Czy sie za mocna nie grzeje silnik???
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
Czy sie za mocna nie grzeje silnik???
Mam pyt.sprowadzilem samochod z niemiec zalozylem gaz przejechalem ze 3 tys.km i siadla mi uszczelka pod głowica.wymienilem uszczelke uzywam teraz plynu do chlodnic Glykoshell.Zauwazylem ze samochod gdy jest zapalony i stoi na biegu jałowym to sie dosc mocno grzeje wskaznik tem.pokazuje mi prawie srodkowa kreske i w czasie jazdy tez zauwazylem jakies dziwne zmiany bo wskaznik pokazuje troszeczke mniej niz jak samochód stal na rozruchu.Wiem ze tem.spalania gazu jest wyzsza ale boje sie zeby mi znowu niewywalilo uszczelki .Czy moze zmienic termostat albo cos????
- Kaczajazda
- Mały gagatek
- Kontakt:
Witam. Na postoju auto Ci się bedzie grzało trochę mocniej ponieważ nie ma takiego obiegu powietrza na chłodnicę jak podczas jazdy przez co temperatura podczas jazdy jest niższa. Pamietaj także że jeśli masz zwyczajną instalacje gazową to ciecz chłodząca jest używana także przy instalacji. Mimo tego co napisałem lepiej sprawdzić termostat bo nigdy niewiemy nic do końca a później "Mądry Polak po szkodzie". A przecież lepiej mówić "Przezorny zawsze zabezpieczony " Pozdrawiam
- Kaczajazda
- Mały gagatek
- Kontakt:
- j_jasiu
- Ma gadane
- Kontakt:
Re: Czy sie za mocna nie grzeje silnik???
Wskazówka temp powinna być na środku lub lekko odchylona w prawo, jak się wychyla w prawo i wraca to oznacza że otworzył się termostat oraz załączył się wentylator.Cobra pisze:Mam pyt.sprowadzilem samochod z niemiec zalozylem gaz przejechalem ze 3 tys.km i siadla mi uszczelka pod głowica.wymienilem uszczelke uzywam teraz plynu do chlodnic Glykoshell.Zauwazylem ze samochod gdy jest zapalony i stoi na biegu jałowym to sie dosc mocno grzeje wskaznik tem.pokazuje mi prawie srodkowa kreske i w czasie jazdy tez zauwazylem jakies dziwne zmiany bo wskaznik pokazuje troszeczke mniej niz jak samochód stal na rozruchu.Wiem ze tem.spalania gazu jest wyzsza ale boje sie zeby mi znowu niewywalilo uszczelki .Czy moze zmienic termostat albo cos????
Pozdrawiam
Jasiu II
Kiedyś Mk II 1.6 MADISON i JETTA II 1.8 GT Opel Astra kombi 1.6 16V
Nissan Primera Kombi 2.0 TD
Teraz
Opel Vectra C Caravan 150 KM oraz BMW 316 compact (żony)
Volkswagen Golf GTI Klub Polska #104
Jasiu II
Kiedyś Mk II 1.6 MADISON i JETTA II 1.8 GT Opel Astra kombi 1.6 16V
Nissan Primera Kombi 2.0 TD
Teraz
Opel Vectra C Caravan 150 KM oraz BMW 316 compact (żony)
Volkswagen Golf GTI Klub Polska #104
- Kaczajazda
- Mały gagatek
- Kontakt:
Witam !
Mam golfa MK3 1.4 benyna. Zrobilem dosyc dluga trase okolo 3000 km i dodam, ze go nie oszczedzalem na trasie, bo chalem go przetestowac.
Lecialem caly czas 130-160 km/h i zauwazylem, ze pokazuje mi dosyc wysoka temperature. Wskazowka wacha sie pomiedzy 100-110 stopni !! ale nic sie nie dzieje - nie wywala mi korka itp. Poziom plynu w zbiorniczku jest pod MAX. Czasami ta temperatura spadala do okolo 90 stopni (podejrzewam, ze wlaczal sie wtedy wiatrak).
Czy to normalne, ze pokazuje taka wysoka temperature ?
Przeciez przy 100 stopniach - powinno sie zagotowac - nieprawdaz ?
Pozdrawiam - Smyf
Mam golfa MK3 1.4 benyna. Zrobilem dosyc dluga trase okolo 3000 km i dodam, ze go nie oszczedzalem na trasie, bo chalem go przetestowac.
Lecialem caly czas 130-160 km/h i zauwazylem, ze pokazuje mi dosyc wysoka temperature. Wskazowka wacha sie pomiedzy 100-110 stopni !! ale nic sie nie dzieje - nie wywala mi korka itp. Poziom plynu w zbiorniczku jest pod MAX. Czasami ta temperatura spadala do okolo 90 stopni (podejrzewam, ze wlaczal sie wtedy wiatrak).
Czy to normalne, ze pokazuje taka wysoka temperature ?
Przeciez przy 100 stopniach - powinno sie zagotowac - nieprawdaz ?
Pozdrawiam - Smyf
- Kaczajazda
- Mały gagatek
- Kontakt:
- Michael G60
- Forum Master
- Kontakt: