Spalanie Golf Plus
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
Spalanie Golf Plus
Witam, zastanawiam się czy mój golfik dużo Pali. Silnik 1.9 tdi 105 ps. Robiłem same trasy a na baku 55l zrobiłem 750 km.(Wszystko było by jasne gdybym miał komputer). Jazda naprawdę spokojna. Powiedzcie mi ile wy robicie na baku 55 litrów. Czym może być spowodowane moje spalanie. I co może być przyczyną. Podpiąć auto pod komputer ... a może cos innego, proszę o info. Pozdrawiam
moje maleństwo paliło coś koło 4 litrów na trasie załadowane konkretnie koła w nadkolach siedziały trasa gdańsk lubli, polskie drogi-załadowany więc max 120...
czerwone jest szybsze...! mój BYŁY karaVWanik:) viewtopic.php?p=2452282#2452282
kolejny karawan...viewtopic.php?f=91&t=442626
kolejny karawan...viewtopic.php?f=91&t=442626
No tak ale to innej mocy silnik, i inne auto ... proszę o info tych którzy maja vw plusa lub 5 z takim samym silnikiem.promader pisze:moje maleństwo paliło coś koło 4 litrów na trasie załadowane konkretnie koła w nadkolach siedziały trasa gdańsk lubli, polskie drogi-załadowany więc max 120...
Ostatnio zmieniony czw paź 29, 2009 19:45 przez szermac, łącznie zmieniany 1 raz.
Kolego powiem tak że ja mam PLUSA z komputerem i średnia to 5,6 -5,8 L/100 ale to zależy czy ja jeżdże czy żonka. Ona schodzi do 5,0 a ja mam i 7,5L/100 . Wszystko zależy od stylu jazdy, jeśli trasa to na tempomacie i można zejśc poniżej 5L/100 . Podaje ci realne spalanie przy naszych polskich drogach. Może dodam tylko że spalanie przy 100km/h chwilowe to 4,8-5,0, Przy 120km/h 5,5-5,7 . Mam nadzieje że troszke nakreśliłem Ci realia tego silniczkaszermac pisze: No tak ale to innej mocy silnik, i inne auto ... proszę o info tych którzy maja vw plusa lub 5 z takim samym silnikiem.
Golf IV Variant 1.9 TDI PD 2003 r Special
BYŁ- GOLF PLUS 1.9 TDI COMFORTLINE 2006 r
Nakreśliłeś kolego dziekuje. A powiedz mi jeśli możesz, ile robisz średnio na baku, ja niestety nie mam komputeka i tempomatu ...OLGRAN pisze:Kolego powiem tak że ja mam PLUSA z komputerem i średnia to 5,6 -5,8 L/100 ale to zależy czy ja jeżdże czy żonka. Ona schodzi do 5,0 a ja mam i 7,5L/100 . Wszystko zależy od stylu jazdy, jeśli trasa to na tempomacie i można zejśc poniżej 5L/100 . Podaje ci realne spalanie przy naszych polskich drogach. Może dodam tylko że spalanie przy 100km/h chwilowe to 4,8-5,0, Przy 120km/h 5,5-5,7 . Mam nadzieje że troszke nakreśliłem Ci realia tego silniczkaszermac pisze: No tak ale to innej mocy silnik, i inne auto ... proszę o info tych którzy maja vw plusa lub 5 z takim samym silnikiem.
Ponownie na stacje zajeżdzam co 900- 950km . Mój rekord to 980km tylko trasa i jechałem do Hollandi.szermac pisze:Nakreśliłeś kolego dziekuje. A powiedz mi jeśli możesz, ile robisz średnio na baku, ja niestety nie mam komputeka i tempomatu ...
Golf IV Variant 1.9 TDI PD 2003 r Special
- doggie
- V.I.P.
- Auto: Cupra Formentor DSG DQ381
- Silnik: TSI
średnio przy około +/- 900 km od tankowania zapala mi się rezerwa, w zależności od warunków, stylu jazdy itp.. czasem przy 860 km a czsem nawet przy 940 km - doliczając do tego co jest w baku to gdzieś ponad 1000 km na zbiorniku,
[ Dodano: Pią 30 Paź, 2009 ]
wiedz też że komputery dokładnie nie wskazują, najdokładniejszym sposobem jest tankowanie pod korek i wtedy masz 100% wynik
[ Dodano: Pią 30 Paź, 2009 ]
przyznam że jak na trasy to dużo, ale też nie można porównywać trasy do trasy - jak trasę robisz z prędkością 130-140 km to tyle spali, generalnie powyżej 120 km/h spalanie wzrasta, do 120 można powiedzieć że spala prawie tyle co fabryka przewidziła,szermac pisze: Robiłem same trasy a na baku 55l zrobiłem 750 km.(Wszystko było by jasne gdybym miał komputer).
wiedz też że komputery dokładnie nie wskazują, najdokładniejszym sposobem jest tankowanie pod korek i wtedy masz 100% wynik