zakładałem go identycznie jak stary i tak zbieżność się przestawiła i to sporo
wiecie tam są fasolki przy tych trzech śrubach więc jest też jest możliwość przesuniećia.. zresztą różni producenci mogą rożnie robić odlewki może troszkę dłuższe lub inny kąt zakrzywienia i stąd te różnice...
gailbraith pisze:każda ingerencja w zawieszenie = ustawianie geometrii. No może kąty nie zawsze, tylko przy odkręcaniu zwrotnicy od amortyzatorów
i to jest pewna zasada której powinniśmy wszyscy się trzymać...

vwlifestyle.pl
Obrazek

Zablokowany

Wróć do „Techniczne (archiwum)”