wyłączenie poduszki

Masz problem ze swoim VW?
Napisz tutaj co go boli :)

Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP

Awatar użytkownika
gryfit44
Nowicjusz
Nowicjusz

wyłączenie poduszki

Post autor: gryfit44 » wt paź 27, 2009 11:12

Witam

Panowie mam pytanko, powiedzcie mi czy jest mozliwosc wyłączernia poduszki powietrzbnej pasazera w golfie IV , kolega ma takie auto i chce ja odlaczyc poniewaz chce zamontowac fotelik, a podobno nie moze byc wowczas wlaczona poduszka.

pzdr

Awatar użytkownika
looki8329
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: looki8329 » wt paź 27, 2009 11:24

można to zrobić ale za pomocą vaga z tym, że z tego co się orientuję będą wyłączone wszystkie.

Lepiej stracić sekundę z życia, niż życie w ciągu sekundy...

Awatar użytkownika
Oli
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia
Kontakt:

Post autor: Oli » wt paź 27, 2009 18:06

looki8329 pisze:będą wyłączone wszystkie
raczej nie, można wyłączyć selektywnie
1) determine if your car can do this. Use VAG-COM (or equivalent) to access the airbag controller. Look at the Component box in the upper right corner. In the middle of the string you should see 'VWx' where x is a number. This number must be 5 or higher. Anything lower requires a special resistance kit installation (1J0 998 521). An exception to this is VW3 with part number 1J0 909 609. This controller does not require the resistance connector.

2) Click on 10-Adaptation

3) Click up for the channel number to get to channel 01. This is the passenger front airbag channel. The value is 0 (zero) for 'enabled'. Click the up arrow to make it a '1'. Click 'Save' and confirm the prompt. This will disable that airbag.

For the other airbags, disabling them is a matter of choosing a different channel.
1 - passenger front
2 - driver front (steering wheel)
3 - passenger side (seat airbag)
4 - driver side
5 - passenger belt tensioner
6 - driver belt tensioner
7 - passenger head
8 - driver head

Enabling the airbag is just a matter of performing the same steps but decrementing the channel value from 1 to 0.

When an airbag is disabled, the airbag light will light on the cluster for the normal 4 seconds when you first turn the starter key to the on position, then additionally flash for 12 seconds.

inny temat na forum http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?t= ... 3ea2ab45cc :okej:
Ostatnio zmieniony wt paź 27, 2009 18:11 przez Oli, łącznie zmieniany 1 raz.

[b]148KM/326Nm[/b]

Awatar użytkownika
edzio
Lord GTI
Lord GTI

Post autor: edzio » wt paź 27, 2009 20:48

napiszę po polsku: można wyłączyc bez problemu za pomocą vaga ,po takiej operacji miga kontrolka sześc razy i dopiero gaśnie,co sygnalizuje jej wyłączenie,a reszta układu sprawna.

K@mil_mk3
Użytkownik
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: K@mil_mk3 » wt paź 27, 2009 20:58

w niektorzych golfach w schowku pasazera jest miejsce na wylaczanie poduszki... jest taki zamek gdzie wklada sie kluczyk i poduszka off.

"Miałem kiedyś ja malucha lecz przesiadlem z niego sie... teraz Golfiem 3 śmigam"

Zablokowany

Wróć do „Techniczne (archiwum)”