Świeci się kontrolka Check
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
Świeci się kontrolka Check
Witam. Przede wszystkim zacznę od tego że wiem iż podobne tematy są, ale mój komp osobisty w rozsypce i piszę z roboty więc szybko i potajemnie
Do rzeczy: kontrolna Check z silniczkiem świeci się i gaśnie. Kiedyś jak mi się zapaliła to pojechałem do mechanika który podłączył auto do kompa ale nic mu nie wykazało i skasował ten błąd. Powiedział że na 80-90% to wina sondy lambda i że jak znów się zapali to przyjechać i wymienimy. Długo nic się nie działo i ostatnio znów się zapaliła. Jako że byłem w trasie to nie zrażony tym faktem jeździłem dalej bo wiedziałem że tragedii nie ma i za kilka dni jak będę w moim mieście to załatwię sprawę. No i jakież moje zdziwienie było jak po 2 dniach kontrolka sama zgasła. Na a znów po tygodniu się zapaliła i teraz znów zgasła po 3-4 dnach. O co w tym chodzi? Wiem że tak czy inaczej muszę coś z tym zrobić, ale czy to poważna sprawa? Jak długo można jeździć z takim błędem? Wiem że zapalenie się tej kontrolki może oznaczać wiele ale myślałem że ona po prostu będzie się świecić aż do rozwiązania problemu o nie spodziewałem się że może się zapalać i gasnąć.
Zapomniałem napisać: silnik 2.0 AQY z gazem, auto rocznik 99.
Do rzeczy: kontrolna Check z silniczkiem świeci się i gaśnie. Kiedyś jak mi się zapaliła to pojechałem do mechanika który podłączył auto do kompa ale nic mu nie wykazało i skasował ten błąd. Powiedział że na 80-90% to wina sondy lambda i że jak znów się zapali to przyjechać i wymienimy. Długo nic się nie działo i ostatnio znów się zapaliła. Jako że byłem w trasie to nie zrażony tym faktem jeździłem dalej bo wiedziałem że tragedii nie ma i za kilka dni jak będę w moim mieście to załatwię sprawę. No i jakież moje zdziwienie było jak po 2 dniach kontrolka sama zgasła. Na a znów po tygodniu się zapaliła i teraz znów zgasła po 3-4 dnach. O co w tym chodzi? Wiem że tak czy inaczej muszę coś z tym zrobić, ale czy to poważna sprawa? Jak długo można jeździć z takim błędem? Wiem że zapalenie się tej kontrolki może oznaczać wiele ale myślałem że ona po prostu będzie się świecić aż do rozwiązania problemu o nie spodziewałem się że może się zapalać i gasnąć.
Zapomniałem napisać: silnik 2.0 AQY z gazem, auto rocznik 99.
Ostatnio zmieniony śr paź 28, 2009 09:22 przez Freyu, łącznie zmieniany 1 raz.
no bez podłączenia do skanera nic sie nie da powiedzieć, bo nikt wróżem nie jest... problemów może być kilka... Któryś z elementów wykonawczych albo jest uszkodzony, albo bliski "śmierci", bądź gdzieś nie ma dobrego połączenia z tym elementem... Może być uszkodzony jakiś czujnik temperatury paliwa, być może jakaś inna "pierdóła". Diagnoza kosztuje 40-50 PLN więc tak najszybciej i w praktycznie jedyny sposób dowiesz się o przyczynie kontrolki Check.
Ok, źle napisałem. Masz rację że wyskoczył jakiś błąd który powodował świecenie i na podstawie tego błędu mechanik stwierdził że na 80-90% to wina sondy lambda. Tylko mnie bardziej zastanawia to że kontrola w tej chwili się zapala i gaśnie co jakiś czas a z tego co go zrozumiałem to jak sterownik zarejestruje błąd to już kontrola świeci się do czasu skasowania błędu. Kolego mi mówił że i niego w Oplu jest coś takiego że jak kontrolka check się zaświeci to co chyba 10 uruchomień auta będzie się właśnie tak zachowywać dopóki nie rozwiązany zostanie problem. Tylko czy tak jest w VW?
Jeżeli gaśnie check tzn. że masz błąd sporadyczny, a jeżeli ktoś ten błąd skasował to i nr błędu też mu się ukazał. Jeżeli mechanior Ci mówi, że na 80% sonda to lepiej go zmień na takiego co zna się troszeczkę więcej. Np. check się zaświeci jeżeli w sondzie lambda pojawia się sporadyczny błąd grzałki sondy-sprawa w łatwy sposób do opanowania
valerio
no właśnie nie damy rady Ci pomóc jak nie będziemy znali numeru błędu. jest ich za dużo... http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?t=104265 więc jak Ci się zaświeci Check, podjedź na sprawdzenie, albo zainwestuj w interfejs i sam zbadaj.
Freyu jak tam twoja usterka - czy już może po wszystkim?
Mój silnik 2.0 AQY z gazem rok 2000 i mam podobnie - ni z tąd ni z owąd pojawia się
nagle pomarańczowa lampka - kody błędów mówią coś o sondzie za katalizatorem -
auto zachowuje się normalnie /pomijając tą kontrolkę/
Jakie kody błędów zarejstrował u ciebie VAG ?
Poazdrowienia !!!!!
Mój silnik 2.0 AQY z gazem rok 2000 i mam podobnie - ni z tąd ni z owąd pojawia się
nagle pomarańczowa lampka - kody błędów mówią coś o sondzie za katalizatorem -
auto zachowuje się normalnie /pomijając tą kontrolkę/
Jakie kody błędów zarejstrował u ciebie VAG ?
Poazdrowienia !!!!!